donderdag 28 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname ambieert rol als centrum voor traditionele medische praktijken

lees ook ...

South Korea and Suriname desire to strengthen their connecti...

At the UN General Assembly in New York, President Chan Santokhi met with his South Korean colleague Yoon Suk-Yeol. The president of South Korea also mentioned that his nation has proposed the ancient ...

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft onlangs een toespraak gehouden voor belanghebbenden, meelezers en andere stakeholders over de ontwerpwet ‘Vaststelling van regels voor traditionele en integratieve geneeskundige diensten in Suriname’. Deze uitnodiging kwam van de stuurgroep Ontwikkeling Traditionele en Integratieve Medische Systemen Industrie (OTIMISI).

De integratie van traditionele genezers in het nationale gezondheidszorgsysteem werd voor het eerst serieus besproken tijdens de Alma-Ata Conferentie over Eerstelijnsgezondheidszorg in 1978. Hier werd niet alleen de diversiteit aan traditionele genezers, waaronder traditionele geboorteverzorgers, benadrukt, maar ook het belang van hun betrokkenheid bij het formele gezondheidssysteem om te kunnen voldoen aan de behoeften van de eerstelijnsgezondheidszorg. Tijdens de bijeenkomst met belanghebbenden besprak minister Ramdin de rol die het ministerie van BIBIS hierin kan spelen.

De minister benadrukte dat traditionele medische praktijken een unieke bijdrage leveren aan de gezondheid van de bevolking en de economische ontwikkeling van het land. Dit komt doordat er tegenwoordig meer interesse is in natuurlijke benaderingen van gezondheid.

Verder is het een doelstelling van de regering om Suriname te profileren als centrum voor traditionele medische systemen, medisch toerisme en internationale zakelijke partnerschappen. De minister onderstreepte: “Het is een uitgelezen kans om zowel onze natuurlijke rijkdom als culturele diversiteit te benutten, terwijl we tegelijkertijd samenwerken met internationale partners om kennis en expertise uit te wisselen.”

Minister Ramdin wees erop dat het erfgoed van Suriname op dit gebied diepgeworteld is in de cultuur en geschiedenis van diverse gemeenschappen. Hij benadrukte de rijke kennis van geneeskrachtige planten bij de Inheemse bevolking, de traditionele kruidengeneeskunde van de Afro-Surinaamse gemeenschap en de bijdragen van de Hindoestaanse, Javaanse, Chinese en andere gemeenschappen die in Suriname zijn gevestigd.

“In dit kader,” vulde de minister aan, “heeft het ministerie van BIBIS de bijzondere taak om diplomatieke betrekkingen te smeden en te onderhouden. Wij zijn gereed om deze rol te vervullen ter ondersteuning van duurzame nationale ontwikkeling en het welzijn van ons allen.”

De minister riep op tot concrete acties, in samenwerking met de stakeholders in deze sector, waaronder de stuurgroep die een leidende rol speelt. “Het is van cruciaal belang dat er passende wet- en regelgeving wordt ontwikkeld om gerichte internationale partnerschappen te smeden. Deze moeten leiden tot wetenschappelijke vooruitgang, culturele uitwisseling en economische kansen,” besloot minister Ramdin.

Steve Silos, voorzitter van de stuurgroep OTIMISI, beschouwt de toespraak van de minister als een waardevolle bijdrage aan de verdere ontwikkeling van een duurzame Traditionele en Integratieve Medische Systemen Industrie in Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname ambieert rol als centrum voor traditionele medische praktijken