Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse president ontmoet ambassadepersoneel en Surinaamse ondernemers in Guyana

Geplaatst

op

President Chan Santokhi Heeft Gisteren Kort Na Aankomst Uit Guyana Een Persconferentie Belegd. Foto Cds

Bij de afsluiting van zijn tweedaagse bezoek aan buurland Guyana heeft president Chan Santokhi, gisteren een ontmoeting gehad met het personeel van de Surinaamse ambassade in Georgetown en exponenten van het Surinaamse bedrijfsleven. Het staatshoofd vertoefde samen met first lady Melissa Santokhi-Seenacherry en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking in Guyana om de inauguratie van president Mohamed Irfaan Ali bij te wonen.

Naast bilaterale gesprekken met het nieuwe staatshoofd, ontmoetingen met de ambassadeurs van Canada en India, vertegenwoordigers van andere landen en Guyanese ondernemers is er ook een ontmoeting geweest met het personeel van de Surinaamse ambassade in Guyana onder leiding van zaakgelastigde Liselle Blankendal.

“We hebben hun bedankt, ze hebben goed werk verricht in het kader van dit bezoek. Het buitenlands beleid is aan hun gepresenteerd en er zullen verdere werkafspraken worden gemaakt door de minister van Buitenlandse Zaken en ook de zaakgelastigde en overige medewerkers,” zei de president.

Op de ambassade is er ook een ontmoeting geweest met exponenten van het Surinaamse bedrijfsleven in Guyana. Volgens Santokhi doen de Surinaamse bedrijven het goed in Guyana. Echter zijn er ook heel wat knelpunten en uitdagingen. “Soms heb je het gevoel dat ze moedeloos worden, maar dan nog gaan ze door. En ze hebben laten zien dat ondanks heel wat problemen ze toch in staat zijn het bedrijfsleven van Suriname daar een goed gezicht en een goede plaats te geven.”

Het staatshoofd zegt dat de knelpunten die de Surinaamse bedrijven in Guyana aan de nieuwe Surinaamse regering hebben voorgehouden, worden meegenomen in het nieuwe overlegstructuur. In de nieuwe samenwerkingsvorm die met Guyana is overeengekomen zullen deze aangepakt moeten worden.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen