vrijdag 29 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.4 C
Amsterdam
3.7
(3)

Surinaamse president vraagt om advies over uitzetting van Asawini Edenburg

lees ook ...

Openbaar Ministerie ontwaakt uit Winterslaap

Het Openbaar Ministerie heeft informatie gekregen van onregelmatigheden binnen het financiële huishouden van de N.V. Energie Bedrijven Suriname. Naar aanleiding daarvan, heeft het Openbaar Ministerie ...

President Chandrikapersad Santokhi heeft een brief gestuurd naar de Agent van de Staat, mr. Roy Baidjnath Panday, waarin hij vraagt om verdere advisering met betrekking tot de uitzetting van Regita ‘Asawini’ Edenburg. In de brief, gedateerd 12 juni 2023, meldt het staatshoofd dat Edenburg een Nederlandse staatsburger is en dat haar een vergunning voor vestiging in Suriname is verleend op basis van een besluit van de minister van Justitie en Politie op 24 september 2012.

Het staatshoofd heeft het dossier, dat ook aan mr. Baidjnath Panday is verstrekt, doorgestuurd naar hem. Uit het dossier blijkt dat op 16 maart 2023 het recht van betrokkene om zich te vestigen is ingetrokken bij besluit van de minister van Justitie en Politie. Op 30 mei 2023 is eveneens bij een besluit van de bewindsman vastgelegd dat mevrouw Edenburg met toepassing van artikel 24 van de Vreemdelingenwet 1991 uit Suriname naar Frans-Guyana moet worden uitgezet.

Op 30 mei 2023 vond de uitzetting van Edenburg plaats met behulp van een noodpaspoort van het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Het staatshoofd meldt dat de uitzetting werd bemoeilijkt door formaliteiten aan de Franse kant, waardoor Edenburg op 3 juni naar Suriname werd teruggestuurd.

Vervolgens heeft ze op zondag 4 juni 2023 het land vrijwillig verlaten met de hulp van de Nederlandse ambassade. Volgens president Santokhi wordt de Staat Suriname verweten dat zij zowel haar nationale wetgeving als het verdragenrecht heeft geschonden als gevolg van de aanpak en verdere afloop van deze kwestie.

Gezien de ernst van deze situatie, waarbij de Staat Suriname wordt beschuldigd van onrechtmatig handelen tegenover een vreemdeling, wordt de Agent van de Staat gevraagd om advies over het handelen van de Staat Suriname.

Het specifieke verzoek is om te beoordelen of het handelen van de Staat Suriname in deze kwestie in strijd is met de nationale wetgeving met betrekking tot het vreemdelingenbeleid, evenals of het handelen van de Staat Suriname in strijd is met de regels van het internationaal publiekrecht, inclusief het verdragenrecht.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse president vraagt om advies over uitzetting van Asawini Edenburg