woensdag 24 juli 2024
28 C
Paramaribo
21 C
Amsterdam
0
(0)

Surinaamse Chinezen herdenken 170 jaar geschiedenis met fototentoonstelling

lees ook ...

Nieuw gekozen bestuur van 597

597 Netwerken (statutair bekend als VijfNegenZeven Netwerken) heeft een nieuwgekozen bestuur geïntroduceerd. Dit bestuur zal de partij leiden naar de komende verkiezingen op 25 mei 2025. Het bestuur b...

Ter gelegenheid van de 170ste herdenking van de aanwezigheid van Chinezen in Suriname, heeft de Suriname Chinese United Association (SCUA) een fototentoonstelling georganiseerd. De expositie, met grote panelen vol afbeeldingen en tekst, is te bezichtigen op de begane grond van het historische gebouw van Kong Ngie Tong Sang. Op zaterdag 14 oktober 2023 werd de tentoonstelling officieel geopend.

Tijdens de opening benadrukte SCUA-voorzitter Li Xue Xiong het belang van het verzamelen en bewaren van waardevol historisch materiaal, inclusief belangrijke foto’s en documenten. Hiermee wordt beoogd deze schatten door te geven aan toekomstige generaties. Hij prees de significante bijdrage van Chinezen aan de sociaaleconomische ontwikkeling van Suriname, waarbij ze nu een integraal deel van de bevolking vormen.

De tentoonstelling, met als thema “Eerbetoon aan onze voorouders, gezamenlijk voorwaarts streven”, kon niet gerealiseerd worden zonder de aanzienlijke steun van de Chinese ambassade, de Nationale Commissie Jubileumjaren 2023 en de Vriendschapsvereniging Suriname-China, aldus Xiong. Hij bedankte ook professor Eric Jagdew van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Gardel Jong A Ten en kunstenaar Wei Nanguan voor hun waardevolle bijdragen aan de foto’s.

Jia Jinyi, de chargé d’affaires van de Volksrepubliek China, sprak over de diplomatieke betrekkingen tussen China en Suriname. Hij benadrukte de waarde van de foto’s die de historische evolutie van verschillende overzeese Chinese verenigingen en het leven van Chinezen in Suriname gedurende de afgelopen 170 jaar weergeven.

Hij voegde eraan toe dat overzeese Chinese landgenoten een cruciale rol zullen spelen in diverse sectoren in Suriname en verder zullen integreren in de Surinaamse samenleving. Jack Uden, voorzitter van de Nationale Commissie Jubileumjaren, was verheugd over het culturele en maatschappelijke karakter van de tentoonstelling.

Hij benadrukte dat het vastleggen van geschiedenis een leerzaam moment is dat niet alleen draait om festiviteiten, maar om bewustwording onder alle bevolkingsgroepen. Uden hoopt dat de fototentoonstelling ook naar de districten kan worden gebracht om het bewustwordingsproces verder te verspreiden, met name in scholen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse Chinezen herdenken 170 jaar geschiedenis met fototentoonstelling