zondag 3 december 2023
31.1 C
Paramaribo
1.7 C
Amsterdam
5
(2)

Surinaamse influencers: Ongeleide projectielen met goede harten?

lees ook ...

Srefidensi in de kolonie Suriname over 170 jaar Chinezen in ...

“Srefidensi in de kolonie Suriname begon met 1 cent birambi op azijn”, is een prachtig, rijk geïllustreerd boek geschreven door Paul Woei over de Chinezen in Suriname vanaf 1853. Het is prachtig geïll...

Een projectiel is een voorwerp dat door een kracht of de mens) gegooid wordt en in engere zin afgeschoten wordt om te ontploffen. Bijvoorbeeld een kogel, een molotovcocktail,een granaat. Een ongeleid projectiel is meestal een ontplofbaar iets, dat in de wilde weg geslingerd wordt en links en rechts vernietiging aanricht.

Een onevenwichtig persoon, met onvoorspelbaar, driftig, ontplofbaar gedrag wordt een ongeleid projectiel genoemd. De beruchtste voorbeelden in Suriname zijn de Vice President Ronnie Brunswijk en zijn Abop ondervoorzitter Bordo, die door aanhangers worden gezien als goedhartig omdat zij hun vele geld verdelen aan mensen die hulp vragen. Het gevaarlijkste aan vooral Bordo, de op Facebook actieve kortlontige is dat hij door de jeugd als leuk voorbeeld worden gezien.

Influencer
Bordo, Joel Martinus is politicus en influencer. Hij heeft invloed op -jonge- mensen en meer dan 7000 internet followers, die zijn rare fratsen dagelijks op Facebook volgen. Hij vertelt vaak over zichzelf dat hij dom is, ongeschoold bedoelt hij, en dat blijkt uit alles, dus geloof hem. Hij toont voortdurend zijn aardse rijkdom en regelmatig hoe hij mensen financieel helpt.

Bordo is een influencer, iemand die via internet invloed heeft op zijn volgers. Ga maar na, hij scheldt anderhalf uur op een assembleelid uit de coalitie waar zijn partij deel van uitmaakt en wordt gevolgd door 11000 mensen, waarbij hij voortdurend likes, hand met duimpje omhoog; en met zijn scheldpartijen instemmende commentaren krijgt. In Su is 11000 mensen, meer dan 1 op de 500 mensen of 0,1% van de bevolking.

En de Abop heeft grote ambities, meldden ze afgelopen weekend. Zij willen een partijlid als president en een als vice president, dat laatste hebben ze al, dus is het van levensbelang op te letten wat hier gebeurt en een oplossing te bedenken

Wanhopige tijd
Dit zou toch nooit kunnen gebeuren als de jeugd beter geschoold, verstandiger was, zeker was van hun basisbehoeften en toekomstperspectieven had. Dan zouden ze zo’n Bordo zien voor wat hij is: een labiele dus geestelijke niet stabiele figuur, een lijder aan de persoonlijkheidstoornis die voortkomt uit het onvoldoende en/of verkeerd verwerken van emoties.

Labiel gedrag als van hem en zijn mentor is vaak de uiting van een groter probleem en kan ernstige vormen aannemen. Toch bewijst de internationale geschiedenis dat geesteszieke en foute mannen door mensen in wanhopige omstandigheden als redders worden gezien. Hitler, Idi Amin, en actueler Trump en Bolsonaro zijn voorbeelden hiervan.

Waarschijnlijk omdat de hedendaagse realiteit en de toekomst er zo hopeloos uitziet, wordt Bordo die behangen is met kilo’s goud, luxe woont en luxe rijdt (Porshe), bewonderd door zijn volgers. Ook zijn geldstrooi acties worden tof gevonden.
Het volk wordt non stop door machthebbers bedrogen en vanwege die pijn vind de jeugd het leuk dat Bordo alles en iedereen uitscheldt, zoals de leiding van het land, assembleeleden en de rechterlijke macht. WORDT VERVOLGD.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnSurinaamse influencers: Ongeleide projectielen met goede harten?