zaterdag 9 december 2023
27.1 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
0
(0)

Surinaamse regering zet grote operatie in gang na ramp in Kamp 21 Pasi

lees ook ...

Bond ABS overhandigt petitie aan vp Brunswijk voor uitbetali...

Op het bordes van het regeringsgebouw heeft de Werknemersorganisatie van het Algemeen Bureau voor Statistiek (OWABS) een petitie aangeboden aan vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Deze overhandiging ...

De Surinaamse regering heeft een grote operatie op touw gezet na de ramp die zich eerder op de dag heeft voorgedaan in Kamp 21 Pasi. President Chandrikapersad Santokhi heeft De Nationale Assemblee (DNA) ingelicht over de maatregelen die zijn getroffen.

Een cluster van ministers, bestaande uit de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, Defensie, Justitie en Politie, Regionale Ontwikkeling en Sport en Financiën en Planning, is belast met de coördinatie van de operatie. Aan dit cluster is ook een lid van het Openbaar Ministerie toegevoegd.

Een technisch team is reeds in het gebied en is belast met de reddingswerkzaamheden, informatieverstrekking, het bergen en transporteren van de lichamen van de slachtoffers en forensisch onderzoek. Er komt ook een onderzoeksteam onder leiding van de procureur-generaal om de ramp grondig te onderzoeken.

De regering gaat ook na of er behoefte is aan bijstand van het buitenland. Met het traditioneel gezag zal er intensief overleg worden gevoerd. De nazorg voor de nabestaanden zal niet vergeten worden.

De regering heeft onmiddellijk gereageerd op de situatie door veiligheidseenheden te sturen voor eerste reddingsoperaties. “Prioriteit nummer 1 is te kijken of er overlevenden zijn en tegelijkertijd starten met een bergingsoperatie,” aldus het staatshoofd.

Parlementsvoorzitter Marinus Bee reageerde ook geschokt op de ramp. De vergadering van de DNA is uitgesteld als een eerste teken van medeleven.

Het incident heeft zich voorgedaan in een gebied waar eerder een goudader is ontdekt. Grote groepen mensen waren hierheen getrokken, ondanks waarschuwingen van de goudmaatschappij Zijin. Het zou gaan om een provisorische tunnel met een behoorlijke diepgang. Deze zou zijn ingestort waardoor vele mensen bedolven zijn.

“De eerste indicatie is dat het om tien personen gaat, maar het kan zijn dat het om meer personen gaat,” aldus het staatshoofd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse regering zet grote operatie in gang na ramp in Kamp 21 Pasi