woensdag 21 februari 2024
24 C
Paramaribo
9.5 C
Amsterdam
0
(0)

Surinaamse regering omarmt reclasseringsproject

lees ook ...

SSHCV legt problemen voor aan vicepresident Brunswijk

Op uitnodiging van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft het bestuur van de Stichting Studentenhuisvesting Campus Village (SSHCV) een bezoek gebracht aan het kabinet. Tijdens dit bezoek op 12 febr...

Tijdens de regeringsvergadering op 6 december 2023 heeft de delegatie van Reclassering Nederland het “Makandra” project voorgesteld aan de Surinaamse regering. Dit gezamenlijke initiatief, genaamd “Versterking Reclassering en Forensische Zorg Suriname,” heeft als doel een rechtvaardiger en humaner strafklimaat te creëren door werkstraffen te implementeren als een effectief alternatief voor traditionele gevangenisstraffen.

Johan Bac, vertegenwoordiger van de Nederlandse delegatie Reclassering, benadrukte tijdens zijn presentatie de positieve effecten van werkstraffen. Hij legde uit dat dit niet alleen leidt tot een kostenbesparing van 50% in vergelijking met gevangenisstraffen, maar ook resulteert in een aanzienlijke vermindering van recidive.

De presentatie omvatte informatie over trainingen en professionele ontwikkeling, met een focus op het begrijpen van de oorzaken van crimineel gedrag en het bevorderen van gedragsverandering bij deelnemers. Een pilotprogramma voor taakstraffen, dat in april 2023 van start ging, werd als succesvol geëvalueerd. Deelnemers behielden hun vrijheid, ontweken de negatieve invloeden van opsluiting en behielden hun banen, waarmee werd aangetoond dat deze aanpak niet alleen effectief is, maar ook de samenleving ten goede komt.

Jochum Wildeman, een sleutelfiguur in het “Makandra” project, deelde zijn visie voor 2024, waarin werkstraffen als een serieuze en effectieve sanctie worden geïmplementeerd. De nadruk lag op de financiële besparingen, met geschatte maandelijkse besparingen van enkele miljoenen SRD alleen al aan voedingskosten voor gevangenen.

Minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, benadrukte de historische betekenis van het “Makandra” project en de gezamenlijke inspanningen met het Reclasseringsteam. Hij beschouwt dit project als een cruciale stap richting een rechtvaardiger en effectiever beleid, gericht op bestraffen, rehabiliteren en herintegreren.

President Chandrikapersad Santokhi toonde tevredenheid over de volgende stap in het proces en onderstreepte het belang van institutionele versterking. Hij erkende dat elke verandering tijd vergt en pleitte voor transparante en heldere richtlijnen, rekening houdend met de kleinschaligheid van de samenleving.

De regering toonde haar toewijding aan een rechtvaardig strafrechtelijk systeem en benadrukte dat investeren in gedragsverandering niet alleen de veiligheid vergroot, maar ook financiële voordelen oplevert voor het land.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse regering omarmt reclasseringsproject