Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse crèches en peuterscholen mogen weer aan de slag

Geplaatst

op

Angela Salmo, Directeur Sociale Zaken. Foto Nii

Vanaf maandag 6 juli mogen zowel overheids- als particuliere crèches en peuterscholen hun deuren weer openen. Net zoals voor de residentiële opvanginstellingen, gelden er ook voor de crèches en peuterscholen protocollen, waaraan men zich dient te houden, zei Angela Salmo, directeur van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, gisteren op de COVID-19-persconferentie. 

In dit protocol worden richtlijnen gegeven voor praktische zaken zoals veiligheid en hygiëne in het contact met kinderen, hun ouders/verzorgers en de medewerkers. Dit protocol vormt het kader voor instellingen, waarbinnen zij de maatregelen en acties in een specifiek protocol op locatie kunnen uitwerken, verder concretiseren en communiceren naar ouders en indien mogelijk kinderen.

Voor ouders en verzorgers geldt dat zij bij het afzetten en ophalen van hun kinderen een neus-mondbedekking op hebben, 1½-2 meter afstand van elkaar houden bij de ingang van de crèche en/of peuterschool. Handen schudden en omhelzingen zijn ook niet toegestaan.

Verbod

Kinderen met neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest en verhoging van de lichaamstemperatuur boven 38 graden Celsius mogen niet naar de oppas of peuterschool, zegt Salmo. Zij mogen pas terug als zij binnen 24 uur geen klachten meer hebben.  Als iemand in het huishouden van het kind koorts boven 38 graden Celsius en/of benauwdheidsklachten heeft, dient het kind ook thuis gehouden te worden. Directeur Salmo adviseert ook regelmatig afstemmen met de leiding van de crèche en/of peuterschool.

Directeur Salmo riep de 60 houders van de crèches en peuterscholen, die nog geen COVID-19-financiële steun hebben ontvangen, op om zich op maandag 29 juni 2020 tussen 10:00 en 16:00 uur aan te melden bij het Bureau Opvanginstellingen. Daar zullen zij het protocol alsook de instructies ontvangen. De overige ruim 200 houders van crèches en/of peuterscholen worden opgeroepen om zich op 30 juni, 2 juli of 3 juli zich voor hetzelfde aan te melden bij het Bureau Opvanginstellingen, telkens van 08:00 uur tot 13:00 uur.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

PAHO eerste regionale partnerdialoog officieel gelanceerd

Geplaatst

op

Paho3810 450x303

Het kantoor van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft met de eerste regionale partnerdialoog officieel het nieuwe, door de Europese Unie gefinancierde initiatief van 6,85 miljoen euro op het gebied van klimaatverandering en gezondheid gelanceerd.

Deze virtuele sessie heeft vertegenwoordigers van vijf regionale organisaties bijeen gebracht om de besprekingen over de cruciale eerste stappen op weg naar de uitvoering van het project in alle CARIFORUM-lidstaten te vergemakkelijken. Het Caribisch Instituut voor

Meteorologie en Hydrologie (CIMH), de University of the West-Indies (UWI), de Caribbean Public Health Agency (CARPHA), het Caribbean Climate Community Change Centre (CCCCC) en het CARICOM-secretariaat zullen met PAHO samenwerken en hun technische expertise aan het programma lenen, waarbij de nadruk gelegd wordt op het versterken van de klimaatbestendigheid in regionale gezondheidsstelsels.

Tijdens de zitting heeft de teamleider van Green Economy and Resilience Support bij de Europese Unie, de heer Bogdan Stefanescu, de tevredenheid van de EU uitgesproken over de versterking van dit multidisciplinaire partnerschap tussen de EU en het Caribisch gebied met het oog op de gemeenschappelijke dreiging van de klimaatverandering. Hij nam er ook nota van dat het programma is afgestemd op de Europese Green Deal, de gezondheidsstrategie van de EU en de EUstrategie voor het aanpassen aan de klimaatverandering. De eerste acties in het kader van dit programma zijn het instellen van een fellowshipprogramma voor leiders in klimaatverandering en gezondheid, de ontwikkeling en uitvoering van projectvoorstellen inzake klimaatverandering en gezondheid en voorbereidende werkzaamheden met betrekking tot systemen voor vroegtijdige waarschuwing en toezicht op het klimaat en de gezondheid.

Het EU/CARIFORUM-project is een regionale impuls voor een beter begrip van de huidige gevolgen van de klimaatverandering voor de gezondheid en de noodzaak van een doeltreffende planning in de sector voor toekomstige klimaatvariaties. Programmamanager, Duurzame Ontwikkeling bij het CARICOM-secretariaat, Amrikha Singh, benadrukte dat het project de CARICOM in staat zal stellen om op internationaal niveau te blijven pleiten voor wereldwijde actie om klimaatverandering als een ontwikkelingskwestie aan te pakken. De sub-regionale programmacoördinator voor het Caraïbisch gebied, PAHO/WHO, mevrouw Jessie Schutt-Aine, legde uit dat de subsidie in de loop van de vijf jaar de partners in staat zal stellen om gedurfde projecten te financieren en te faciliteren om de volksgezondheidssystemen te versterken, de landenplannen aan te passen en als prioriteit te stellen, leiders te stimuleren en de mogelijkheden voor besluitvorming te vergroten. Er zullen ook acties worden uitgevoerd ter ondersteuning van de betrokkenheid van de gemeenschap bij de ontwikkeling van kleinschalige initiatieven om de doelgroepen bewuster te maken.

Verwacht wordt dat zestien landen van dit programma zullen profiteren. Dit zijn Antigua en Barbuda, de Bahama’s, Barbados, Belize, Cuba, Dominica, de Dominicaanse Republiek, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, St. Kitts en Nevis.

Bron: NII

Lees verder

Suriname

Nog geen duidelijkheid over ministerskandidaten in Suriname

Geplaatst

op

1240

Het is nog steeds onduidelijk wie de nieuwe ministers posten zullen bekleden. De procureur generaal (PG) heeft een deel van de namen ontvangen voor het starten van een antecedenten onderzoek. Ook zijn er nog geen resultaten gestuurd naar coalitieleider Chan Santhoki.

Er zal beslist worden wie de ministersposten zullen invullen op basis van de bevindingen van de pg. Momenteel komen er principiële bezwaren boven water tegen de ministerskandidaten. De PG moet nog enkele namen ontvangen. Ook de ABOP moet nog enkele namen opsturen. Er moeten nog meer namen worden doorgegeven. De kandidaten van de NPS, Marie Levens (Onderwijs, Wetenschap & Cultuur) en Silvano Tjong-Ahin (Ruimtelijke Ordening & Milieu) zijn intussen al doorgestuurd nadat zij unanieme goedkeuring kregen van het NPS-congres zaterdag.- Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen