Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse ex-militair en politicus Badrissein Sital (70) overleden.

Geplaatst

op

door

In Suriname is vrijdag de Surinaamse ex-militair en politicus Badrissein Sital (70) overleden. Sital was in de jaren ’80 lid van de Nationale Militaire Raad en minister van Volksgezondheid en was een van de oud militairen die verdacht wordt van medeplichtigheid aan de Decembermoorden van 1982.

Tijdens de decembermoorden zou hij een ondergeschikte rol hebben gespeeld. Desondanks stond hij daarvoor terecht gezien de vermoedens dat hij binnen het militaire bewind een van degenen zou zijn geweest die de moorden zou hebben voorbereid. Ook zou hij aanwezig zijn geweest bij de moorden in Fort Zeelandia.

In 1980 was Sital sergeant-majoor in het Nationaal Leger en een van de leiders van de Bond voor Militair Kader (Bomika), de militaire vakbond. De regering-Arron was tegen de oprichting van militaire vakbonden en liet begin 1980 een drietal leiders van Bomika, waaronder Sital, gevangen nemen. Dit vormde de directe aanleiding van de door Desi Bouterse geleide staatsgreep op 25 februari 1980. Na de coup werd Sital voorzitter van de Nationale Militaire Raad (NMR) en in 1981/1982 was hij korte tijd minister van Volksgezondheid.

Hij was decennialang een strijdmakker en vertrouweling van president Desi Bouterse, maar uitte de laatste jaren openlijk felle kritiek op de Nationale Democratische Partij en op president Bouterse in het bijzonder. Die kritiek leidde er uiteindelijk toe dat hij de partij de rug toekeerde en president Bouterse hem bestempelde als een verrader. Hij heeft wat betreft de decembermoorden altijd aangegeven zijn naam gezuiverd te willen hebben met een uitspraak.

Sital werd met hartklachten met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar hij gelijk werd geopereerd. De hulp heeft niet mogen baten.

2 Reacties

2
Reageer op dit artikel

1000
Tjander

De een zijn dood is de ander zijn Brood.
Hij had vrienden en hij had vijanden, GOD zal nu bepalen als hij straf heeft verdiend.
op aarde kon hij niet berecht worden,misschien daar boven als hij bloed heeft aan zijn handen.
zoniet zal hij in vrede rusten.

www.ik bemoei.

Iedereen klaagt over de decembermoorden. Laat de overledenen in vrede rusten. Het is gebeurd. We moeten verder. Het lost zich van zelf op ALS de tijd daar is.Bouterse alleen en God kennen zijn hart. Ik weet niet of ik ook zo zou handelen. NIEMAND weet het. Het komt goed. Sterkte!Advertentie

Suriname

Minimumloon Suriname vastgesteld op SRD 1428 per maand

Geplaatst

op

door

Het minimumloon is officieel bij wet vastgesteld. De Nationale Assemblée (DNA) heeft donderdagavond met algemene 28 stemmen de wet Minimumloon 2019 goedgekeurd. Bij de stemming hebben de fracties van de Abop, NPS, VHP en PL zich onthouden. Kort vóór de stemming hebben zij de vergaderzaal verlaten. De politieke partij DOE heeft wel voorgestemd. Het minimumloon in Suriname bedraagt nu SRD 1428 per maand en werkt terug tot 1 januari 2019. De armoedegrens is nu vastgesteld op SRD 999.

De NDP – fractie heeft voorgestemd, omdat het sociaal contract zoals dat is uitgestippeld door de regering verder invulling krijgt. Volgens fractieleider Amzad Abdoel is deze wet in het belang van land en volk.  De Abop – fractie heeft er geen geloof in, dat deze wet voordelen zal hebben voor de samenleving. Hij merkt op dat in het jaar vóór de verkiezingen zand in de ogen van de burgers zal worden gestrooid door zogenaamd wetten aan te nemen, die in het belang zijn van de groep.  

Volksvertegenwoordiger Patricia Etnel (NPS) had liever een salaris gewild van SRD 2000, maar het parlement is hieraan voorbijgegaan. Voor Ingrid Karta – Bink (PL) is het vertrekpunt van de regering, SRD 1428 per maand, niet realistisch, waardoor deze partij zich heeft onthouden van de stemming. DOE – fractieleider Carl Breeveld heeft voorgestemd, omdat hij gelooft dat dit een basis is om verder te werken aan een beter minimumloon.

Lees verder

Suriname

Traditioneel gezag inheemsen uit bezorgdheid over veiligheid bij DC Jurel

Geplaatst

op

door

Het Traditioneel gezag van inheemse dorpen in het district Para, heeft zijn ernstige bezorgdheid geuit bij districtscommissaris Armand Jurel. Bewoners van verschillende dorpen vragen al geruime tijd naar beleid op de veiligheid in de nabijgelegen gebieden. De Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica (OSIP), heeft verscherpte en gemeenschappelijke actie aangekondigd voor het recht op veiligheid, begaanbare wegen en grondenrechten.

Het dorp Cassipora is vorig weekend doelwit geweest van criminele handelingen, waarbij een bende van gewapende indringers een dorpeling hebben beroofd en schoten hebben gelost. Hierdoor voelen de bewoners zich onveilig en zijn bereid  om te strijden voor hun collectief belang.

Volgens de burgervader is het Carolinagebied bron van commerciële activiteiten, waardoor veel personen het gebied intrekken. De omliggende dorpen worden geteisterd door roofovervallen, diefstallen, drugsgebruik en -verkoop, alcoholgebruik en andere chaotische omstandigheden. Al geruime tijd vraagt de dc naar de handhaving van adequate en effectieve veiligheidsmaatregelen van de daartoe bevoegde instanties.

Dorpsbesturen kunnen zich voor het zorgen van veiligheid laten bijstaan door speciaal opgeleide veiligheidseenheden. Er is hierover een voorstel gedaan aan de burgervader, om dorpelingen te laten opleiden tot Buitengewoon Agent van Politie (BAVP) door bevoegde instanties voor verdere wettelijke uitwerking tot een veiligheidseenheid voor de dorpen.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X