Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse ziekenhuizen verantwoordelijk voor grootste vervuiling afvalwater

Geplaatst

op

Uit een studie gedaan door studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname is gebleken dat ziekenhuizen in Suriname de grootste vervuilers zijn van het afvalwater. De studenten van de technologische faculteit hebben wetenschappelijk onderzoek gehouden in meerdere afvalwatersystemen in het land.

Ziekenhuizen blijken massaal hun vervuilde water in de open rioolsystemen te lozen. Dit water is sterk vervuild met onder andere bloed, vaste biologische deeltjes, chemische stoffen en bacteriën. De resultaten van het onderzoek zijn donderdag tijdens een tweedaags seminar van de stichting waterforum gepresenteerd. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zou het grootst vervuilende ziekenhuis zijn. Zij lozen het meeste afvalwater en doen dat in de Drambrandersgracht. Het Sint Vincentius Ziekenhuis en het ‘s Land Hospitaal lozen hun afvalwater in de Sommelsdijkse kreek. De studenten die het onderzoek hebben uitgevoerd bevelen aan dat ook ziekenhuizen vaste voorschriften krijgen wat betreft afvalverwerking. Daarnaast zal er ook wetgeving voor gemaakt moeten worden. Zo een vergelijkbare situatie is er momenteel al voor de bouw. Het onderzoek is tot stand gekomen doordat de directeur van het Sint Vincentius Ziekenhuis het probleem zelf als afstudeerproject had voorgesteld aan de universiteit. Volgens hem moeten de ziekenhuizen na het bekend worden van de resultaten besluiten om het afvalwater niet als gewoon afvalwater te beschouwen maar als medisch afval. Voor medisch afval bestaan speciale verwerkingsmethoden.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Ad Maat

    zaterdag 19 november 2016 at 18:46

    Wanneer wij u van technische ondersteuning kunnen voorzien horen wij het graag We zijn al bekend met het AZP en Suriname Zijn er ook gevestigd

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Surinaams volkslied heeft Friese roots

Geplaatst

op

By

Het Surinaams volkslied heeft grotendeels Friese roots, dat meldt de leeuwarder courant vandaag.

De oorspronkelijke tekst die begint met ‘Suriname’s trotse stromen’ is in 1893 geschreven door de Friese predikant Cornelis Atses Hoekstra, op een melodie uit 1876 van de Friese onderwijzer J.C. de Puy.

De Surinaamse dichter Trefossa herschreef de tekst later. Zijn versie, waarin hij twee regels van Hoekstra liet staan, werd in 1959 het officiële volkslied van Suriname.

Dichter fan Fryslân Eeltsje Hettinga vestigt de aandacht op deze Fries-Surinaamse link naar aanleiding van de manifestatie ‘F)rede fan Fryslân, feest foar elkenien’, zaterdagmiddag in de Prinsentuin in Leeuwarden.

Hettinga spreekt daar. Hij wil onderstrepen ,,dat de bannen tusken Suriname en Fryslân in pear slaggen fierder geane as de A7’’.

Lees verder

Suriname

Motoragent in Suriname neergeschoten

Geplaatst

op

By

PARAMARIBO – Een agent van de Motor Surveillance Dienst (MSD) is vrijdagmorgen omstreeks 7 uur beschoten door een verdachte aan de M.L. Kingweg ter hoogte van de Dageraadweg.
De agent zag de man lopen en sommeerde hem te stoppen omdat hij voldeed aan het signalement van één van de verdachten die kort daarvoor met geweld diefstal hadden gepleegd in het ressort Houttuin.

De verdachte schoot op de agent die in beide benen werd geraakt en per ontboden ambulance naar het ziekebhuis is vervoerd. Een gemengde eenheid van de politie heeft na een klopjacht een verdachte aangehouden aan de Warakoeweg. De polite spoort de andere verdachten op.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |