vrijdag 23 februari 2024
24 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
5
(1)

Surinaamse president bevestigt samenwerking met IMF voor economisch herstel

lees ook ...

President benadrukt ommekeer in Suriname: van diepe crisis n...

“Sinds de overname van de regering onder mijn leiderschap ruim drie en een half jaar geleden, heeft Suriname een opmerkelijke transformatie ondergaan van een diepe crisis naar een periode van duurzame...

Kenji Okamura, de Deputy Managing Director van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft president Chandrikapersad Santokhi een beleefdheidsbezoek gebracht op maandag 12 februari 2024. Het bezoek vond plaats op het Kabinet van de President, waar president Santokhi zijn diepe waardering uitte voor de steun van het IMF bij het herstel van de Surinaamse economie. Hij beschreef het bezoek van de Deputy Managing Director als historisch.

Okamura prees op zijn beurt Suriname voor de succesvolle uitvoering van het herstelprogramma. De IMF-functionaris werd vergezeld door Executive Director Afonso Bevilaqua, die Suriname vertegenwoordigt in het IMF-bestuur. Tijdens de ontmoeting waren ook vicepresident Ronnie Brunswijk, de ministers Stanley Raghoebarsing, Albert Ramdin en David Abiamofo aanwezig, evenals leden van het Surinaams IMF-team en Anastasia Guscina, die leiding gaf aan de IMF-missie voor de 5e evaluatie van het herstelprogramma.

Santokhi herinnerde aan zijn ontmoeting met IMF-directeur Kristalina Georgieva in november 2021 in Glasgow, Schotland. Tijdens die ontmoeting werd opgemerkt dat de uitvoering van het herstelprogramma (Extended Fund Facility (EFF)) te zwaar was voor de Surinaamse bevolking, waarop het IMF positief reageerde door aanpassingen door te voeren. De president bedankte zowel Georgieva als Bevilaqua en benadrukte de onschatbare steun van laatstgenoemde voor Suriname sinds het begin van het herstelprogramma.

Hij wees erop dat het programma vruchten afwerpt, met stabiliteit op macro-economisch niveau, een stabiele koers, afnemende inflatie en andere positieve indicatoren. President Santokhi kijkt uit naar verdere samenwerking met het IMF, met name op het gebied van belastinghervormingen.

Tegelijkertijd is de regering bezig met het verhogen van de inkomsten van de publieke sector, het uitvoeren van sociale programma’s, het bestrijden van corruptie en het voorbereiden van de economie op de olie- en gasindustrie. Hij nodigde de IMF-delegatie uit om gebieden te verkennen waar vooruitgang is geboekt en waar meer inspanning nodig is. Santokhi benadrukte het belang van een goede dialoog met het IMF, die cruciaal is gebleken voor een succesvolle uitvoering van het herstelprogramma.

Hij merkte ook op dat Suriname belangrijke lessen heeft geleerd uit het uitstellen van de start van het EFF, wat aantoonde dat de juiste voorwaarden nodig zijn om te profiteren van IMF-programma’s.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse president bevestigt samenwerking met IMF voor economisch herstel