Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse ex-militair en politicus Badrissein Sital (70) overleden.

Geplaatst

op

In Suriname is vrijdag de Surinaamse ex-militair en politicus Badrissein Sital (70) overleden. Sital was in de jaren ’80 lid van de Nationale Militaire Raad en minister van Volksgezondheid en was een van de oud militairen die verdacht wordt van medeplichtigheid aan de Decembermoorden van 1982.

Tijdens de decembermoorden zou hij een ondergeschikte rol hebben gespeeld. Desondanks stond hij daarvoor terecht gezien de vermoedens dat hij binnen het militaire bewind een van degenen zou zijn geweest die de moorden zou hebben voorbereid. Ook zou hij aanwezig zijn geweest bij de moorden in Fort Zeelandia.

In 1980 was Sital sergeant-majoor in het Nationaal Leger en een van de leiders van de Bond voor Militair Kader (Bomika), de militaire vakbond. De regering-Arron was tegen de oprichting van militaire vakbonden en liet begin 1980 een drietal leiders van Bomika, waaronder Sital, gevangen nemen. Dit vormde de directe aanleiding van de door Desi Bouterse geleide staatsgreep op 25 februari 1980. Na de coup werd Sital voorzitter van de Nationale Militaire Raad (NMR) en in 1981/1982 was hij korte tijd minister van Volksgezondheid.

Hij was decennialang een strijdmakker en vertrouweling van president Desi Bouterse, maar uitte de laatste jaren openlijk felle kritiek op de Nationale Democratische Partij en op president Bouterse in het bijzonder. Die kritiek leidde er uiteindelijk toe dat hij de partij de rug toekeerde en president Bouterse hem bestempelde als een verrader. Hij heeft wat betreft de decembermoorden altijd aangegeven zijn naam gezuiverd te willen hebben met een uitspraak.

Sital werd met hartklachten met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar hij gelijk werd geopereerd. De hulp heeft niet mogen baten.

2 Reacties

2 Reacties

 1. Tjander

  zaterdag 11 februari 2017 at 12:16

  De een zijn dood is de ander zijn Brood.
  Hij had vrienden en hij had vijanden, GOD zal nu bepalen als hij straf heeft verdiend.
  op aarde kon hij niet berecht worden,misschien daar boven als hij bloed heeft aan zijn handen.
  zoniet zal hij in vrede rusten.

 2. www.ik bemoei.

  zondag 12 februari 2017 at 19:37

  Iedereen klaagt over de decembermoorden. Laat de overledenen in vrede rusten. Het is gebeurd. We moeten verder. Het lost zich van zelf op ALS de tijd daar is.Bouterse alleen en God kennen zijn hart. Ik weet niet of ik ook zo zou handelen. NIEMAND weet het. Het komt goed. Sterkte!

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Rechter Suriname hervat zaak terreurverdachten

Geplaatst

op

By

De Surinaamse rechter gaat woensdag verder met de zaak van de broers Raoul A. en Nasr I. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten in Suriname. De advocaten van de broers krijgen de gelegenheid om de agent die het politioneel onderzoek heeft geleid te ondervragen.

De broers, die in Paramaribo een Islamitische slagerij runden, hebben de Nederlandse nationaliteit. Ze zitten inmiddels al een jaar en drie maanden in de gevangenis. Verzoeken om hen voorlopig in vrijheid te stellen zijn tot nu toe afgewezen.

Uit het politiedossier is tijdens de afgelopen zittingen naar voren gekomen dat de broers zeker twee mensen hebben geholpen naar Syrië af te reizen om zich daar bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aan te sluiten. Uit diverse chats is gebleken dat de broers duidelijke sympathie hebben voor deze organisatie. De twee worden ook beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Paramaribo.

Lees verder

Suriname

Door Suriname gezochte verdachte opgepakt

Geplaatst

op

By

De Nederlandse politie heeft de Surinaams-Nederlandse ondernemer Radj O. opgepakt. Dit gebeurde op verzoek van Suriname, dat hem zoekt in verband met de vondst van een vliegtuigje met 488 kilo drugs op zijn terrein afgelopen maart. O.’s advocaat Irvin Kanhai heeft de aanhouding, die vrijdag plaatshad, bevestigd.

Enkele dagen na de ontdekking van de drugs was O. om medische redenen naar Nederland vertrokken, zei hij destijds tegen Surinaamse media. Er was dus volgens hem geen sprake van een vlucht. In juni diende Suriname een officieel rechtshulpverzoek in bij Nederland.

O. verzet zich tegen zijn uitlevering aan Suriname. Kanhai en O.’s Nederlandse advocaat Guy Weski hebben de rechter gevraagd om een uitspraak te doen over het verzoek van Suriname.

In september klaagde de Surinaamse politie nog over de trage aanpak van Nederland van de rechtshulpverzoeken. De waarnemend korpschef van de Surinaamse politie zei toen dat het onderzoek naar de drugsvangst hierdoor vertraagd werd.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |