Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse vrouw vangt vis van 2 meter

Geplaatst

op

Polish 20200914 163558615

Mevrouw Rose Wongsopawiro-Shridham van Saramacca ving vanmorgen een hele grote vis van iets meer dan 1.90 meter.Grote vissen vangen is geen bijzonderheid meer voor haar. Zij doet dit al jaren.    Zo ving ze vanmorgen een ‘Pasisi’.  Mevrouw Wongsopawiro-Shridham woont aan de Misgunstweg te Kweeklust in het district Saramacca. Haar vissen vangt ze ook te Kweeklust in de Saramaccarivier, 200 meter van haar woning vandaan. Zij heeft ook wel vissen van meer dan 2 meter lengte gevangen.

Meestal gaat zmevrouw Rose alleen op stap om te vissen. In de middaguren gooit zij een lijn in de rivier met als aas meestal een hele, soms een halve kip. De volgende morgen kijkt zij dan wat de vangst is. ‘Meestal heb ik een grote vis beet’, zegt Rose. Om zulke grote vissen uit het water te halen, moet je van goede huizen komen. De gevangen vis verkoopt ze dan voor een schappelijke prijs aan de buurtbewoners of andere geïnteresseerden. – culturu.com

5 Reacties
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hulk
maandag 14 september 2020 22:16

Dalijk is het een watra winti.

Vijay
dinsdag 15 september 2020 01:00

Watra winti. Water wind. Bullshit.

Albatros
dinsdag 15 september 2020 06:50

Bullshit? No spang.

Bryan
dinsdag 15 september 2020 22:34

Al die rotzooi met winti en wind is grote rotzooi.
Geen macht of enige andere opgeroepen rotzooi kan stand houden tegenover Elohim…..

Jouani
woensdag 16 september 2020 08:08

Ach man, laat toch een Winti.Advertentie

Suriname

President Santokhi belooft ‘Veiligheid’

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

Op 29  september, de dag van de jaarrede, zei  president Santokhi  dat de  regering de controle op de naleving en handhaving van de openbare orde zal opvoeren om het veiligheidsgevoel van de burger te vergroten.

Veiligheid in buurten is voor het ministerie van Justitie en Politie  in de kustvlakte en in het binnenland een sleutelactiviteit. Het politiekorps wordt gestroomlijnd voor een slagvaardiger optreden. We versterken dit dienstjaar 2021 de afdelingen Narcoticabrigade en Fraude. Dat geldt ook voor het instituut buurtmanagement en de surveillance- en inlichtingendienst,” gaf de president aan bij het toespreken van zijn gehoor.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Psychiatrisch Centrum Suriname 125 jaar

Geplaatst

op

Pcs 2

Vandaag is het PCS honderd en vijfentwintig jaar oud. De bouw van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) werd gestart op de plaats Wolffenbüttel in 1892.  De eerste patiënten werden op 01 oktober 1895 opgenomen. De inrichting heette toen “Inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbuttel”.

De inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbüttel is nu uitgegroeid tot een uitgebreid en modern alsook ISO-gecertificeerd kenniscentrum en is vandaag aan de dag een referentiekliniek op het gebied van geestelijke gezondheid, waar een ieder met psychische klachten terecht kan voor kwalitatief hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg.

De psychiatrie in Suriname is jarenlang een taboeonderwerp geweest en mensen met psychische klachten werden om diverse redenen gestigmatiseerd, waardoor de drempel om hulp te zoeken heel hoog was. Hoewel er steeds meer mensen toestappen naar het PCS voor poliklinische hulp, blijkt uit het bevolkingsonderzoek van 2015 dat er nog steeds  een drempel is voor mensen die hulp zoeken voor depressie en angstklachten.

Om landelijk bereikbaar en toegankelijk te zijn voor een ieder in Suriname biedt het PCS via partnerschappen met de Regionale Gezondheidsdienst en Medische Zending op regelmatige basis de nodige psychische hulp aan de bewoners van de districten en personen in het (verre) binnenland.

Wat betreft opvangfaciliteiten is er ook vooruitgang geboekt de laatste tien jaren. Het Kinderpaviljoen werd in gebruik genomen en er werd meer gestalte gegeven aan de verslavingszorg via de Polikliniek verslavingszorg (voorheen Bureau Alcohol & Drugs) en de Detoxificatiekliniek. Verder werden enkele diensten en afdelingen opgezet ten behoeve van de zorg, zoals het Dagcentrum, de Spoedeisende Psychiatrie en recentelijk de afdeling Broki.

Vanwege de covid-19 pandemie moest ook de dienstverlening van het PCS aangepast worden aan de covid regels. Het personeel en de cliënten zullen vanwege deze bijzondere omstandigheid de hoogtepunten en ontwikkelingen die het PCS de afgelopen 125 jaar heeft doorstaan op sobere wijze herdenken. Ook zullen er enkele personen met een bijzondere staat van dienst en bijdrage aan de verdere ontwikkeling van PCS worden voorgedragen voor een presidentiële onderscheiding. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen