Er werd op 16 februari een cruciale stap gezet in de bevordering van Surinames sociale en economische vooruitgang met het Diaspora Seminar “Wi Na Wan 2.0”. Het seminar dat werd gehouden in de vergaderzaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), markeerde dit evenement een voortdurende toewijding van de overheid om de banden met de diaspora te versterken.
Met een focus op het benutten van de rijke bron van kennis, ervaring en middelen van de Surinaamse gemeenschap wereldwijd, belooft dit seminar concrete stappen te zetten richting een toekomst van gedeelde welvaart en groei voor het land en zijn mensen. Het seminar, georganiseerd door het Diaspora Instituut Suriname (DIS), het Diaspora Instituut Nederland (DIN), en de TABTO Group NV, bood een platform voor interactieve sessies waarbij de ideeën van het eerste seminar werden omgezet in concrete actieplannen.
Marciano Armaketo, directeur van DIS, benadrukte het belang van het betrekken van relevante belanghebbenden bij het ontwikkelen van een visie en strategische roadmap voor het diasporabeleid van Suriname. Hij merkte op dat de tien bouwstenen die tijdens het eerste seminar in augustus 2023 waren voorgesteld, diepgaand werden besproken.
Hoewel er vooruitgang wordt geboekt, erkende Armaketo dat er nog veel werk te doen is en benadrukte hij het belang van samenwerking om effectieve veranderingen teweeg te brengen. Minister Albert Ramdin van BIBIS deelde de mening van Armaketo en noemde het seminar een succes, waarbij een sterk team van diaspora en Surinaamse prominenten betrokken was. Hij beloofde de inzichten en adviezen van het seminar serieus te nemen. Ramdin benadrukte ook de bereidheid van Surinamers over de hele wereld om bij te dragen aan de ontwikkeling van het land.
Het Diaspora Engagement Project, een samenwerking tussen DIS en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), heeft geleid tot de ontwikkeling van een diasporabeleids- en vijfjaren actieplan. Deze plannen zijn gericht op het bevorderen van evidence-based beleid voor diasporabetrokkenheid, waarbij de diaspora wordt gezien als een cruciale bron van steun voor humanitaire inspanningen.
John Brewster, voorzitter van DIN, drong aan op een snel en concreet uitvoeringsplan na het seminar, met een deadline van drie maanden. Hij benadrukte het belang van het diasporabeleid voor de toekomst van Suriname en prees de regering Santokhi voor haar initiatieven op dit gebied.