dinsdag 27 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
4
(4)

Surinaamse Journalistenvereniging veroordeelt presidentiële inmenging

lees ook ...

Mathoera benadrukt groei tijdens certificaatuitreiking Defen...

Minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie benadrukte tijdens de certificaatuitreiking aan onderofficieren, die hebben deelgenomen aan drie cursussen, het belang van het dagelijks verleggen van gr...

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) veroordeelt krachtig het gebruik van machtsmiddelen door president Chan Santokhi, die heeft getracht het boek “Corruptie op het hoogste niveau” uit de handel te laten halen en de Ware Tijd te censureren door een foto van de cover te laten verwijderen via een deurwaardersexploot.

In een verklaring, ondertekend door voorzitter Vishmohanie Thomas, uit de SVJ ernstige bezorgdheid over de acties van de president met betrekking tot het boek van auteur en ondernemer Gerard van den Bergh. De SVJ maakt zich zorgen over de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, die verankerd zijn in de grondwet en internationale verdragen.

De SVJ benadrukt dat het beoordelen van beperkingen op deze rechten is voorbehouden aan onafhankelijke rechters en niet aan politieke leiders. De vereniging veroordeelt het gebruik van machtsposities door de president om de verdere publicatie van het boek te verbieden en de media te censureren.

De SVJ is verontrust dat de boekhandel gehoor heeft gegeven aan de sommatie van de president, zonder tussenkomst van de rechterlijke macht. Ook de sommatie aan de Ware Tijd is zorgwekkend, hoewel het medium kordaat heeft geweigerd hieraan toe te geven. De SVJ roept andere media op om dit standpunt te ondersteunen.

Tot slot doet de SVJ een beroep op de samenleving, het maatschappelijk middenveld en de staatsmachten om binnen de wettelijke kaders te handelen en verdere ontwrichting van de maatschappelijke harmonie te voorkomen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse Journalistenvereniging veroordeelt presidentiële inmenging