Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse ziekenhuizen verantwoordelijk voor grootste vervuiling afvalwater

Geplaatst

op

Uit een studie gedaan door studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname is gebleken dat ziekenhuizen in Suriname de grootste vervuilers zijn van het afvalwater. De studenten van de technologische faculteit hebben wetenschappelijk onderzoek gehouden in meerdere afvalwatersystemen in het land.

Ziekenhuizen blijken massaal hun vervuilde water in de open rioolsystemen te lozen. Dit water is sterk vervuild met onder andere bloed, vaste biologische deeltjes, chemische stoffen en bacteriën. De resultaten van het onderzoek zijn donderdag tijdens een tweedaags seminar van de stichting waterforum gepresenteerd. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zou het grootst vervuilende ziekenhuis zijn. Zij lozen het meeste afvalwater en doen dat in de Drambrandersgracht. Het Sint Vincentius Ziekenhuis en het ‘s Land Hospitaal lozen hun afvalwater in de Sommelsdijkse kreek. De studenten die het onderzoek hebben uitgevoerd bevelen aan dat ook ziekenhuizen vaste voorschriften krijgen wat betreft afvalverwerking. Daarnaast zal er ook wetgeving voor gemaakt moeten worden. Zo een vergelijkbare situatie is er momenteel al voor de bouw. Het onderzoek is tot stand gekomen doordat de directeur van het Sint Vincentius Ziekenhuis het probleem zelf als afstudeerproject had voorgesteld aan de universiteit. Volgens hem moeten de ziekenhuizen na het bekend worden van de resultaten besluiten om het afvalwater niet als gewoon afvalwater te beschouwen maar als medisch afval. Voor medisch afval bestaan speciale verwerkingsmethoden.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Ad Maat

    zaterdag 19 november 2016 at 18:46

    Wanneer wij u van technische ondersteuning kunnen voorzien horen wij het graag We zijn al bekend met het AZP en Suriname Zijn er ook gevestigd

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Meest gelezen