Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse ex-militair en politicus Badrissein Sital (70) overleden.

Geplaatst

op

In Suriname is vrijdag de Surinaamse ex-militair en politicus Badrissein Sital (70) overleden. Sital was in de jaren ’80 lid van de Nationale Militaire Raad en minister van Volksgezondheid en was een van de oud militairen die verdacht wordt van medeplichtigheid aan de Decembermoorden van 1982.

Tijdens de decembermoorden zou hij een ondergeschikte rol hebben gespeeld. Desondanks stond hij daarvoor terecht gezien de vermoedens dat hij binnen het militaire bewind een van degenen zou zijn geweest die de moorden zou hebben voorbereid. Ook zou hij aanwezig zijn geweest bij de moorden in Fort Zeelandia.

In 1980 was Sital sergeant-majoor in het Nationaal Leger en een van de leiders van de Bond voor Militair Kader (Bomika), de militaire vakbond. De regering-Arron was tegen de oprichting van militaire vakbonden en liet begin 1980 een drietal leiders van Bomika, waaronder Sital, gevangen nemen. Dit vormde de directe aanleiding van de door Desi Bouterse geleide staatsgreep op 25 februari 1980. Na de coup werd Sital voorzitter van de Nationale Militaire Raad (NMR) en in 1981/1982 was hij korte tijd minister van Volksgezondheid.

Hij was decennialang een strijdmakker en vertrouweling van president Desi Bouterse, maar uitte de laatste jaren openlijk felle kritiek op de Nationale Democratische Partij en op president Bouterse in het bijzonder. Die kritiek leidde er uiteindelijk toe dat hij de partij de rug toekeerde en president Bouterse hem bestempelde als een verrader. Hij heeft wat betreft de decembermoorden altijd aangegeven zijn naam gezuiverd te willen hebben met een uitspraak.

Sital werd met hartklachten met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar hij gelijk werd geopereerd. De hulp heeft niet mogen baten.

2 Reacties

2 Reacties

 1. Tjander

  zaterdag 11 februari 2017 at 12:16

  De een zijn dood is de ander zijn Brood.
  Hij had vrienden en hij had vijanden, GOD zal nu bepalen als hij straf heeft verdiend.
  op aarde kon hij niet berecht worden,misschien daar boven als hij bloed heeft aan zijn handen.
  zoniet zal hij in vrede rusten.

 2. www.ik bemoei.

  zondag 12 februari 2017 at 19:37

  Iedereen klaagt over de decembermoorden. Laat de overledenen in vrede rusten. Het is gebeurd. We moeten verder. Het lost zich van zelf op ALS de tijd daar is.Bouterse alleen en God kennen zijn hart. Ik weet niet of ik ook zo zou handelen. NIEMAND weet het. Het komt goed. Sterkte!

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Vlucht Panama – Paramaribo definitief

Geplaatst

op

By

PARAMARIBO – Copa Airlines opent op 10 juli een nieuwe lijndienst tussen Panama Stad en Paramaribo. De Surinaamse hoofdstad wordt twee keer per week, op woensdag en zaterdag, aangevlogen met een Boeing 737-700.

Copa Airlines is één van de grootste maatschappijen van Latijns-Amerika. In thuisbasis Panama Stad kunnen reizigers overstappen op vluchten naar tientallen bestemmingen in de Verenigde Staten, Midden- en Zuid-Amerika.

Door de nieuwe verbinding wordt het mogelijk om in acht uur van Paramaribo naar Mexico Stad te vliegen. Ook diverse steden aan de westkust van de Verenigde Staten zijn straks beter bereikbaar vanuit Suriname. De vluchtduur naar Panama zelf bedraagt 4,5 uur.

In Nederland is Copa Airlines vooral bekend vanwege de lijndienst naar Curaçao.

Lees verder

Suriname

Veritasschool gesloten wegens hygiënische reden

Geplaatst

op

By

Ouders en leerlingen van de Veritasschool aan de Nieuwe Weergevondenweg zijn radeloos. De school is om hygiënische reden gesloten en het is nog onbekend wanneer de basisschool haar deuren weer zal openen.

Omdat de school gesloten is zijn leerlingen bang dat ze toetsen niet meer halen omdat er momenteel veel lessen worden gemist.

Volgens de Milieu Inspectie van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) zou de onhygiënische situatie zijn onstaan doordat de toiletten verstopt waren. Het buizenstelsel is vervangen, zonder de septic tank te ledigen. Hierdoor zijn fecaliën op het terrein terechtgekomen.

De school probeert de problemen aan te pakken door zand te plaatsen, maar door de regen is het schoolerf onderwater gelopen. Hierdoor kwam de ontlasting weer aan het oppervlak.

Lees verder

Meest gelezen