vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
4.5
(2)

Surinaamse burgers krijgen kans op eigendom met nieuwe regeling

lees ook ...

Surinaamse overheid herstructureert overheidscommunicatie vo...

In de afgelopen decennia heeft overheidscommunicatie in Suriname niet optimaal gefunctioneerd als beleidsinstrument, wat resulteerde in een kloof tussen burgers en de overheid. De huidige regering hee...

Om de rechtszekerheid van burgers met betrekking tot hun grond te vergroten, heeft de regering besloten om het omzetten van grondhuur en erfpacht naar eigendom integraal vast te stellen via een staatsbesluit. Voor de uitvoering van dit besluit is de Grondconversie Unit opgericht, die vrijdag door president Chandrikapersad Santokhi voor de duur van een jaar is geïnstalleerd.

Deze unit wordt voorgezeten door mr. Christiaan Calor en valt onder het toezicht van minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). President Santokhi benadrukte dat dit besluit bedoeld is om het volk meer zekerheid te bieden. Burgers met percelen tot 2500 vierkante meter kunnen deze voor SRD 25 per vierkante meter in eigendom omzetten.

De Grondconversie Unit zal naar verwachting per 1 november operationeel zijn en landelijk opereren. Het staatshoofd benadrukte ook dat bureaucratische rompslomp zoveel mogelijk moet worden vermeden en verwacht een snelle afhandeling van het ministerie van GBB. Het doel is om in de komende vier maanden al 10.000 percelen omgezet te hebben naar eigendom.

President Santokhi noemde de leden van de unit pioniers die de geschiedenis zullen ingaan en benadrukte dat alle inkomsten uit de grondconversie ten goede zullen komen aan de gemeenschap. De Grondconversie Unit wordt geleid door Calor namens de Surinaamse Notariële Beroepsorganisatie.

De overige leden zijn onder andere Ricardo Vreden (namens het Kabinet van de President, tevens plaatsvervangend voorzitter), Sieuw Ramsukul (namens het Kabinet van de President), Ramesh Karansingh (namens het Kabinet van de President) en Noeroeldin A. Khodabaks (namens het ministerie van GBB).

De specifieke taken van de unit omvatten onder andere het controleren en afhandelen van de aanvragen voor conversie. Dit zal binnen een periode van twee maanden moeten gebeuren, waarbij de aanvrager binnen dit tijdsbestek te horen krijgt of het verzoek is goedgekeurd.

Bij een positief besluit ontvangt de aanvrager een beschikking, waarna de notaris een akte opmaakt die in het openbaar register wordt geregistreerd. Vreden benadrukt dat de leden ervaren ambtenaren zijn en dat de unit nauw zal samenwerken met GBB, Openbare Werken en notarissen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse burgers krijgen kans op eigendom met nieuwe regeling