Minister Albert Ramdin heeft krachtig verklaard dat de regering pertinent tegen het gebruik van leningen staat om nutsbedrijven, zoals NV Energiebedrijven Suriname (EBS), draaiende te houden. Tijdens een persconferentie op 8 maart benadrukte de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) de noodzaak om de directe subsidie op energie geleidelijk af te bouwen.
“Het is een illusie om een bedrijf met leningen operationeel te houden. We hebben in die illusie geleefd, tot het leek alsof het juist was. De realiteit is echter compleet anders. Daar moeten we rekening mee houden,” aldus de regeringsvertegenwoordiger.
“We streven naar een normale, voorspelbare en realistische economie.” Minister Ramdin benadrukte dat sommige tarieven, waar de samenleving aan gewend is geraakt, werden gefinancierd met leningen, wat een van de redenen is waarom het land momenteel zoveel schulden heeft. Hij merkte op dat Suriname een van de landen in de regio is met de laagste elektriciteitstarieven. “Dat kunnen we niet lang volhouden.
Met dergelijke maatregelen kan ik u ook garanderen dat we niet alle subsidies in één keer kunnen afbouwen. Dat zou een te zware last zijn voor de samenleving en tot problemen leiden,” nuanceerde de minister.
Minister Ramdin is echter van mening dat uiteindelijk de dienstverlening van nutsbedrijven op een semi-commerciële basis moet worden gerealiseerd.
“Als er dan groepen in de samenleving zijn die ondersteuning nodig hebben bij de reële energieprijzen, zal de regering hen moeten identificeren en helpen.” De regeringsvertegenwoordiger liet doorschemeren dat het sociale aspect al is meegenomen in het huidige voorstel.
“We denken aan de samenleving. Dit is de laatste stap op weg naar een beter Suriname.” Hij benadrukte de moed van de regering om de maatregel door te voeren, ondanks de naderende verkiezingen over ruim 14 maanden. “We kunnen niet dezelfde fouten maken als vorige regeringen, die verzuimden de noodzakelijke maatregelen te nemen.”