maandag 4 maart 2024
23 C
Paramaribo
6.8 C
Amsterdam
5
(1)

Surinaamse regering geeft tijdelijke subsidiekorting op brandstof

lees ook ...

DNA- voorzitter ontvangt nieuwe bundel met strafrechtelijke ...

De Stichting voor de Rechtsorde in Suriname (SriS) heeft twee exemplaren van het boek 'SRiSbundel Strafrechtelijke wet- en regelgeving' overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblée, Marinu...

De regering komt de gemeenschap tegemoet met een tijdelijke subsidiekorting op diesel en unleaded. De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot hoge internationale olieprijzen. Door de effecten van de oorlog zouden de nieuwe literprijzen voor april eigenlijk moeten zijn SRD 22.47 voor unleaded (SRD 3.04 verhoging) om respectievelijk SRD 24.24 voor diesel (SRD 4.37 verhoging). Deze prijzen zijn overigens vrij van governmenttake aangezien deze voorlopig niet wordt toegepast. Inclusief governmenttake zouden de pompprijzen SRD 25.97 respectievelijk SRD 27.39 moeten bedragen.

De olieprijs bereikte in maart een record van USD 130 per barrel en schommelt op dit moment rond de USD 100-110 per barrel. Ter vergelijking, in januari was de prijs nog rond de USD 80 per barrel. De pompprijs in Suriname wordt elke maand aangepast aan de hand van het verloop van de internationale olieprijs.

De turbulentie op de oliemarkt is het gevolg van een uitzonderlijke (oorlog)situatie. Dit komt op een moment dat de Surinaamse economie zich heeft gestabiliseerd en de koopkracht herstellende is. Het is van belang om onze nu opkomende economie te beschermen tegen dergelijke externe schokken. Ook bedrijven hebben daarbij een rol te vervullen. Van hen mag worden verwacht dat zij zich opstellen als good corporate citizen en niet slechts winstmaximalisatie voor ogen hebben.

Om de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de Surinaamse burgers te beperken heeft de regering het voornemen een tijdelijke subsidie in te voeren. Dit in de vorm van een subsidiekorting op diesel en unleaded. Dit komt neer op een negatieve governmenttake, welke met de oliebedrijven zal worden verrekend.

De financiering van de subsidies wordt gekoppeld aan de extra inkomsten uit Staatsolie vanwege de internationaal hogere olieprijs. Op deze manier wordt de doorwerking van de stijging in de internationale prijs voor burgers zo veel als mogelijk gedempt. De finale subsidiebedragen en daarmee samenhangende de pompprijzen zullen aanstaande vrijdag in de regeringsraad worden vastgesteld.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse regering geeft tijdelijke subsidiekorting op brandstof