Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse Dollar in vrije val beland

Geplaatst

op

De Surinaamse Dollar is totaal niet meer onder controle en is daardoor in een vrije val beland. Prijzen van goederen stijgen met de dag en veel wordt onbetaalbaar voor de gewone man. Cement bijvoorbeeld is zo duur geworden dat mensen die bezig zijn met bouwen, hun project moeten staken.

Een ander probleem is dat er bijna geen vreemde valuta meer te koop is. Euro’s en dollars zijn spaarzaam. Bij veel banken en cambio’s word enkel nog ingekocht en niet verkocht. De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is binnen een dag met 10 cent gestegen. De koers van de CBvS is SRD 7,65 voor de US dollar.

Een vader die geld nodig heeft voor zijn studerende kinderen in het buitenland zegt: “Ik heb met moeite US dollars voor SRD 8,15 kunnen kopen bij een cambio waar ik regelmatig deviezen koop.”
Een ander laat weten dat hij nog een auto moet afbetalen maar dat de koers bij de autodealer nog veel hoger is. Vervolgens is hij verschillende plekken afgegaan om aan buitenlands geld te komen.
Mensen die een huis moeten betalen in vreemde valuta hebben het ook moeilijk, huurprijzen zijn bijna niet meer op te brengen door de alsmaar stijgende koersen.

De instabiele koers zorgt ervoor dat de gehele economie niet meer te voorspellen is. Het schijnt dat president Bouterse afgelopen weekend in beraad is gegaan met onder andere de monetaire autoriteiten om gezamenlijk naar het probleem te kijken. Vooralsnog is er nog niemand met een oplossing gekomen en hebben de Surinamers het zwaar.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Surinaams volkslied heeft Friese roots

Geplaatst

op

By

Het Surinaams volkslied heeft grotendeels Friese roots, dat meldt de leeuwarder courant vandaag.

De oorspronkelijke tekst die begint met ‘Suriname’s trotse stromen’ is in 1893 geschreven door de Friese predikant Cornelis Atses Hoekstra, op een melodie uit 1876 van de Friese onderwijzer J.C. de Puy.

De Surinaamse dichter Trefossa herschreef de tekst later. Zijn versie, waarin hij twee regels van Hoekstra liet staan, werd in 1959 het officiële volkslied van Suriname.

Dichter fan Fryslân Eeltsje Hettinga vestigt de aandacht op deze Fries-Surinaamse link naar aanleiding van de manifestatie ‘F)rede fan Fryslân, feest foar elkenien’, zaterdagmiddag in de Prinsentuin in Leeuwarden.

Hettinga spreekt daar. Hij wil onderstrepen ,,dat de bannen tusken Suriname en Fryslân in pear slaggen fierder geane as de A7’’.

Lees verder

Suriname

Motoragent in Suriname neergeschoten

Geplaatst

op

By

PARAMARIBO – Een agent van de Motor Surveillance Dienst (MSD) is vrijdagmorgen omstreeks 7 uur beschoten door een verdachte aan de M.L. Kingweg ter hoogte van de Dageraadweg.
De agent zag de man lopen en sommeerde hem te stoppen omdat hij voldeed aan het signalement van één van de verdachten die kort daarvoor met geweld diefstal hadden gepleegd in het ressort Houttuin.

De verdachte schoot op de agent die in beide benen werd geraakt en per ontboden ambulance naar het ziekebhuis is vervoerd. Een gemengde eenheid van de politie heeft na een klopjacht een verdachte aangehouden aan de Warakoeweg. De polite spoort de andere verdachten op.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |