Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Regering krijgt toestemming om SRD 1,5 miljard te lenen

Geplaatst

op

Assembleevergadering Staatsschuld. Beeld Dna

De Nationale Assemblee heeft de regering gisteravond, na twee dagen vergaderen, goedkeuring gegeven om bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) SRD 1,5 miljard aan voorschotten op te nemen voor het bestrijden van de COVID-19-pandemie. Verder mag de regering internationaal en lokaal geld lenen om haar financiële huishouding op orde te brengen en schulden die zwaar drukken op haar uitgavenbeleid, af te lossen.

Slechts de coalitie en oppositielid Ronny Asabina hebben de regering toestemming gegeven. De NDP-fractie heeft vóór de stemming de vergaderzaal verlaten. Beide wetten zijn met 32 algemene stemmen aangenomen.

Volgens de NDP heeft de regering onvoldoende onderbouwd wat zij met het geld zal doen. De NDP vindt ook dat de coalitie en de regering voorbij zijn gegaan aan enkele kritische kanttekeningen van de CBvS. Verder vindt de paarse fractie dat voor het wijzigen van de Wet op de Staatsschuld niet precies is aangegeven aangegeven hoeveel de regering van plan is te gaan lenen. “Wij geven geen blanco cheque”, zei NDP-fractieleider Rabin Parmessar.

President Chan Santokhi vindt het belangrijk dat vanuit zowel de oppositie als de coalitie er geen tegenstemmen zijn geweest tegen het beleid van de regering. Hij vindt echter wel dat de NDP-fractie niet alleen haar bereidwilligheid moet tonen, maar ook haar excuses moet aanbieden aan de samenleving voor het beleid van de afgelopen tien jaar.

Culturu.com

2 Reacties
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boris
zaterdag 26 september 2020 17:39

Hoe kon de ndp zo makkelijk wel geld lenen. Jullie hadden ze toestemming gegeven. Iedereen heeft dan schuld leen en hopelijk komt er een oplossing met al het geleend geld

Bryan
zaterdag 26 september 2020 21:04

@Boris,
Snap jij het dan niet.
De gehele paarse regering is een.in elkaar vervlochten boevenbende.
Als boef1 steelt zal boef2 nooit iets verklappen.
Wake up boyAdvertentie

Suriname

STVS heeft vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting afgedragen

Geplaatst

op

Stvs

Dat er vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting aan de staat zijn afgedragen door de leiding van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) is geen blij nieuws voor het station, dat gisteren zijn 55-jarig bestaan herdacht. In zijn toespraak heeft directeur Raoul Abisoina onder andere gezegd, dat hij van de belastingen een brief hierover heeft ontvangen.

Deze kwestie is een van de aandachtspunten die Abisoina heeft vervat in een document dat is overhandigd aan president Chan Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.  De STVS-directeur heeft aan de regering een nieuw gebouw gevraagd. Deze belofte zou tien jaar terug zijn gedaan. Echter is daar niets van terechtgekomen. Vp Brunswijk gelooft erin dat het gebouw komt. Zowel de regeringsleider als vp Brunswijk waren vol lof over de staatszender. Het staatshoofd memoreerde de vele programma’s die vroeger werden vertoond.

De vicepresident kan zich nog herinneren dat hij bij de buren met veel moeite door de drukte van andere kinderen, een glimp kon krijgen van de STVS. De staatszender kan volgens president Santokhi grote hoogtes bereiken door mee te gaan met de digitale tijd, waaronder sociale media.

Hij voegde eraan toe dat de STVS ook een platform kan bieden voor artiesten, die momenteel worden getroffen door Covid-19. Frits Pengel, grondlegger van de STVS, tevens de eerste directeur, heeft samen met Glenn Truideman en Shirley Lackin een award ontvangen voor hun bijdrage.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Personeel Greenheart roept hulp vp in

Geplaatst

op

Vicepresident Ronnie Brunswijk

Het personeel van de multinational Greenheart heeft vandaag middels het indienen van een petitie hulp ingeroepen van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Een groep van 22 werknemers werd ontslagen in mei dit jaar, maar de rechter draaide dit terug. Het ontslag werd als onrechtmatig bestempeld.

De werkgever moest de arbeiders uitbetalen, maar daar is niets van terechtgekomen. Dit is zeer onbegrijpelijk voor vakbondsleider Ricardo Karwofodi. Aan de vp heeft C-47-voorzitter Robby Berenstein, gezegd dat het bedrijf alle wettelijke bepalingen aan hun laars lapt. Het kan volgens hem niet zo zijn, dat een multinational naar Suriname komt en de regels vertrapt.

Lloyd Read van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (Osip) komt vooral op voor het mensenrechtenaspect in deze kwestie. Het gaat voornamelijk om inheemse werknemers die op deze manier worden behandeld.

“Wanneer deze multinationals naar Suriname komen, bedelen zij voor een plek. Maar als ze er eenmaal zijn, vertrappen ze mensenrechten. Het is ons woongebied waarin zij opereren. Er worden buitenlanders in dienst genomen, terwijl de lokale gemeenschap geen plaats meer krijgt. En daarom worden de werknemers ondersteund,” zegt Read.

Bij de ontvangst van de petitie heeft vp Brunswijk benadrukt dat ieder rechterlijk vonnis gerespecteerd moet worden. Hij beloofde de werknemers en de vakbond dat hij zich zal buigen over dit vraagstuk. “Het kan niet zo zijn dat zoveel mensen brodeloos gemaakt worden. Wij zullen hier werk van maken en ervoor zorgen dat het vonnis wordt uitgevoerd.”

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen