Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse speelfilm ‘Wiren The Movie’ geselecteerd om vertoond te worden op het Nederlands Film Festival (NFF)

Geplaatst

op

door

WIREN van de Surinaamse regisseur Ivan Tai-Anip is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival. De film baseert zich op het waargebeurde verhaal van de dove Wiren die vastbesloten is om als eerste dove in Suriname naar de universiteit te gaan. Een grote uitdaging in een land waar de rechten en mogelijkheden voor doven en slechthorenden zeer beperkt zijn. 

WIREN is een bijzondere productie waarin voor het eerst in de Surinaamse geschiedenis rollen vertolkt worden door horenden én doven. Het bevorderen van de maatschappelijke acceptatie en integratie van doven in Suriname staat in deze productie centraal.

In de film volgen we de Surinaamse Wiren die doof geboren is. Wanneer hij op 9-jarige leeftijd in contact komt met een Amerikaanse arts gaat er een wereld voor hem open: als dove kan je wel naar school! Hij vertrekt uit zijn geboortedorp Nickerie naar de grote stad Paramaribo en komt daar terecht bij de Kennedy Stichting: een instituut voor doven en slechthorenden.Hier verzet hij zich tegen de strikte en conservatieve leermethoden van de school en maakt zich hard voor de introductie van de gebarentaal. 

Zijn ambitie stopt daar niet. Wiren is vastberaden om als eerste dove naar de universiteit te gaan. Wanneer de universiteit hem niet toe laat omdat hij een beperking heeft realiseert hij zich dat doven in Suriname niet dezelfde rechten hebben als horenden. Wiren gaat op zoek naar gerechtigheid. Hij eist gelijke behandeling en klaagt de Surinaamse staat aan om haar te dwingen zich te houden aan de Conventie van Rechten voor Mensen met een Beperking. Zal het hem lukken? WIREN: een doof geboren jongen die opkomt voor zijn rechten.

30 september gaat de film in Nederland in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht

Over het Nederlands Film Festival (NFF)

Het beste van de Nederlandse film en televisie komt samen op de 39e editie van het Nederlands Film Festival. Het NFF vindt plaats in Utrecht van 27 september tot en met 5 oktober 2019. Dit jaar is ook aan dove en slechthorende bezoekers gedacht: veel films worden in z’n geheel ondertiteld en op 4 oktober is een gebarentolk aanwezig bij de vertoning van de film Wiren.

Q&A en gebarentolk bij Wiren

De film Wiren wordt vier keer vertoond tijdens het filmfestival. Drie keer is Ivan Tai-Apin, regisseur van de film Wiren, daarbij aanwezig voor een zogenaamde Q&A (Questions & Answers, oftewel: je kunt de regisseur vragen stellen). Op dinsdag 1woensdag 2 en  vrijdag 4 oktober is de film te bekijken met ondersteuning door een gebarentolk.

Ivan Tai-Apin is acteercoach in Suriname en heeft, zowel nationaal als internationaal, jarenlange ervaring als acteur en regisseur van theater, film en tv-producties.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Vijftien rijbewijzen van hardrijders ingevorderd

Geplaatst

op

door

De Motor Surveillance Dienst (MSD) heeft in de periode van zondag 12 januari tot en met zaterdag 18 januari 400 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 15 rijbewijzen van hardrijders zijn ingevorderd.

De meest geconstateerde overtredingen waarvoor de overtreders een boete opgelegd kregen zijn: niet verzekerd; niet kunnen tonen van een rijbewijs; rijden door roodlicht, rijden zonder veiligheidsgordel en rij- of voertuig niet gekeurd of herkeurd.

Van de bekeurden hebben 27 verkeersovertreders hun boete ter plaatse voldaan. De anderen zullen via het snelrechtsysteem worden voorgebracht. De politie doet een dringend beroep op de weggebruikers om zich te houden aan de verkeersregels en vooral de bescheiden van het voertuig te controleren. Het is altijd belangrijk om ook de adviezen van de politie op te volgen. “Veilig verkeer een zaak van u en de politie.”

Lees verder

Suriname

Suriname begint Jaar van de Rat goed

Geplaatst

op

door

Het Jaar van de Rat is goed begonnen voor Suriname. Vernieuwing en vooruitgang zijn enkele kenmerken van de rat. De overname van de Afobakadam en de olie- en gasvondsten op zee zijn enkele voorbeelden, zei president Desi Bouterse bij de traditionele lunch in Kong Ngie Tong Sang. De relatie tussen Suriname en de Volksrepubliek China zal in de komende tijd verder worden verstevigd, benadrukten zowel de regeringsleider als ambassadeur Liu Quan. 

Liu is vol lof over Suriname, het enige land in de regio dat het Chinees Nieuwjaar nationaal viert. “Het vieren van elkaars gebruiken, begrip opbrengen voor elkaars zienswijzen en delen van elkaars keuken, is iets dat Surinamers als normaal ervaren. We zijn misschien een klein land, maar we zijn groot in het slaan van bruggen tussen culturen en geografische gebieden.

Het vieren van het Chinees nieuwjaar is daar een voorbeeld van, het maakt ons uniek”, zei Bouterse. Volgens de regeringsleider is China al enige tijd bezig in de geest van de rat vernieuwing en ontwikkeling te brengen. In de samenwerking met China staat er nog veel te gebeuren. Er worden voorbereidingen getroffen voor onder andere het baggeren van de Surinamerivier. 

Vele prominenten en gewone burgers hebben de lunch bezocht. Naast de lunch in Kong Ngie Tong Sang waren er dit jaar een aantal activiteiten zoals de vuurwerkshow op de WIjdenboschbrug.

Lees verder

Meest gelezen