dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
3.3
(3)

Surinaamse ziekenhuizen aan vooravond code zwart

lees ook ...

Moslimorganisaties richten open brief aan de President

Het bestuur van de Madjilies Moslimien Suriname en het Verbond van Islamitische Organisaties in Suriname hebben namens de Islamitische organisaties: FIGS, SIS, SMF, AI, PJIS en SIO, op 27 januari een ...

De ziekenhuizen in Suriname staan aan de vooravond van code zwart, als er geen verandering komt in de situatie, want de aanmeldingen en opnames van geïnfecteerden met het Covid-virus nemen vanaf vrijdag enorm toe. Het gaat om een zeer ernstige en trieste situatie, zegt algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Claudia Redan, die ook voorzitter is van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR).

Er is bij de checkpoint een continue stroom van mensen die of in thuis isolatie Covid-positief zijn en verslechteren of mensen die klachten ontwikkelen en zich aanmelden.
Code zwart houdt in:
– Onvoldoende capaciteit
– Onvoldoende zorgpersoneel
– Onvoldoende Intensive Care plekken en -apparatuur
– Reguliere zorg in gevaar
– Er moeten keuzen gemaakt worden wie wel en wie niet behandeld zal worden.

In het AZP zijn alle 20 bedden die er voor Intensive Care zijn, bezet. Samen met het ‘s Lands Hospitaal, St.Vincentius Ziekenhuis en Diakonessenhuis, zijn er 32 plekken voor intensieve zorg. Tot en met gisteravond waren 30 plekken bezet. AZP heeft op de derde etage een cohort opengesteld van 40 bedden.

Er is continue toevoer van zuurstof, zelfs om middernacht wordt nog zuurstof bezorgd. Alle zuurstofleveranciers zijn 24/7 beschikbaar voor de ziekenhuizen, zegt Redan. Zij heeft geen woorden genoeg om uit te leggen hoe precair de situatie is. Ziekenhuizen werken met man en macht om zowel de reguliere als de Covid-zorg in stand te houden. Maar er is geen rek meer in.

Het ligt aan het ministerie van Volksgezondheid om code zwart af te kondigen. De situatie is in bestudering.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse ziekenhuizen aan vooravond code zwart