dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
0
(0)

Surinaamse regering stelt voldoende valuta beschikbaar om koers te stabiliseren

lees ook ...

Man aangehouden met 4,3 kilogram cocaine op luchthaven Surin...

Een man is onlangs met 4,3 kilogram cocaïne in zijn koffer aangehouden. De aanhouding heeft plaatsgevonden op de Johan Adolf Pengel Luchthaven op Zanderij. Het Bestrijding Internationale Drugsteam ...

Per direct zal de regering vreemde valuta beschikbaar stellen om de op hol geslagen wisselkoers in Suriname te stabiliseren. Het ministerie van Financiën en Planning heeft maandag met de oliemaatschappijen en importeurs van medicamenten en noodzakelijke basisgoederen afspraken gemaakt.

Minister Achaibersing van Financiën en Planning heeft aangegeven, dat er voldoende dollars beschikbaar worden gesteld, minstens evenveel als begin vorig jaar toen er eveneens vreemde valuta werden vrijgemaakt voor deze importen. Die ‘retentie-regeling’ heeft toen goed gewerkt.

Toen de koers in juni 2021 marktconform gemaakt werd, werd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) afgesproken geen valuta-interventies meer te plegen. In plaats daarvan stelde het IMF de open markt operaties – de zogenaamde OMO’s – als voorwaarde; Inmiddels blijkt dat de OMO’s niet goed werken.

Oliemaatschappijen verheugd
De regering heeft besloten om de succesvolle methode van begin 2021 weer in te stellen, totdat zaken structureel in orde zijn. Deze maatregel geldt totdat de bij wet gestelde regels tot repatriatie en retentie van vreemde valuta uit exporten weer goed werkt. Dit beleid heeft in het verleden succes gehad.

Oliemaatschappijen zijn verheugd dat er een oplossing komt en juichen die toe. De toewijzing heeft in het verleden gewerkt. Er is vertrouwen dat het leidt tot stabiliteit op de markt. Dit is belangrijk voor bedrijven en voor consumenten. De eerste bedragen zijn deze week al beschikbaar.

Een lokale staatsbank die beschikt over een solide correspondent bank in het buitenland, en de infrastructuur om het een en ander vlot uit te voeren werkt mee aan de uitvoering van de beschikbaarstelling. “Iedereen heeft er belang bij dat er rust is in de economie vooral op het gebied van koersen en prijzen. Alle partijen moeten meewerken aan een vlot verloop”, stelt de directie.

De afgelopen periode werden er hoge bedragen gevraagd voor valuta. De officiële wisselkoers maandag was SRD 27.27 voor de US-dollar en SRD 26.24 voor de euro.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse regering stelt voldoende valuta beschikbaar om koers te stabiliseren