Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse ex-minister Hoefdraad spant kort-geding aan tegen de Staat Suriname

Geplaatst

op

Hoefdraad 2

Voormalig minister van Financiën in Suriname, Gillmore Hoefdraad heeft een kort-geding aangespannen tegen de staat Suriname. Het kort- geding is ingediend door De advocaten: Irene Lalji, Murwin Dubois en Frank Truideman. De gedaagden zijn: Het ministerie van Binnenlandse Zaken, De Nationale Assemblee en het Openbaar Ministerie.

De reden van het kort geding is, dat niet de juiste procedure is gevolgd om Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen. 1. Hij is niet gehoord geworden, terwijl het hoorbeginsel het recht is van elke burger. Een besluit of beslissing nemen tegen een persoon zonder dat die gehoord is, is derhalve dus nietig. Pas wanneer de persoon niet verschijnt op een oproep om gehoord te worden, is de Nationale Assemblee ontslagen van de hoorplicht, zo stellen de advocaten.

Op 13 mei jongstleden was Hoefdraad al gehoord en hij had in zijn verweer aangegeven dat hij zich niet schuldig had gemaakt aan de ten laste leggingen; dat alle handelingen in staats- en het algemeen belang waren geschied en dat 2. de Nationale assemblee op 19 mei de vordering had afgewezen. Er wordt ook gewezen op het ordereglement waarin is opgenomen dat de assemblee niet terugkomt op een eerder genomen besluit, tenzij op grond van gewichtige redenen in ‘s lands belang of nieuw opgekomen omstandigheden die bij het nemen van het besluit niet bekend waren en indien bekend tot een ander oordeel zou hebben kunnen leiden.

3.De vordering van 20 juli is een nieuwe vordering waarbij hun client opnieuw per deurwaarders exploot moet worden opgeroepen om gehoord te worden, wat niet is gebeurd. 4.Ook zou er niet vergaderd zijn in de assemblee, maar de fractieleiders die niet gemachtigd zijn door de leden hebben het woord gevoerd.

Dit zijn de redenen die de advocaten van Hoefdraad aanvoeren om hun stelling dat hun client onrechtmatig in staat van beschuldiging is gesteld, te onderbouwen.

De advocaten van Hoefdraad vragen aan de kort-geding rechter de zaak met spoed te behandelen en het advies oftewel besluit van de hoorcommissie alsook het eindbesluit van de vergadering van de Nationale Assemblee van 06 augustus op te schorten. Hierna gaat de zaak naar de bodemrechter die dan een uitspraak doet over de rechtmatigheid van de beslissing. Dit besluit moet opgevolgd worden door De Nationale Assemblee en het Openbaar Ministerie. – culturu.com

12 Reacties
12 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jimmy
woensdag 12 augustus 2020 11:00

Hoe kan je een verdachte horen als ie gevlucht is? Rara, politiebureau.

Ram
woensdag 12 augustus 2020 11:08

De advocaten zoeken nu een rede om uitstel dat ook 20 jaar gaat duren ze gaan fouten zoeken.. En als ze die vinden kan iets weer jaren jaren jaren duren. Zet je schrap word weer een soap. aanvallen

M. Ghiraw
woensdag 12 augustus 2020 11:16

Alweer de vertragingstactiek toepassen. Komop mensen, hij zal berecht worden en anderen volgen spoedig.

Satist
woensdag 12 augustus 2020 11:17

Misschien kunnen ze ook gelijk gratie aanvragen………Of moeten aanvragen voordat de vorige president was afgetreden. Hoe jr het wend of keert. Hij zal de beste advocaten van het land nodig moeten hebben om hen te verdedigen. En stiekem hoop ik dat hij wint.

A/H
woensdag 12 augustus 2020 11:28

Hij zoekt naar redenen om van dat gestolen geld te genieten. Hij is gevlucht na een uitreisverbod, waarmee hij zichzelf in een schuldpositie plaatst, dus waarom nu een kort geding tegen de Staat aanspannen? Geen enkele rechter die in zulke nonsens trapt, hij moet gewoon de gevangenis in.

Lunes Armand
woensdag 12 augustus 2020 13:09

Hopelijk dat indien het moment aanbreekt dat zijn vordering afgewezen wordt en het proces van vervolging wordt ingezet, het niet de naam krijgt van “politiek proces geleid door Ned/buitenland” of “heksenjacht op politieke loyalisten van het vorig regiem” Wij zijn benieuwd met welk antwoordt de eerst volgende online meeting op de proppen komt of zullen ze een ander onderwerp opwerpen om de aandacht van de bevolking af te leiden van dit proces? Blij te mogen vernemen dat ons geloof in de rechterlijke macht sterker mag worden. De bevolking kijkt halsrijkend uit naar het verloop van dit proces. Hopelijk, Hopelijk dat… Lees verder »

Mikel
woensdag 12 augustus 2020 14:25

Gelukkig maar,
Eenieder moet kans krijgen om binnen de rechtstaat zijn onschuld te bewijzen.

_ Bouterse voor de December moorden 1980.

_ Brunswijk voor de Gijzeling van de 12 militairen van de Surinaamse leger 1986.

_ Hoefdraad voor fraude

Een ieder komt aan de beurt.

Bravo84
woensdag 12 augustus 2020 14:27

Als iemand een Knippa of mango’s had gestolen zetten ze gelijk achter de grendel.

Maar vriendjes mag vluchten.

Zwartje
woensdag 12 augustus 2020 18:30

Ik kan alleen zeggen: wat een LUL deze paarse rioolrat.

Zwartje
woensdag 12 augustus 2020 18:37

Vette Poepzak

De waarheid
woensdag 12 augustus 2020 19:34

Er is geen fout gemaakt. Er zijn nieuwe bewijzen tegen Boefdraad en niet zo weinig ook. Denk niet dat de nieuwe regering dom is.. Dus moet hij nog een keertje langskomen. Hij is een paar keer opgeroepen en ook mocht hij het land niet verlaten. Dus fout 1, het land verlaten, fout 2 een bevel van de rechter niet opgevolgd, fout 3 hij beweerd onrechtmatig in staat van beschuldiging te zijn gesteld. Ik proef hier drie keer angst voor de waarheid. Maar als er een opsporingsbevel uit gaat om hem op te pakken, dan is hij al in staat van… Lees verder »

Bbffg
donderdag 13 augustus 2020 08:04

Het is een lafaard hij probeert er mee weg te komen. Maar er zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen dus moet hij wel komen. Ik hoop dat de rechter is een beetje daad krachtig gaat optredenAdvertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen