dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
3.7
(3)

Suriname Airways, mensenhandel en drugsvangst

lees ook ...

VIDS overhandigd document inzake grondenrechten aan de Presi...

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden(VIDS) heeft op donderdag 02 februari 2023 het VIDS-document aan President Santokhi overhandigd. Daarin zijn de besluiten opgenomen van de conferentie, die gehou...

Tja, extra geld van die ongeveer 8000 enkele reis Haiti-Su tickets, was welkom voor Suriname Airways die nu in een ongekend diepe financiële put zit. De reizigers hebben voor een ticket + een week quarantaine + eerste opvang tussen twee en tienduizend US$ betaald vertelde de Haïtiaanse coördinator monsieur Saja. Nu worden er vragen over gesteld in de Nationale Assemblee van Suriname, nadat monsieur Saja openheid van zaken had gegeven, omdat het hem hinderde dat hij van mensensmokkel naar Frans Guyana beschuldigd werd. Afgelopen week bracht een geweldige drugsvangst (900 kilo cocaïne) op de Tafelberg in Su, die gedaan werd in samenwerking met Guyana en de Drugs Enforcement Agency, D.E.A., Suriname enigszins positief in het nieuws.

De regering, die zich tot nu toe in hooghartig stilzwijgen hult omtrent de kleine Haïtiaanse volksverhuizing, zal zich ook internationaal moeten verantwoorden. La Guyane is een gerechtelijk vooronderzoek begonnen wegens mensenhandel oftewel mensensmokkel van Haïtianen via Suriname. Internationaal is mensensmokkel gekwalificeerd als een ernstige misdaad, die meer  geld opbrengt dan drugshandel. Over het algemeen neemt de organisator van de reis het paspoort van de  reiziger in beslag en laat de immigrant illegaal werken voor een zeer laag loon waarmee zij of hij vele (tientallen) jaren lang de schuld moet terugbetalen; schuldslavernij is daarvoor het juiste woord. Monsieur Saja sprak ook al over zijn bedrijven waar hij een deel van de immigranten te werk stelt. Vele Haïtianen werken in de landbouw, in het bacovenbedrijf Jarikaba, maar ook bij individuele (Hindostaanse) landbouwers. Bij die laatsten werken zij voor de helft van Suriname’s achterhaalde minimumloon dat nu nog slechts 50 Eurocent per uur bedraagt.

Santeki heeft trouwens een commissie benoemd bestaande uit werkgevers en werknemersorganisaties voor vaststelling van een nieuw minimumloon. Wat iedere koe van zondag kan berekenen is dat het minimum uurloon van SRD 10 toen 1 Euro, 5 SRD opbracht, nu in feite SRD 40 moet zijn, want nu moet je voor 1 Euro 20 SRD betalen. Maar dat zal de staat als grootste werkgever waarschijnlijk niet kunnen en bedrijven zullen het niet kunnen of niet willen betalen.

Twee weken geleden moest met spoed 650.000 US$ vrijgemaakt worden door de staat (= lanti) voor de nationale carrier om een achterstallige schuld in de V.S. te betalen, anders hadden de zeven ministers hun reis naar Amerika niet kunnen maken. En ze zijn nu net terug van hun reis voor staatszaken, met name om financiën te werven voor ontwikkeling van Suriname, zo wordt vernomen van regeringszijde. Intussen is Su in een voorronde  voor een lening van 690 miljoen US$ van het Internationaal Monetair Fonds. Zolang er geen openheid is over de Surinaamse voorwaarden is hier grote ongerustheid over bij de bevolking, want IMF is bekend als een fonds dat over het algemeen een grote armoede bij het volk brengt, omdat alle subsidies worden afgeschaft, die vele mensen nog een enigszins menswaardig bestaan geven. President Santeki beweert wel dat de water en energie rekening voor kleine verbruikers betaalbaar blijven, de tijd zal het leren.

Tenslotte: de crisismanager van Suriname Airways, maakte bekend een jaar lang maandelijks 2 miljoen US$ subsidie nodig te hebben om uit de rode cijfers te komen. Hoewel Suriname Airways een notoire wanbetaler is, wordt nergens uitgelegd hoe en wanneer de reeds verarmde Staat Suriname, terug­betaald zal worden. Deze snelle blik in de cijfers van Suriname en de lezer begrijpt waarom we als land, als eenvoudige maandloners en andere niet-bevoorrechte burgers in armoede verkeren of geraken, en met de Covid 19 crisis er bovenop, de grote financiële crisis voor bijna iedereen pijnlijk voelbaar is. Dat hare excellentie Santeki- Sinasherry, die (5) topjobs kreeg van haar echtgenoot Santeki, gekleed in lange plooirok met gymschoenen, af en toe, at random, enveloppes met 500 SRD verdeelt, is in dit licht pathetisch en heeft niets met ontwikkeling te maken.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname Airways, mensenhandel en drugsvangst