maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
0
(0)

Surinaamse rijstsector op weg naar record inzaai

lees ook ...

Trucker verongelukt op weg naar Jaykreek in Sipaliwini

Een 53-jarige truckbestuurder is zaterdag omgekomen op de weg naar Jaykreek in het district Sipaliwini. De politie van Atjoni vond het slachtoffer in de cabine van de vrachtwagen, die beladen was met ...

Parmanand Sewdien, Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zegt dat er intensief wordt gewerkt om de export van Suriname te vergroten, ondanks beperkte middelen. Sewdien gaf aan dat er op zowel regeringsniveau als binnen de Caricom afspraken zijn gemaakt om dit doel te bereiken.

“We hebben de voor- en nadelen op een rij gezet en geconcludeerd dat we met minimale inspanningen het maximale eruit kunnen halen. Daarom hebben we besloten om eerst te kijken naar de rijstsector,” aldus Sewdien.

De inzaai van rijst is inmiddels begonnen en bevindt zich al in het derde seizoen. Volgens Sewdien verloopt de inzaai succesvol, met een groei van 18.000 naar 27.000 hectare, daarna 30.000 en nu op weg naar 35.000 hectare.

Sewdien benadrukte dat de visserijsector eveneens goed op gang is gekomen, met een overschot aan vis bij verschillende bedrijven. “De visserij is vrij stabiel door de maatregelen die we hebben getroffen en de strenge controles die we uitvoeren. Hierdoor hebben veel bedrijven nu overschotten aan vis,” aldus Sewdien.

Daarnaast merkte Sewdien op dat er bijna geen klachten zijn van vissers, behalve over de BTW-verhoging op brandstof. Deze kwestie wordt momenteel door het ministerie van Financiën en Planning onderzocht. Hij benadrukte dat het land moet voldoen aan bepaalde randvoorwaarden om goed te kunnen produceren. Dit omvat onder andere de inrichting van laboratoria voor onderzoek.

Het ministerie streeft ernaar om tegen het einde van dit jaar alle faciliteiten gereed te hebben om de import te verminderen en de export te verhogen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse rijstsector op weg naar record inzaai