Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse consumenten dienen meer dan 1.500 klachten in over prijsopdrijving

Geplaatst

op

Hi En T Is Bezig Met De Landelijke Controlewerkzaamheden In Winkelzaken. Foto Nii

Consumenten hebben vanaf het begin van dit jaar meer dan 1.500 klachten ingediend bij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T). De klachten gaan over prijsopdrijvingen, hoge wisselkoersen, vervallen producten, voorverpakte goederen minder in gewicht en onhygiënische toestanden in de winkelzaken.

Om hun klachten in te dienen is gebruikgemaakt van social media (Facebook), e-mail, whatsapp en telefonisch. Enkele consumenten zijn persoonlijk langsgekomen bij de afdeling Consumentenzaken en de Economische Controledienst (ECD) voor de indiening van hun klachten. HI en T is nu bezig met landelijke controlewerkzaamheden in verschillende winkelzaken. Opgemerkt dient te worden dat het overgrote deel van de prijsopdrijvingen afkomstig is van de importeurs en leveranciers.

Klachten die ingediend worden door consumenten worden geregistreerd in een database door de medewerkers van de klachtenunit. Er wordt op weekbasis een planning gemaakt voor de onderzoeksambtenaren, die hierna op controle uitgaan in de verschillende winkelzaken. Het team bestaat meestal uit medewerkers van de ECD, de afdeling Consumentenzaken, de Milieu en Gezondheidsdienst van het Commissariaat en politieambtenaren. In de winkelzaken wordt er gelet op de prijzen van de producten, de hygiëne, de vervaldata van de producten en het gewicht van voorverpakte goederen zoals suiker, blom, uien, aardappelen en knoflook. De eigenaren van de winkelzaken dienen te beschikken over een geldige winkelvergunning.

In het kader van de uitvoering van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren zijn er in de aflopen weken diverse voorbereidingen getroffen, teneinde uitvoering te geven aan de handhaving van de wet. Het ministerie respecteert het besluit van de rechter, waarbij deze wet thans tijdelijk is opgeschort en wenst kenbaar te maken aan de samenleving dat de thans vigerende regelgeving casu quo wetten, voldoende handvatten bieden om hard op te treden tegen overtreders.

De Wet Geldtransactiekantoren 2012, het Prijsaanduidingsbesluit en de Wet Economische Delicten biedt het ministerie en de justitiële autoriteit genoeg wettelijke grondslagen bij haar optreden. Personen of bedrijven die vreemde valuta-aankopen en verkopen via digitale platformen zoals Facebook, maken zich schuldig aan strafbare feiten.

“Wij doen een beroep op eenieder om dit achterwege te laten anders zal het ministerie genoodzaakt zijn om hard op te treden. De aankoop en verkoop van vreemde valuta is uitsluitend weggelegd voor geldtransactiekantoren”, zegt minister Stephen Tsang.  Het ministerie heeft reeds in samenspraak met de justitiële autoriteiten verschillende verdachten in beeld gebracht.

Om de reguliere controlewerkzaamheden snel en efficiënt te kunnen uitvoeren, tijdens deze COVID-19-situatie, is er informatie nodig van de consumenten. De winkelnaam en of de straat, de producten die te hoog zijn geprijsd, vervallen producten en/of foto’s is van essentieel belang voor de klachtenunit.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments


Advertentie

Suriname

COVID-19 besmettingen in Suriname gestegen met 8

Geplaatst

op

1 Breaking News

De COVID-19 teller in Suriname is gestegen met 8 personen dit brengt het aantal besmettingen naar 82.

Op de website is duidelijk te zien dat de actieve cases nu gesteld zijn op 72. 82 personen zijn momenteel positief getest. Sinds gisteren zijn de COVID regels in Suriname verscherpt. De vicepresident van Suriname, Ashwin Adhin de nieuwe regels aangekondigd. Er geldt momenteel een Total- Lock down in het land. – Culturu.com

Lees verder

Suriname

Bouterse benoemt tijdelijke hoofdstembureau Sipaliwini

Geplaatst

op

Stembureau Sipalaiwini

In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft president Desi Bouterse bij resolutie tijdelijk een nieuwe hoofdstembureau voor Sipaliwini benoemd. Deze benoeming heeft te maken met de besmetting van de voorzitter en de leden van het hoofdstembureau in Sipaliwini. Zij zijn momenteel in overheidsquarantaine geplaatst.

Dit heeft gezorgd voor vertraging van de vaststelling van de verkiezingsuitslag voor dit jaar. Besloten is dat een hoofdstembureau tijdelijk wordt samengesteld die belast zal zijn met de vaststelling van de verkiezingsuitslag voor het district Sipaliwini. – Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen