zaterdag 1 oktober 2022
27.7 C
Paramaribo
11 C
Amsterdam
3.5
(2)

Surinaamse Nederlanders lopen deel AOW mis

lees ook ...

Workshop exportmarkten Trinidad en Tobago

Het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) heeft in samenwerking met het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) op 23 september 2022 een workshop verzorgd voor agro-producenten...

De Raad van State heeft op verzoek van het  ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzocht als er een wettige grondslag bestaat om  Surinaamse-Nederlanders in aanmerking te doen komen voor een  volledige AOW-uitkering. Die blijkt niet te bestaan, voor hen die voor 25 november 1975 in Suriname woonden, en hierdoor krijgen tienduizenden ouderen van Surinaamse afkomst geen volledig AOW.

Suriname was voor de onafhankelijkheid in 1975, wel een kolonie van Nederland. Het land maakte echter geen deel uit van het Nederlandse ”Rijk in Europa”. De AOW werd in 1956 ingevoerd onder deze voorwaarde voor het ontvangen van basispensioen. Wie voor de onafhankelijkheid in Suriname woonde krijgt geen volledige uitkering. Hierdoor is er een ‘AOW-gat” ontstaan. Suriname als kolonie van Nederland werd door deze wet als buitenland aangemerkt. Ruim 30.000 ouderen lopen nu  honderden euro’s aan pensioen mis, omdat zij het niet hebben kunnen opbouwen.

De Raad van State heeft in een vrijdag verschenen advies aangegeven, dat dit deel van de bevolking geen volledig pensioen hoeft te ontvangen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse Nederlanders lopen deel AOW mis