Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse regering moet vaart zetten achter uniforme wisselkoers

Geplaatst

op

Winston Ramautarsing

De regering moet haast maken met een uniforme wisselkoers. Het hanteren van verschillende koersen is niet goed voor de economie van het land, vindt de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing. De econoom vindt dat de regering vanaf haar aantreden van het verschillende wisselkoerssysteem moest zijn afgestapt.

Hoe langer een unificatiekoers, dus één wisselkoers voor alle sectoren uitblijft, hoe groter de kans dat de vrije- of zwartemarktkoers stijgt. Het heeft geen zin om de koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waarbij SRD 7,52 wordt neergeteld voor een US$, gehandhaafd blijft. Dit heeft absoluut geen zin, vindt de econoom.

Prijsstijging

De regering doet hiermee niet alleen zichzelf te kort, maar ook de gemeenschap en zeker het bedrijfsleven. Ramautarsing wijst er wel op dat met een uniforme wisselkoers alle producten en diensten die niet behoren tot het pakket van basisgoederen hooguit met 20 procent zullen stijgen.

Met de huidige verschillende koersen is het niet mogelijk een uniforme wisselkoers vast te stellen, zodat de prijsverhogingen lager zullen zijn. Er zijn twee wisselkoerssystemen namelijk vast en flexibel. Suriname had tot 2004 een vaste wisselkoers en is daarna overgegaan op een flexibele. Verder zegt Ramautarsing dat de onlangs gebruikte term ‘depreciatie’ in wezen niet verschilt van ‘devaluatie.’ Bij een vaste wisselkoers bepaalt de regering of de CBvS eenzijdig de wisselkoers; dus de waarde die de lokale munteenheid heeft ten opzichte van andere munteenheden. Devaluatie is het door de overheid eenzijdig verlagen van de waarde van de lokale munt ten opzichte van de US-dollar.

Voordelen staatskas

Een uniforme wisselkoers heeft vooral voor de staatskas voordelen, merkt de econoom op. Er worden bijvoorbeeld meer invoerrechten betaald door aanpassing van de douanekoers, die is gekoppeld aan de koers van de CBvS. Importeurs zullen niet langer aangewezen zijn op de cambio’s of op de zwarte markt om hun dollars om te zetten in SRD’s, maar kunnen normaal bij de banken terecht. De CBvS heeft, hoewel vasthoudend aan de zogenaamde wisselkoers van SRD 7,52 voor de banken, een depreciatie doorgevoerd naar maximaal SRD 14. Maar de cambio en zwartemarktstraatkoers zijn hoger. Op straat wordt al SRD 16 voor de dollar betaald. Soms is die zelfs SRD 18.

De aanpassing van de dollarkoers is funest voor de samenleving, omdat het leven in het land duurder is geworden. Naast basisgoederen zijn ook bouwmaterialen fors gestegen. Zo is eerder deze week de prijs van een pak cement van SRD 135 gestegen naar SRD 160. Nog geen jaar terug werd SRD 75 betaald voor een pak cement. Bouwstenen kosten nu al gauw SRD 11 per stuk.

Culturu.com

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rama
zaterdag 12 september 2020 16:17

Die srd 7,52 koers is allang achterhaald.Advertentie

Suriname

Bewoners Langatabiki zien hagel vallen

Geplaatst

op

Ijs O

De bewoners van Langa Tabiki in het het district Marowijne hebben tijdens recente regenval ijsdeeltjes zien neerkomen uit de lucht. ‘Ijs kumutu a tapu, un luku’, is te horen op beelden die viraal gaan op social media.

De beelden laten kleine ijskristallen zien, een vorm van hagel. Surinamers kennen hagel bijna alleen van Nederland en associëren hagel daardoor met kou, maar de mogelijkheid bestaat wel dat er ijsdeeltjes neerkomen in een land met hogere temperaturen. In Suriname is dit al eerder voorgekomen.

Het geval blijkt door de bewoners van Langatabiki niet gerapporteerd te zijn aan de Meteorologische Dienst Suriname, die later aangaf dat er op 14 oktober tussen 18.12 uur en 19.00 uur, de juiste condities voor hagel waren in het het oosten van Suriname. – culturu.com

Lees verder

Suriname

Voorzitter CLO Hooghart, dreigt met lamlegging

Geplaatst

op

Hooghart N

Ronald Hooghart voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) hield vrijdag  een spoedvergadering waar meer dan honderd personen bij aanwezig waren. CLO eist een loonsverhoging van 75 procent en de achterstallige beloofde gelden met terug werkende kracht.

Hooghart gaf de regering de tijd tot 15 november om de eis in te willigen. Gebeurt dat niet dan volgt er een landelijke lamlegging.  “Wi e tapu a heri kondre”, dreigde Hooghart.

Tijdens de vergadering werden er een petitie ingediend van de personeelsbond van ‘s Lands Hospitaal. De bond is van mening dat de leden niet meer kunnen uitkomen met het huidige loon en eisen een salariscorrectie van 75 procent. Ook wordt de beloofde Covid-toelage opgeëist. De vergadering gaf  Hooghart veertien dagen om met oplossingen te komen.

Vanaf juli is de beloofde salarisverhoging die met terugwerkende kracht uitbetaald zou worden, niet gestort. Hooghart dreigde de straat op te gaan als de inwilliging van de  eis uitblijft. –  culturu.com

Lees verder

Meest gelezen