Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse ziekenhuizen niet meer in trek voor Filipijnse verpleegkundigen

Geplaatst

op

door
Omdat de Surinaamse Dollar in waarde is gezakt gaat een groot deel van de Filipijnse verpleegkundigen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) terug naar hun eigen land.

De verpleegkundigen krijgen minder USD voor de Surinaamse dollars die zij als loon ontvangen. Hierdoor is het voor de Filipijnse verpleegkundigen niet meer loonzaam om in Suriname als verpleegkundige aan het werk te gaan.

Algemeen Directeur Antoine Brahim erkent het probleem en is niet in staat de groep verpleegkundigen een salarisverhoging te geven. Zoekend naar een oplossing wordt er druk gewerkt aan het trainen en scholen van meer verplegend personeel uit eigen land. Volgens de directeur moeten er nieuwe opleidingen komen om in de toekomst meer personeel aan te kunnen trekken.

De ziekenhuisdirecteur geeft aan de afgelopen jaren erg tevreden te zijn geweest met de bijdragen die de groep verpleegkundigen hebben geleverd aan de gezondheidszorg. Het personeel heeft geleerd hoe andere verpleegkundigen vanuit het buitenland werken. Volgens Brahim doen de Surinaamse verpleegkundigen niet onder, alleen moeten zij leren efficiënter te gaan werken.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X