Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse president naar Guyana voor inauguratie ambtgenoot

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

President Chan Santokhi is vandaag naar buurland Guyana vertrokken. Het is zijn eerste officiële buitenlandse reis. Santokhi heeft een uitnodiging ontvangen voor de inauguratie van Mohamed Irfaan Ali tot president van de Coöperatieve Republiek Guyana, die vandaag plaatsvindt. Irfaan Ali is op zondag 2 augustus officieel uitgeroepen tot de nieuwe president van Guyana. Dit gebeurde vijf maanden na de verkiezingen in het buurland.

Het wordt voor president Santokhi een tweedaags bezoek aan het westerbuurland. Hij zal gedurende deze periode van de gelegenheid gebruikmaken om bilaterale ontmoetingen te hebben vertegenwoordigers van het gastland en andere uitgenodigde natiën.

Suriname en Guyana zijn niet alleen buurlanden die een grenslijn en grensrivier delen, maar wij delen ook een lange historie van migratie, koloniale geschiedenis en mogelijkheden voor economische samenwerking. President Santokhi heeft gisteren ook een uitgebreid gesprek gehad met de secretaris-generaal van de Caribische gemeenschap (Caricom). Er is gesproken over de regionale agenda in het Caribisch gebied, de rol van Suriname in het regionale integratie proces en de uitdagingen waarmee de Caribische landen worden geconfronteerd.

De Surinaamse presidentiële delegatie zal een ontmoeting hebben met de staf van de Surinaamse ambassade in Guyana. De delegatie bestaat naast het staatshoofd uit first lady Melissa Santokhi-Seenachery en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Vicepresident Ronnie Brunswijk neemt nu waar als president van de Republiek Suriname.

Culturu.com

2 Reacties
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Clasien
zaterdag 8 augustus 2020 15:06

Laten we hopen dat buurlanden samen kunnen werken en ex-minister hoefdraad gepakt wordt

Lunes Armand
zaterdag 8 augustus 2020 15:21

Te hopen dat voor hemniet de inauguratie het hfd doel is, maar het ontmoeten en praten met andere wereld leiders over vorderingen over de aanpak van de pandemi, de schuldenlast die Sme nu heeft en modellen over hoe om te gaan met de komende Olie inkomsten opdat het land en de bevolking maximaal profijt hiervan kan hebben. Jouw modellen zijn goed, met andere idieen erbij kan er zeker een effectiever model uitgeplozen worden. Vooral van landen en/of mensen die dit met succes gepasseerd zijn. Wij verwachten niet dat pres met tam tam en miljoenen aan creditlines terug komt, maar wel… Lees verder »Advertentie

Suriname

Wisselkoers voor US$ wordt SRD 14

Geplaatst

op

Amerikaanse Dollar

Op zeer kort termijn zal de unificatie van de wisselkoers door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) plaatsvinden. De koers voor de US$ zal rond de SRD 14 komen te liggen. Het bedrag van SRD 7.52 voor de US-dollar dat nu wordt gehanteerd is niet realistisch, beweren president Chan Santokhi en minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. Deze informatie hebben zij gisteren aan De Nationale Assemblee voorgehouden.

Verder is gezegd dat de waardevermindering van de SRD onafwendbaar is. De US$-koers ligt nu rond de SRD 18. De US$ en euro worden opgekocht voor SRD 15.50.  Tijdens de vergadering hebben zowel Santokhi als Achaibersing benadrukt welke financiële puinhoop is overgenomen van de regering-Bouterse.

“Hoe meer zaken zichtbaar worden, is het duidelijk dat er op zijn zachts gezegd sprake is van een financieel wanbeleid in de afgelopen periode,” zei de president. Het land is niet in staat zijn schulden te betalen en minister Achaibersing schaamt zich hiervoor.

Per eind juni 2020 bedroeg de staatsschuld US$ 4,1 miljard, zei de regeringsleider. Hij heeft het parlement duidelijk gemaakt dat er veel schulden zijn afgesloten tegen weerzinwekkende voorwaarden. Er moet zelfs meer dan 13 procent per jaar worden betaald.

De inkomsten uit de olie- en de goudsector worden geïnd ten gunste van de schuldeisers. De staat heeft aan belastinginkomsten van US$ 33 miljard gekregen, terwijl de overige inkomsten rond de SRD 11,8 miljard liggen.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Surinaamse regering evalueert ontwikkelingen normalisatie vandaag

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Dna

De regering vergadert vandaag wederom met het COVID Managementteam en het Outbreak Managementteam om de ontwikkelingen in verband met de normalisatie te evalueren. Dit zei president Chan Santokhi gisteren in het parlement. Volgens de regeringsleider zullen er beslissingen genomen moeten worden, waarbij afhankelijk van de epidemiologische ontwikkelingen, de keuze moet worden gemaakt tussen het voortzetten van het proces tot normalisatie met uitbreiding van de protocollen of het terugdraaien van enkele protocollen.

Het staatshoofd zei verder dat ook het beheersen van de COVID-19-verspreiding in Suriname, een prioriteitsgebied is binnen de urgentiefase. In de samenleving was er grote behoefte aan normalisatie en die fase is recent ingegaan. Het proces van normalisatie is ingezet op basis van dialoog, consensus en wederzijds begrip tussen alle betrokken partijen.

In samenwerking met de betrokken marktpartijen heeft het ministerie van Volksgezondheid protocollen ontwikkeld. Momenteel wordt een daling in het aantal COVID-19-gevallen waargenomen. Dit betekent volgens de president, dat de maatregelen die de regering heeft genomen op basis van overleg en dialoog, en ook het beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de burgers, hebben gewerkt.

Volgens de COVID-19-website waren er gisteren 20 gevallen van besmetting en is het aantal actieve coronagevallen gedaald van 416 naar 315. Er viel gisteren wel een dode te betreuren. Het sterftecijfer is gestegen naar 96. Opvallend is ook het aantal personen dat in een dag hersteld is verklaard. Dit aantal bedroeg gisteren 120.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen