zondag 14 april 2024
25 C
Paramaribo
10.1 C
Amsterdam
4
(1)

Surinaamse imkers getraind in kwaliteitsverbetering honing

lees ook ...

Hybride zonne-energiecentrale van start in Poeketie, verlich...

Op zaterdag 6 april 2024, markeerde een historisch moment voor de bewoners langs de Tapanahonyrivier in Suriname, met de ingebruikname van een hybride zonne-energiecentrale in Poeketie, Tapanahony. He...

22 imkers hebben onlangs de training ‘Voedselveiligheid’ gevolgd, georganiseerd door de afdeling Bijenteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Het doel van deze training, die plaatsvond in het SAIS-gebouw, was om de Surinaamse bijenteelt naar de vereiste normen te brengen, zodat het uiteindelijke product toegang kan krijgen tot de internationale markt.

De training werd verzorgd door Peter van Oostveen en omvatte zowel theoretische als praktische aspecten, met een veldbezoek aan een imker waarbij voedselveiligheidsaspecten werden toegelicht aan de deelnemers. Farah Debie, coördinator van de afdeling Bijenteelt, noemde de training “erg belangrijk” omdat er nooit eerder dergelijk onderricht in HACCP was gegeven aan imkers in Suriname.

Volgens Debie is bewustwording en training van groot belang om te kunnen voldoen aan internationale normen, omdat voedselveiligheid een belangrijk aspect is van voedselproductie en -verwerking. Imkers moeten weten waar ze op moeten letten bij bijenteelt, omdat honing een product is dat door mensen wordt geconsumeerd.

Het ministerie van LVV heeft als belangrijke taak de voedselzekerheid en -veiligheid te waarborgen voor zowel de lokale als internationale markten. Dit wordt onder andere bereikt door het verzorgen van trainingen voor agrariërs om de veiligheid en kwaliteit van agrarische producten te garanderen en door handhaving van de geldende wettelijke voorschriften.

Landbouw-directeur Soedeshchand Jairam benadrukte het potentieel van honingproductie en het belang van hoge normen bij de verwerking tot eindproduct. Hij streeft ernaar om zowel de lokale als internationale markten te bedienen en bedankte de VN Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) voor haar ondersteuning bij het realiseren van dit project.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse imkers getraind in kwaliteitsverbetering honing