vrijdag 23 februari 2024
29 C
Paramaribo
8.3 C
Amsterdam
0
(0)

Surinaamse olie-industrie krijgt boost met nieuwe partnerschappen

lees ook ...

Goudput tragedie: Arbeider verdwijnt in de diepte na waarsch...

Een tragedie voltrok zich op donderdagochtend 15 februari 2024 toen een 22-jarige man, bekend als R.N., na het afronden van opschoonwerkzaamheden een duik nam in de goudput bij Nieuw Koffiekamp, geleg...

De Surinaamse olie-industrie maakt op dit moment aanzienlijke vooruitgang door, aangezien vier vooraanstaande internationale oliemaatschappijen – Shell, TotalEnergies, QatarEnergy en Petronas – op vrijdag 15 december productiedelingscontracten hebben ondertekend met Staatsolie Maatschappij Suriname. Deze overeenkomst betreft drie offshore blokken en vertegenwoordigt een cruciale mijlpaal in de uitbreiding van buitenlandse betrokkenheid in dit opkomende olieproducerende land.

Deze nieuwe partnerschappen zullen de Surinaamse olie-industrie versterken door technische expertise, investeringen en toegang tot internationale markten te bieden. In november 2022 startte Suriname een biedingsronde voor maximaal zes offshore blokken in de nabijheid van eerder ontdekte olie- en gasreserves. Momenteel produceert het land ruwe olie onshore, maar is nog niet begonnen met offshore productie.

De recente overeenkomsten, gericht op de noordoostelijke marge van het Suriname-Guyana Basin, betekenen een positieve ontwikkeling voor Suriname. Naast het verkennen van andere blokken zijn Shell, TotalEnergies, QatarEnergy en Petronas al actief in Suriname. TotalEnergies heeft plannen om volgend jaar een definitieve investeringsbeslissing te nemen voor Block 58, waar naar verwachting US$ 9 miljard aan investeringen mee gemoeid is.

Kevin McLachlan, Exploration Director bij TotalEnergies, verklaarde: “Deze nieuwe blok past perfect in onze strategie om onze exploratieactiviteiten te richten op kosteneffectieve, lage-emissie materiaalbronnen op sleutelgebieden voor het bedrijf.” De exploratieperiode voor de drie toegekende blokken beslaat ongeveer zeven jaar. Staatsolie heeft de mogelijkheid om als gelijkwaardige partner deel te nemen bij commerciële ontdekkingen.

Voor blokken 64 en 65 hebben de groepen onder leiding van TotalEnergies en Shell aangeboden om binnen de eerste drie jaar een exploratieput te boren, volgens Annand Jagesar, Managing Director van Staatsolie. “We zijn getuige van een zeer ambitieus programma,” voegde hij eraan toe. Voor de volgende ronde plant Staatsolie het upgraden van de drie blokken zonder biedingen met seismisch onderzoek.

Bedrijven in Suriname streven ernaar de emissies zo laag mogelijk te houden door elektrische systemen te installeren op boorplatforms en door ‘natuurlijke oplossingen’ toe te passen, zoals het planten van mangrove om emissies te verminderen. Deze positieve ontwikkelingen worden verwacht gunstig te zijn voor de Surinaamse samenleving.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse olie-industrie krijgt boost met nieuwe partnerschappen