Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse Dollar in vrije val beland

Geplaatst

op

door

De Surinaamse Dollar is totaal niet meer onder controle en is daardoor in een vrije val beland. Prijzen van goederen stijgen met de dag en veel wordt onbetaalbaar voor de gewone man. Cement bijvoorbeeld is zo duur geworden dat mensen die bezig zijn met bouwen, hun project moeten staken.

Een ander probleem is dat er bijna geen vreemde valuta meer te koop is. Euro’s en dollars zijn spaarzaam. Bij veel banken en cambio’s word enkel nog ingekocht en niet verkocht. De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is binnen een dag met 10 cent gestegen. De koers van de CBvS is SRD 7,65 voor de US dollar.

Een vader die geld nodig heeft voor zijn studerende kinderen in het buitenland zegt: “Ik heb met moeite US dollars voor SRD 8,15 kunnen kopen bij een cambio waar ik regelmatig deviezen koop.”
Een ander laat weten dat hij nog een auto moet afbetalen maar dat de koers bij de autodealer nog veel hoger is. Vervolgens is hij verschillende plekken afgegaan om aan buitenlands geld te komen.
Mensen die een huis moeten betalen in vreemde valuta hebben het ook moeilijk, huurprijzen zijn bijna niet meer op te brengen door de alsmaar stijgende koersen.

De instabiele koers zorgt ervoor dat de gehele economie niet meer te voorspellen is. Het schijnt dat president Bouterse afgelopen weekend in beraad is gegaan met onder andere de monetaire autoriteiten om gezamenlijk naar het probleem te kijken. Vooralsnog is er nog niemand met een oplossing gekomen en hebben de Surinamers het zwaar.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X