woensdag 21 februari 2024
24 C
Paramaribo
9.5 C
Amsterdam
5
(1)

Suriname agriculture project versterkt cassavesector met moderne machines

lees ook ...

Margriet Apinsa opent eerste bijkantoor voor notariële afhan...

Meester Margriet Apinsa heeft onlangs haar eerste bijkantoor in de grensstad Albina, gelegen in het district Marowijne, in aanwezigheid van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Met de introductie van ...

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in samenwerking met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) cassave-raspermachines verstrekt aan meer dan 40 kleine cassaveverwerkers in afgelegen gebieden. Deze verwerkers zijn allen deelnemers van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP).

Deze recente activiteit markeert een mijlpaal voor het SAMAP-project, dat tot nu toe meer dan 6000 landbouwapparatuur, machines en diensten heeft geleverd. Met een totale investering van meer dan USD 1,2 miljoen ondersteunt het project 156 kleine en grote initiatieven in alle 10 districten van het land. De investeringen zijn specifiek gericht op het versterken van de productiecapaciteit van Suriname voor fruit, groenten, cassave, gember en andere niet-houtige bosproducten (NTFP’s).

Erick Zeballos, Chief Technical Advisor van FAO/SAMAP, benadrukte de cruciale rol van vrouwen uit binnenlandse gemeenschappen in de ontwikkeling van de cassavesector en de bredere landbouwsector in Suriname. Hij juichte de actieve betrokkenheid van vrouwen bij zowel de productie als de verwerking van cassave toe, waarbij diverse eindproducten zoals kwak en cassavebrood worden geproduceerd.

Zeballos merkte op dat met de nieuwe cassave-raspermachines en andere eerder ontvangen investeringen, de landbouwers nu volledig uitgerust zijn om hun small grant project uit te voeren. Hiermee kunnen ze hun doelen nastreven om de productiviteit, kwaliteit en markttoegang te vergroten.

Samanda Deel uit het Tapanahony, Sipaliwini-gebied, en Agnes Prika uit Marowijne, uitten hun dankbaarheid aan FAO/SAMAP. Ze benadrukten dat de machines, waaronder de cassave-raspermachines, hen in staat stellen om efficiënter te werken.

Voorheen arbeidsintensieve taken, zoals het met de hand raspen van cassave, zijn nu vervangen door moderne apparatuur. Hierdoor kunnen ze niet alleen de kwaliteit van hun producten verbeteren, maar ook voldoen aan de groeiende vraag naar cassave, zowel op de lokale als de exportmarkt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSuriname agriculture project versterkt cassavesector met moderne machines