Surinaamse journalisten zijn er niet over te spreken, dat zij geen vragen mogen stellen na de verklaring die president Chandrikapersad Santokhi en zijn ambtgenoten Jair Bolsonaro van Brazilië en Mohamed Irfaan Ali van Guyana zullen geven. Zij zullen alleen maar naar de boodschappen van de regeringsleiders moeten luisteren en daar zijn zij het niet eens mee, omdat vragen stellen hoort bij het vak. Journalisten hebben tegen deze werkwijze geprotesteerd.
Vanwege deze beperking hebben enkele journalisten besloten niet lijfelijk aanwezig te zijn. Er zal wel verslag worden gedaan van het bezoek. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), zei woensdag tijdens een Zoommeeting dat de mogelijkheid voor het stellen van vragen zou worden bekeken.
In een informatiesessie met journalisten heeft Alven Roosveld, directeur van de Communicatie Dienst Suriname (CDS), uitleg gegeven over het verloop van de dag. De Guyanese president is slechts voor enkele uren op werkbezoek. Bolsonaro komt op een officieel staatsbezoek, zei Roosveld. Donderdag, om 18.00 uur (lokale tijd, zullen de presidenten in Torarica een ‘joint declaration’ tekenen en ‘statements’ geven.
Journalisten vinden het verder ook erg dat de badges te laat af waren, terwijl het staatsbezoek ruim van te voren bekend was. Het is volgens hun vaker voorgekomen, dat zaken als badges niet op tijd af zijn.
Bolsonaro niet gevaccineerd
Het is bekend dat de Braziliaanse president faliekant is tegen Covid-vaccinaties en zelf niet gevaccineerd is. Volgens CDS-directeur Roosveld is dat geen probleem, omdat er voor presidenten andere regels gelden. Bovendien geldt in Suriname ook geen vaccinatieplicht. Brazilië heeft dinsdag een nieuw recordaantal Covid-19-gevallen van meer dan 137.000 geregistreerd. Bolsonaro zal een dag in Suriname vertoeven en vertrekt vrijdag naar buurland Guyana.
Hernieuwde relatie
President Bolsonaro is in Suriname om de hernieuwde relatie te consolideren, meldt CDS. De landen hebben een rijke historie op het gebied van bilaterale en multilaterale samenwerking. Het eerste officiële contact vond plaats op 21 juli 1976, tijdens het bezoek van de toenmalige Surinaamse premier Henck Arron aan Brasilia, waarbij de twee regeringen destijds drie bilaterale verdragen aangaande culturele, handels- en technische samenwerking aangingen.