woensdag 6 december 2023
23.9 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
5
(1)

Surinaamse commissie bespreekt nazaten-roadmap; Nederland reserveert 33 miljoen euro

lees ook ...

SIVIS en FNV beginnen training over arbeidsomstandigheden in...

Het Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS) en de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) zijn vorige maand gestart met een "train the trainers"-programma over arbeidsomstandigheden...

De commissie ter bestudering van het Slavernijverleden in De Nationale Assemblee (DNA) heeft op 17 oktober 2023 een vergadering belegd. Tijdens deze bijeenkomst heeft assembleelid Patricia Etnel een presentatie gegeven met als titel: ‘Roadmap, de nazaten van tot slaafgemaakten (en de Inheemsen)’.

Deze vergadering volgt op de eerder georganiseerde workshop door het parlement op 26 en 27 juni 2023. Verschillende belangrijke stakeholders, waaronder Samaaka Un Zunta ko a wan en Marron Awareness Platform, waren uitgenodigd voor de presentatie. De voorgestelde roadmap heeft als voornaamste doel een breed gedragen en eenduidig Surinaams standpunt te formuleren en de eenheid binnen de groep van nazaten van tot slaafgemaakten te bevorderen.

Etnel benadrukte dat het van essentieel belang is om de volledige duur van de slavernijgeschiedenis, van gijzeling tot de afschaffing, in beschouwing te nemen. De parlementariër van de Nationale Partij Suriname (NPS) stelt voor om de roadmap voor de komende dertig jaar op te delen in drie termijnen van tien jaar.

De eerste tien jaar zouden zich richten op verzoening, acceptatie en vergeving, zowel extern als tussen de nazaten van tot slaafgemaakten onderling. “Op een zwakke basis kan je geen sterke toekomst bouwen,” aldus Etnel.

Na de presentatie werd er onder andere gesproken over wie namens Suriname de gesprekken met Nederland zal voeren, met betrekking tot de 33 miljoen euro die het voormalig moederland heeft vrijgemaakt voor projecten ten behoeve van de nazaten van tot slaafgemaakten.

33 miljoen euro
Tevens werd er aandacht besteed aan hoe Suriname ervoor kan zorgen dat dit proces, met name de besteding van de 33 miljoen euro, de Surinaamse samenleving niet verder verdeelt. Er is ook voorgesteld om te onderzoeken hoe andere Caribische landen dit traject met de voormalige kolonisator hebben benaderd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse commissie bespreekt nazaten-roadmap; Nederland reserveert 33 miljoen euro