maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
4
(1)

Surinaamse regering stopt SRD 100 miljoen in aankoop van medicijnen

lees ook ...

Vp Brunswijk ontmoet bewoners van Flora in meet the people a...

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk zet zich in het kader van een "Meet the People"-actie in om rechtstreeks contact te leggen met alle lagen van de bevolking. Zijn doel is om dagelijks door het hele ...

De regering is akkoord gegaan met een raadsvoorstel van het ministerie van Volksgezondheid en heeft SRD 100 miljoen goedgekeurd voor de gezondheidszorg in het land. Het goedgekeurde bedrag wordt beschikbaar gesteld ten laste van het Noodfonds van het ministerie van Financiën en Planning.

De SRD 100 miljoen zal gebruikt worden voor de centrale inkoop van medische verbruiksartikelen, medicatie en wegwerpartikelen ten behoeve van de Surinaamse samenleving. Dit project is tijdens de vergadering van de Raad van Ministers (RvM) op 27 juli 2022 goedgekeurd. Verder is ook goedgekeurd dat de Beoordelingscommissie Acute Zorginkoop onmiddellijk wordt ingesteld.

Deze commissie heeft onder andere als taak het opstellen van criteria voor de artikelen die kunnen worden aangevraagd en het beoordelen van aanvragen van zorginstellingen. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de aankoopprocedure.

Vanwege de urgentie is het raadsvoorstel, dat op woensdag 27 juli 2022 is ingediend, meteen in behandeling genomen en goedgekeurd. Er is overleg geweest met het ministerie van Financiën en Planning inzake de urgente noodzaak voor de acute inkoop van de benodigde medische middelen en dit ministerie heeft van zijn zijde goedkeuring verleend.

Het ministerie van Volksgezondheid licht toe dat de steeds terugkerende en wisselende tekorten in onder andere wegwerpartikelen, medische verbruiksartikelen en medicatie voor regelmatige onderbrekingen zorgen in de zorgketen. Ook kunnen ziekenhuizen vanwege de slechte betalingsdiscipline nog amper op krediet inkopen, wat op dit moment resulteert in een situatie waarin patiënten met of zonder levensbedreigende aandoeningen niet meer kunnen worden behandeld.

Vanuit de Beoordelingscommissie kunnen de medische verbruiksmiddelen centraal ingekocht worden, waardoor de inkoopkracht toeneemt en ook de standaardisatie wordt nagestreefd. Op korte termijn moet dit leiden tot een voorraad van verbruiksartikelen die steeds voor de duur van 2 maanden toereikend is.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse regering stopt SRD 100 miljoen in aankoop van medicijnen