Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse ex-militair en politicus Badrissein Sital (70) overleden.

Geplaatst

op

In Suriname is vrijdag de Surinaamse ex-militair en politicus Badrissein Sital (70) overleden. Sital was in de jaren ’80 lid van de Nationale Militaire Raad en minister van Volksgezondheid en was een van de oud militairen die verdacht wordt van medeplichtigheid aan de Decembermoorden van 1982.

Tijdens de decembermoorden zou hij een ondergeschikte rol hebben gespeeld. Desondanks stond hij daarvoor terecht gezien de vermoedens dat hij binnen het militaire bewind een van degenen zou zijn geweest die de moorden zou hebben voorbereid. Ook zou hij aanwezig zijn geweest bij de moorden in Fort Zeelandia.

In 1980 was Sital sergeant-majoor in het Nationaal Leger en een van de leiders van de Bond voor Militair Kader (Bomika), de militaire vakbond. De regering-Arron was tegen de oprichting van militaire vakbonden en liet begin 1980 een drietal leiders van Bomika, waaronder Sital, gevangen nemen. Dit vormde de directe aanleiding van de door Desi Bouterse geleide staatsgreep op 25 februari 1980. Na de coup werd Sital voorzitter van de Nationale Militaire Raad (NMR) en in 1981/1982 was hij korte tijd minister van Volksgezondheid.

Hij was decennialang een strijdmakker en vertrouweling van president Desi Bouterse, maar uitte de laatste jaren openlijk felle kritiek op de Nationale Democratische Partij en op president Bouterse in het bijzonder. Die kritiek leidde er uiteindelijk toe dat hij de partij de rug toekeerde en president Bouterse hem bestempelde als een verrader. Hij heeft wat betreft de decembermoorden altijd aangegeven zijn naam gezuiverd te willen hebben met een uitspraak.

Sital werd met hartklachten met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar hij gelijk werd geopereerd. De hulp heeft niet mogen baten.

2 Reacties

2
Reageer op dit artikel

1000
Tjander

De een zijn dood is de ander zijn Brood.
Hij had vrienden en hij had vijanden, GOD zal nu bepalen als hij straf heeft verdiend.
op aarde kon hij niet berecht worden,misschien daar boven als hij bloed heeft aan zijn handen.
zoniet zal hij in vrede rusten.

www.ik bemoei.

Iedereen klaagt over de decembermoorden. Laat de overledenen in vrede rusten. Het is gebeurd. We moeten verder. Het lost zich van zelf op ALS de tijd daar is.Bouterse alleen en God kennen zijn hart. Ik weet niet of ik ook zo zou handelen. NIEMAND weet het. Het komt goed. Sterkte!Advertentie

Suriname

Politie pakt 27 sexwerkers op

Geplaatst

op

By

De politie van regio Paramaribo heeft in de nacht van zaterdag 20- op zondag 21 april opgetreden tegen commerciele sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat)en de Waaldijkstraat. Deze vrouwen, 19 in totaal, zijn aangehouden en ter voorgeleiding en overgebracht het politie bureau Geyersvlijt.

Zondagmorgen zijn de vrouwen door de politie heen gezonden. Dat gebeurde na afstemming met het Openbaar Ministerie. Het betreft vrouwen met de Surinaamse-en andere nationaliteiten. Het onderzoek met betrekking tot de status van de vreemdelingen hier te lande wordt voortgezet.

Een week eerder had de politie van het politie ressort Centrum ook opgetreden tegen travestieten in de omgeving van de Rooseveldkade. Ook zij zorgden voor verstoring van de openbare orde en rust. Daarbij waren 8 aangehouden die na afstemming met het Openbaar Ministerie ook zijn heen gezonden door de politie Deze travestieten zijn allemaal Surinamers en oefenen ook het oudste beroep ter wereld uit.

Lees verder

Suriname

Video report: Oogstfeest Curacao

Geplaatst

op

By

In deze periode wordt er een wandelloop in de vorm van wandelmars gehouden in Curacao. Het gaat bij deze om een loop met verschillende groepen die de oogstfeest vieren. Volgens Deborah Lantveld uit Suriname die reeds 2 jaar in Curacao woont is deze loop al seen dank voor de kostbare gronden daar men flink heeft kunnen oogsten. Deborah die deel uitmaakt van de groep genaamd  Sembrado Di Speranza met als leidster Chisje de Wind geeft aan dat men in de maand januari gepland had. Het gaat onder andere om mais,  batata dushi( zoete ardapel), bonchi kunuku.

Lees verder

Meest gelezen