Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse Dollar in vrije val beland

Geplaatst

op

De Surinaamse Dollar is totaal niet meer onder controle en is daardoor in een vrije val beland. Prijzen van goederen stijgen met de dag en veel wordt onbetaalbaar voor de gewone man. Cement bijvoorbeeld is zo duur geworden dat mensen die bezig zijn met bouwen, hun project moeten staken.

Een ander probleem is dat er bijna geen vreemde valuta meer te koop is. Euro’s en dollars zijn spaarzaam. Bij veel banken en cambio’s word enkel nog ingekocht en niet verkocht. De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is binnen een dag met 10 cent gestegen. De koers van de CBvS is SRD 7,65 voor de US dollar.

Een vader die geld nodig heeft voor zijn studerende kinderen in het buitenland zegt: “Ik heb met moeite US dollars voor SRD 8,15 kunnen kopen bij een cambio waar ik regelmatig deviezen koop.”
Een ander laat weten dat hij nog een auto moet afbetalen maar dat de koers bij de autodealer nog veel hoger is. Vervolgens is hij verschillende plekken afgegaan om aan buitenlands geld te komen.
Mensen die een huis moeten betalen in vreemde valuta hebben het ook moeilijk, huurprijzen zijn bijna niet meer op te brengen door de alsmaar stijgende koersen.

De instabiele koers zorgt ervoor dat de gehele economie niet meer te voorspellen is. Het schijnt dat president Bouterse afgelopen weekend in beraad is gegaan met onder andere de monetaire autoriteiten om gezamenlijk naar het probleem te kijken. Vooralsnog is er nog niemand met een oplossing gekomen en hebben de Surinamers het zwaar.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |