vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
5
(1)

Surinaamse brandweer waarschuwt voor gevaar van vuilbranden en rookontwikkeling

lees ook ...

Hof van Justitie bevestigt voortzetting strafzaak op 20 Dece...

De voortgang van de strafzaak tegen Desi Bouterse en medeverdachten in het hoger beroep van de 8 Decemberzaak is bevestigd door het Hof van Justitie. De beschikking met betrekking tot de voortzetting ...

Het Korps Brandweer Suriname (KBS) blijft onvermoeibaar werken aan het verhogen van de brandveiligheid in Suriname. KBS-voorlichter en adjunct-hoofdbrandmeester Olton Pinas doet een beroep op de gemeenschap om de informatie en adviezen van de brandweer serieus te nemen.

“Brand is te voorkomen,” benadrukt hij. Met het oog op de huidige droogteperiode, waarschuwt hij voor de gevaren van vuilbranden die vaak worden aangestoken om snel van afval af te komen. Een vuilbrand kan echter gemakkelijk overslaan naar een grasbrand, wat op zijn beurt een woningbrand kan veroorzaken.

Pinas benoemt dat in de afgelopen week alleen al zeven huizen zijn verwoest door gras- en vuilbranden. “Elke brand is er een te veel,” stelt hij vast. De brandweervoorlichter wijst er ook op dat huizen in brand kunnen vliegen doordat kinderen thuis met vuur spelen – of het nu een aansteker of lucifer betreft. Pinas adviseert ouders om hun kinderen niet zonder toezicht te laten of, als laatste redmiddel, zelfs aanstekers en lucifers weg te houden.

Bovendien moedigt hij mensen aan om hun woningen te verzekeren tegen brandgevaar. “Wat je in jaren hebt opgebouwd, kan in een paar uur verloren gaan. Brand is te voorkomen.” Pinas benadrukt dat de brandweer actief blijft. Het korps houdt zich onder andere bezig met community safety, waarbij buurten en scholen worden bezocht. Tijdens dergelijke bezoeken wordt de samenleving geadviseerd om, gezien de huidige hitte, voldoende te drinken, een hoofddeksel te dragen en indien nodig een zonnebril tegen schadelijke Uv-straling van de zon.

De brandweerfunctionaris wijst erop dat het ook verboden is om afval op het erf of langs de straat te verbranden. Rookontwikkeling kan het zicht van weggebruikers belemmeren, en niet alleen dat, mensen met astma kunnen er ook last van hebben.

Pinas meldt een aanzienlijke stijging van het aantal gras- en vuilbranden in de afgelopen 4-5 weken. Afgelopen zondag waren er zelfs op een bepaald moment 200 meldingen, waarbij alle brandweervoertuigen moesten uitrukken. Op de meeste plaatsen had de brandweer de situatie onder controle.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse brandweer waarschuwt voor gevaar van vuilbranden en rookontwikkeling