maandag 3 oktober 2022
29.4 C
Paramaribo
10.8 C
Amsterdam
0
(0)

Surinaamse Koto heeft internationaal modeboek gehaald

lees ook ...

Scholen binnenland krijgen de nodige aandacht

De problemen van de OS Granman Akontoe Velanti school te Drietabbetje zullen worden aangepakt door de regering. De klachten zoals gebrek aan schoon drinkwater, bouwvallige leerkrachtwoningen, in slech...

Creaties van modeontwerper Jurgen Joval zijn opgenomen in het modeboek ‘Rethinking Fashion Globalization’, een uitgave van de Engelse Bloomsbury. Het gaat om de ‘Waarderi koto’ en de’Tu Kondre Uma’. Eerder zijn deze twee ontwerpen in 2019 opgenomen in de collectie van het Tropenmuseum in Nederland. Ik maakte een sweri dat ik alles zal doen om de koto meer bekendheid en waardering te geven internationaal. Dit is mijn bijdrage,” zegt de geslaagde modeontwerper, die de huidige mode combineert met een ode aan het Surinaams erfgoed.

Op uitnodiging van Stichting Mi de Mi Afo hield Joval zijn eerste modeshow(2018) in Nederland met 24 aparte creaties. Joval schonk de eerste koto, en deze werd door een museumcurator en twee commissies goedgekeurd. Na goedkeuring zijn de creaties opgenomen in het boek. Hierin belichten modecuratoren Sarah Cheang, Erica De Greef en Takagi Yoko de wereldwijde effecten in culturele ontwikkelingen  van de mode. Niet alleen de creaties van Joval, maar de gehele ontstaansgeschiedenis van de Afro-Surinaamse klederdracht en de huidige ontwikkelingen worden belicht.

Hij brengt het koto-erfgoed naar het heden, door nieuwe stoffen en technieken te combineren. Echter de traditionele manier van het dragen met volumineuze rokken en wijdstaand jasje (yaki) blijft hetzelfde.

“Ik heb de namen van de auteurs gegoogeld en ik kom tot de conclusie dat het wel mensen zijn die behoorlijk kennis hebben van mode”, zegt Joval. “Dat de Afro-Surinaamse klederdracht samen met de kimono van Japan in het boek is opgenomen, geeft al aan op welk niveau we zijn”, meldt de modeontwerper. Op deze manier wordt Suriname meer op de kaart gezet, als het gaat om traditionele culturele klederdrachten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse Koto heeft internationaal modeboek gehaald