Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse parlementsvoorzitter Simons neemt na 24 jaar afscheid van DNA

Geplaatst

op

Jennifer Simons. Foto Youtube

Jennifer ‘Jenny’ Simons, nu nog voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), zegt het parlementaire werk na 24 jaar vaarwel. Bij de algemene-, vrije- en geheime verkiezingen op 25 mei stond zij op nummer 2 in Paramaribo van de Nationale Democratische Partij (NDP). Zij is herkozen tot lid van het hoogste orgaan van staat, maar heeft niet bewilligd. De twee weken die zijn uitgetrokken om hun verkiezing te accepteren zijn intussen ook al verstreken. De bewilliging maakt deel uit van de geloofsbrieven om beëdigd en toegelaten te kunnen worden tot het parlement.

Voor de stembusgang had Simons al besloten om niet terug te keren naar het parlement, ongeacht de uitslag. Ze heeft in verschillende posities gediend in het parlement. “Ik heb mijn best gedaan en op basis van mijn inzichten een bijdrage geleverd aan de samenleving. Het is na 24 jaar tijd om mijn bijdrage anders te gaan leveren,” zegt de politica. De scheidende assembleevoorzitter is ervan overtuigd dat haar opvolger als voorzitter zal voortbouwen op het fundament dat zij samen met de leden tijdens haar voorzitterschap heeft mogen helpen leggen. Ze is vanaf 2010 voorzitter van DNA en heeft verschillende innovaties gerealiseerd.

In haar periode als voorzitter heeft zij het niveau binnen het parlement opgekrikt door onder andere deskundigen aan te trekken zoals juristen voor de ondersteuning in wetgeving. De communicatie naar de samenleving toe is ook opgevoerd onder haar leiding. Er is gewerkt aan een website, een app voor mobiele apparaten en DNA televisie. De openbare vergaderingen zijn live te volgen via de live streaming op YouTube en ook via het televisiekanaal.

De NDP heeft vijf zetels in Paramaribo behaald. Hoe Simons niet heeft bewilligd komt Stephen Tsang, nu minister van Handel, Industrie en Toerisme, in de plaats. De eerste DNA-vergadering voor de zittingsperiode 2020-2025 wordt op 29 juni gehouden.

Achtergrond

Simons, een van de ondervoorzitters van de NDP, kan als persoon het beste beschreven worden  als een vrouw met een sterke liefde voor haar gezin, de natie en het volk van de Republiek Suriname. Zij is een nationale icoon voor de zelfstandige vrouw, visionair, inspirerend en energiek.

Van jongs af aan verlangde zij ernaar om arts te worden. Na afronding van de medische studie aan de faculteit der Medische Wetenschappen aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname was ze in deze discipline werkzaam als arts, docent aan de universiteit en als beleidsmaker verbonden aan het Ministerie van Volksgezondheid op gebieden zoals HIV en Dermatologie.

In 1996 ging zij de actieve politiek in als lid van de NDP en werd als volksvertegenwoordiger gekozen om zitting te nemen in DNA. Simons is in 2015 voor de vierde keer als volksvertegenwoordiger gekozen.

In 2010 werd ze voorzitter van DNA en startte toen het ambitieuze Institutioneel Versterkingsprogramma in het parlement. Een ander initiatief van haar is de “Stichting Parlementariërs voor de Ontwikkeling van Kinderen en Jongeren”. Mevrouw Simons was voorzitter van de groep van vrouwelijke parlementariërs van ParlAmericas en vicevoorzitter van ParlAmericas (2012 tot 2014).

Culturu.com

18 Reacties
18 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Schorpioen
dinsdag 23 juni 2020 00:05

Hoeveel geld heeft ze gehad. Kan ze de rest van haar leven rentenieren van pe a moni de?

Michaela
dinsdag 23 juni 2020 00:09

Lieve mevrouw hoor. Ze was eerlijk. Iedereen kwam aan zn trekken.

Karma E. Kong
dinsdag 23 juni 2020 23:45

Blablabla…..
Ze heulde met moordenaars en boeven. Punt uit!

consius
woensdag 24 juni 2020 02:05

Deze krant meldt (Voor de stembusgang had Simons al besloten om niet terug te keren naar het parlement, ongeacht de uitslag) Ongeacht de uitslag ? Daar geloof ik niks van. Als de NDP had gewonnen dan zou Jeniffer Simons weer met haar smerige corrupte reet op de voorzitters stoel plaats nemen. Als deze schijnheilige secreet werkelijk niet van plan was om terug te keren dan had ze dat al aan het begin van dit jaar tegen de pers gezegd. In het assemblee was zij een smerige partijdige draaikont die het NDP drek voortrok en de oppositie keer op keer benadeelde.… Lees verder »

consius
woensdag 24 juni 2020 02:06

Deze bedrieger en opportunist zegt. “Het is na 24 jaar tijd om mijn bijdrage anders te gaan leveren” Weer huisarts spelen en alleen maar recepten met paracetamol uitschrijven omdat je niks weet omdat je al die tijd niet bent bijgeschoold. En dan ook flink geld bij het SZF zal vangen met jou geld geile klauwen? Er zitten bij het SZF een aantal corrupte NDP kontlikkers op hoge posten. Maar daar heb je niks aan. De toenmalige opositie hield een lijst bij van dergelijke opportunistische ratten. Die gaan er gegarandeerd uit. Bijdrage leveren aan dit land door deze luie valse oplichtster.… Lees verder »

De vrij
woensdag 24 juni 2020 08:43

Ze zal wel een goede bonumang hebben. Na al die vervloekingen zit ze nog op die stoel. Ja als de NDP gewonnen had zat ze weer met der neus in de boter. Voor sommigen was ze wel bang. Deze mensen zijn al op leeftijd en hebben genoeg geld gepakt om de rest van hun leven te luieren .geld hebben ze nu zat.

Miewakti
woensdag 24 juni 2020 21:41

@ De Vrij Heeft zij een goede bonumang? Ze zit nog even op die stoel maar al haar zondige en Judas gedrag maakt dat zij ondanks al haar gestolen geld een broko dosoe is geworden. Bezwaard dat haar geweten? Hoop dat zij een geweten heeft. Misschien horen wij het wel als haar tijd gekomen is om naar bonjo grong te gaan. Maar voor nu. Zij heeft nu miljoenen euro’s en us dollars bemachtigd net als de andere NDP top dogs. Ze kan al dat gestolen geld in haar lichaamsopeningen proppen. Ze blijft een valse broko dosoe. Een dievegge, een amorele,… Lees verder »

Miewakti
woensdag 24 juni 2020 21:47

Deze grabu-olo wijf zegt. “Ik heb mijn best gedaan en op basis van mijn inzichten een bijdrage geleverd aan de samenleving” Maar in het echt bedoeld zij dit. “Ik heb mijn best gedaan en mijn hoofd erover gebroken hoe ik zoveel mogelijk uit de staatskas kon graaien. Maar het is mij met de hulp van mijn coke exporterende partijleider toch gelukt mijn zakken goed te vullen met geld van de burgers van dit land”. “Je weet wel. Ik Jeniffer ontnam het woord van assemblee leden van de opositie als ze weer eens door hadden dat wij van de NDP het… Lees verder »

Zwartje
zondag 28 juni 2020 00:48

Michaela ben je doof en blind? Of heb je het verstand van een kind van 4

Zwartje
zondag 28 juni 2020 00:53

Kaulo Jennifer Simons, opgeruimd staat netjes. Je had op zijn zachtst gezegd eruit geschopt en getrapt moeten worden. Soms speelde je doof en dom? Had je zogenaamd niet gehoord wat anderen dan de ndp zeiden. Die microfoon werd uitgezet, stront wijf. Je past goed bij het kliekje van rovers, moordenaars, criminelen, boeven, bloedzuigers, volksuitmelkers. Geen goed woord voor jou, hond.

Josine Marie Sang Ajang
zondag 28 juni 2020 08:01

Jenny Simons heeft het werk goed gedaan. Laat ze nu genieten van haar pensioen. Ze is een voorbeeld voor de jongeren. En ze verdient een onderscheiding ( een lintje) van lanti.

Moreo
maandag 29 juni 2020 15:51

Josine Marie Sang Ajang is familie van Jeniffer Simons. Jeniffer Simons heeft GÉÉN goed werk afgeleverd. Simons trok privé en in de assemblee NDP’rs voor. Simons hielp haar familie en kenissen aan voordeeltjes die verarmde Surinamers (verarmt door haar NDP beleid) veel harder nodig hadden. Simons is géén voorbeeld voor jongeren. Als ik neefjes en nichtjes voorbeelden geef van hoe het niet moet in bv de politiek dan wijs ik ze op het gluiperige achterbakse gedrag van de bloedzuiger Jeniffer Simons. “Laat ze nu genieten van haar pensioen.”? Je bedoeld dat op onverdiend en gestolen geld een vloek rust. Maar… Lees verder »

Moreo
maandag 29 juni 2020 15:52

En geboefte als Simons willen na hun rovende en vernietigings bewind natuurlijk gedecoreerd worden.
Baas boef/moordenaar Bouterse zal jou dat vod wel willen omhangen Jenny.
Santokhi kijkt wel uit dat hij zich niet aan een vals secreet bevuild.

Josine Marie Sang Ajang
woensdag 1 juli 2020 22:27

Ze heeft het goed gedaan.

Johan
woensdag 1 juli 2020 22:55

Ze is een pure opportuniste. Waarom kandidaat stellen, terwijl je weet dat je ermee ophoudt ?? Hou jezelf voor de gek. Ze is gewoon een rover en haar zakken gevuld. Opgeruimd staat heel netjes. Iedereen die voor haar pleit, heeft uiteraard ook meegenoten. Afgelopen met die parasieten. Waardeloze voorzitter geweest. Dictatoriaal, DDB beschermen. Oprotten. Best gedaan om haar zakken te vullen. Ga genieten van het niet verdiende geld.

Marbo
donderdag 2 juli 2020 05:09

Al het geld dat ze van mama sranan hebben gestolen is een vloek voor hun en die ervan zullen eten. Is het eerlijk verdiend dan zal het heerlijk smaken. Maar gestolen Surinaams geld…. zal dan zijn tol betalen

jhemma
donderdag 2 juli 2020 13:12

Josine Marie Sang Ajang is een schuilnaam van Jeniffer Simons Geerlings. Een zus van de moordenaar en drugshandelaar Bouterse schrijft ook onder pseudoniem (verzonnen naam) lovende commentaren over Bouterse. Een criminele moordenaar blijft een criminele moordenaar. Mooie verhaaltjes over zo’n monster verzinnen maakt geen heilige van zo’n laag beest. Er doen ook verzonnen verhaaltjes de ronde over Escobar, Sadam Hoesein, El Chappo, Chau Chesko en al die bekende monsterlijke overleden en nog levende despoten in de wereld. Alle door hun familie, belanghebbenden en mede parasieten verzonnen goede daden hebben nooit geholpen om zulke monsters als mensen te zien. Het blijven… Lees verder »

Zwartje
zaterdag 4 juli 2020 07:21

Josine Marie Sang Ajang, ik vraag me inderdaad af Sang Ajang jang? Ie jang foe Jennifer Geerlings? Wat je hebt gegeten van haar weet ik niet, MAAR het is zeker niet goed gevallen bij jou. Geerlings Simons is een bloedzuiger, corrupt en een racist. Dus kom niet zeggen dat dat vuil vies teringwijf goed is. Bedrog, diefstal medegeweten van de moorden op intellectuelen, partijdig, racistisch, graftakkeface, nooit gedacht aan volk en land maar zeer zelfzuchtig, gatlikker van Bouta en kornuiten. Kun je hier iets mee? Gaan je hersenen werken of heb je geen verstand.Advertentie

Suriname

BGA feliciteert nieuwe parlementariërs en informeert over Verdrag inzake Eliminatie van Discriminatie tegen Vrouwen

Geplaatst

op

Unnamed

Onlangs heeft het Onafhankelijk Kiesbureau de uitslag van de Algemene Vrije en Geheime verkiezing van 25 mei 2020 bindend verklaard. Vervolgens zijn de gekozen volksvertegenwoordigers toegelaten tot De Nationale Assemblée en bestaat die thans uit 15 (29%) vrouwen en 36 (71%) mannen.

Het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA) feliciteert de parlementariërs en wil van deze gelegenheid gebruik maken hen te informeren over het Verdrag inzake de Eliminatie van alle Vormen van Discriminatie tegen Vrouwen (CEDAW) dat de staat Suriname in 1993 heeft geratificeerd. Met het ratificeren van dit VN-Vrouwenverdrag heeft de staat Suriname zich gecommitteerd aan de verplichtingen die hieruit voortvloeien waaronder het in lijn brengen van de nationale wetgeving met het verdrag. Op u wordt een beroep gedaan om bij de totstandkoming van wetten hiermee rekening te houden.

Binnenkort zal de verkiezing van de President en Vicepresident voor de Staat Suriname plaatsvinden en hierna de voordrachten en benoemingen voor de overige diverse openbare functies, zoals ministers en ambassadeurs.

Artikel 7 van CEDAW-verdrag handelt over de participatie van vrouwen in de politiek en het openbaar leven en luidt als volgt:

“De staten die partij zijn bij dit verdrag, nemen alle passende maatregelen om discriminatie van vrouwen in het politieke en openbare leven van het land uit te bannen, en verzekeren vrouwen in het bijzonder het recht om op gelijke voet met mannen:

  1. hun stem uit te brengen bij alle verkiezingen en volksstemmingen, en verkiesbaar te zijn in alle openbaar gekozen lichamen;
  2. deel te nemen aan de vaststelling van het overheidsbeleid en aan de uitvoering hiervan, alsook openbare ambten te bekleden en alle openbare functies op alle overheidsniveaus te vervullen;
  3. deel te nemen aan niet-overheidsorganisaties en verenigingen op het gebied van het openbare en politieke leven van het land”.

Artikel 8 van het verdrag handelt over de participatie van vrouwen op internationaal niveau en luidt als volgt:

“De Staten die partij zijn bij dit verdrag, nemen alle passende maatregelen om te verzekeren dat vrouwen, op gelijke voet met mannen en zonder enig onderscheid, de mogelijkheid hebben hun regering op internationaal niveau te vertegenwoordigen en deel te nemen aan de werkzaamheden van internationale organisaties”.

Het BGA roept hierbij de politieke partijen die deel uit zullen maken van de nieuwe regering op om in die fase van voordrachten en benoemingen in diverse openbare besluitvormingsposities vrouwen op gelijke voet met mannen de ruimte te bieden om het menselijk kapitaal in te kunnen zetten, zodat vrouwen evenals mannen de beginselen van democratie kunnen beleven. Zonder de actieve participatie van vrouwen en zonder dat op alle besluitvormingsniveaus rekening wordt gehouden met vrouwen, zijn gelijkheid, duurzame ontwikkeling en vrede niet te verwezenlijken.

Bron: NII

Lees verder

Suriname

COVID-19: vijftiende persoon overleden in Suriname

Geplaatst

op

Virus 4915859 340

In Suriname is een vijftiende perszoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Eerder was de persoon opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Het aantal actieve cases is gesteld op 278. Zes personen zijn vandaag genezen verklaard. De quarantaine regels zijn versoepeld door het management team en wordt er vandaag verwacht dat er meer mensen ontslagen zullen worden.

Mensen die uit Nederland terugkeren naar Suriname hoeven voortaan niet meer ij overheidsquarantaine te gaan. – Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen