dinsdag 28 november 2023
32.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Suriname als importland ontkomt niet aan brandstof stijgingen

lees ook ...

DNA- voorzitter adequate wet- en regelgeving belangrijk voor...

Geen woord kan omschrijven, hoe ontdaan ik me in de hoedanigheid van DNA-voorzitter voel, wanneer ik geconfronteerd word, met onvoorziene omstandigheden, die aan hardwerkende Surinamers, in de bloei v...

De prijsstijgingen van brandstof op de wereldmarkt zal invloed hebben op de prijzen in Suriname, omdat wij een importeconomie hebben. De regering heeft besloten de dieselprijs te subsidiëren om de samenleving te beschermen tegen  prijsverhogingen in de productie- en transsportsector en die van goederen en diensten.

Verhoging van de prijzen voor de genoemde diensten en sectoren zal volgens minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning leiden tot inflatie. Al zo’n drie maanden worden diesel en unleaded (deels) voor gemiddeld SRD 144 miljoen per maand gesubsidieerd. De bewindsman heeft De Nationale Assemblee (DNA) op donderdag 9 juni 2022 geïnformeerd over de meest recente verhoging van de brandstofprijzen. Hij merkt op dat de wereldmarktprijs behoorlijk aan het stijgen is.

Het beleid is om de prijs aan de pomp steeds rond de vijfde van de maand vast te stellen op basis van een price cap-methode. Aan de hand van een presentatie gaf de bewindsman aan dat de kostprijs voor diesel is SRD 26,45 is en SRD 26,81 voor unleaded en super unleaed. Indien er government take geïnd zou worden, zou die SRD 3,15 bedragen voor diesel en SRD 3,50 om SRD 3,60 voor respectievelijk unleaded en super unleaded. Dit zou de prijs aan de pomp brengen op SRD 29,60 voor diesel en SRD 30,31 om 30,41 voor respectievelijk unleaded en super unleaded. Minister Achaibersing benadrukt dat er al enige tijd geen goverment take wordt geheven.

Indien er geen prijsaanpassingen doorgevoerd zouden worden zou er voor diesel SRD 19.87 per liter neergeteld moeten worden, SRD 22,71 voor unleaded. Super unleaded waarvoor er wel government take wordt geïnd zou dan SRD 30,41 per liter kosten. Minister Achaibersing zei dat het betekent dat diesel gesubsidieerd wordt met SRD 6.58 per liter en unleaded met SRD 4,10 per liter. Het beleid van de regering is, om de productie en samenleving te beschermen tegen prijsverhogingen.”

Hij merkt op dat een aanpassing van de dieselprijs direct impact heeft op de prijzen van de transport-, productie-, goederen en dienstensector, hetgeen zal leiden tot inflatie. “Een aanpassing van de prijs van unleaded is daar minder gevoelig voor, omdat met name de productie- en transportsector voornamelijk diesel gebruiken. Een aanpassing zou ook een aanpassing van hun kostprijs naar boven betekenen.” De bewindsman zegt dat de regering daarom ervoor gekozen heeft om ter bescherming van de gemeenschap de dieselprijs voorlopig te blijven subsidiëren.

Gegeven de financiële omstandigheden is de regering niet in staat de prijs van unleaded volledig te subsidiëren. Het besluit is genomen om SRD 6.58 per liter diesel te subsidiëren en de subsidie op unleaded 50% van de verhoging te laten zijn. Deze bedraagt SRD 2,05. Uitgaande van de gemiddelde volumes per maand komt de maandelijkse subsidie neer op SRD 144 miljoen. De bewindsman gaf aan dat de subsidie voor diesel en deels voor unleaded al ongeveer drie maanden gaande is, om de gemeenschap te beschermen tegen de inflatoire effecten van de verhogingen op de wereldmarkt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname als importland ontkomt niet aan brandstof stijgingen