maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
5
(1)

Surinaamse minister pleit voor educatie tegen hart- en vaatziekten

lees ook ...

Revitalisering van Surinaamse woningbouw: nieuwe initiatieve...

Sinds minister Riad Nurmohamed aantrad bij het ministerie van Openbare Werken, kreeg het opdracht om bestaande woningbouwinitiatieven te onderzoeken. Er werd zorgvuldig geselecteerd welke gebieden ges...

In de strijd tegen de toenemende prevalentie van hart- en vaatziekten in Suriname benadrukt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid het belang van educatie en voorlichting. Hij stelt dat een gezonde leefstijl vanaf jonge leeftijd moet worden gestimuleerd, iets wat onder meer wordt nagestreefd door het Hearts Initiative van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit initiatief, gestart in januari 2023, richt zich op het verbeteren van preventie, controle en behandeling van risicofactoren zoals hoge bloeddruk en diabetes.

Minister Ramadhin, samen met president Chandrikapersad Santokhi, heeft onlangs deelgenomen aan een bijeenkomst op de vijfde verdieping van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), waar het team van de derde niertransplantatiemissie vanuit het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC) werd ontvangen. De minister benadrukte dat hoge bloeddruk en diabetes de belangrijkste oorzaken zijn van nierziekte en dat factoren als inactiviteit, slechte voeding en overgewicht hieraan bijdragen.

Het ministerie van Volksgezondheid tracht deze risicofactoren aan te pakken door het Hearts Initiative maximaal uit te voeren, met trainingen in Paramaribo, Wanica en volledige implementatie in Nickerie. De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) is nauw betrokken bij de uitvoering, met positieve betrokkenheid van artsen. Een speciaal team monitort de voortgang, met als doel de dagelijkse toename van patiënten met hoge bloeddruk en diabetes te stoppen.

Minister Ramadhin erkent de uitdagingen, inclusief genetische aanleg en culturele factoren, zoals een hoog percentage vrouwen met obesitas en mannen met een hoog cholesterolgehalte. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wordt betrokken bij het reguleren van het gebruik van frisdrank op scholen als onderdeel van de bredere educatieve inspanningen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse minister pleit voor educatie tegen hart- en vaatziekten