Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse bestuurskundige vindt protest gemeenschap tegen behoud dc Nerkust terecht

Geplaatst

op

August Boldewijn

Bestuurskundige August Boldewijn kan zich terugvinden in de kritieken die vanuit diverse hoeken in de samenleving zijn geuit over het handhaven van districtscommissaris (dc) Mike Nerkust. “De samenleving heeft terecht geprotesteerd tegen het behoud van de dc,” beweert Boldewijn. De kritieken komen meer vanuit de achterban van de VHP en ABOP. Boldwijn vraagt zich af hoe het mogelijk is dat uitgerekend deze dc wordt behouden.

Nerkust heeft zoveel onheil gesticht bij de laatst gehouden verkiezingen. Boldewijn wil weten wie in eerste instantie de beslissing heeft genomen om deze man te handhaven.  Het wantrouwen was zo groot dat oplettende burgers dagenlang moesten bivakkeren in het Nationaal Indoor Stadion (NIS), om te voorkomen dat er gefraudeerd zou worden. Hij heeft zelfs de locatie verlaten met de mededeling dat hij moe was en zou gaan slapen.

Een verantwoordelijke dc zou zo’n gedrag nooit hebben vertoond, merkt de bestuurskundige op. Hij kan zich daarom niet voorstellen dat de partijen die de verkiezingen hebben gewonnen zo’n beslissing nemen om hem als burgervader te handhaven. “De manier hoe de zaken lopen krijgen mensen werkelijk het gevoel alsof de ABOP en VHP op de een of andere manier samenwerken met de NDP, omdat een heleboel mensen van de NDP in vooraanstaande posities zijn opgenomen in de staatsbedrijven,” zegt Boldewijn.

Culturu.com

9 Reacties
9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arnold
dinsdag 18 augustus 2020 16:39

Daarom snappen wij het niet wie de baas is in het land. Ik denk eerlijk gezegd Bouterse nog veel te vertellen heeft en dat er maar geluisterd word. Waarom kunnen ze niet gewoon alle oude mensen naar huis sturen en nieuwe zetten. Om de vijf jaren worden in Nederland ook weer gekeken wie waar op de juiste plek. Rouleren in de meeste bedrijven om de 5 jaren. Minder corruptie

A/H
dinsdag 18 augustus 2020 16:57

Ik denk dat mensen dit soort gebeurtenissen genuanceerd moeten bekijken. De regering heeft geen keus. Er zijn 18 nieuwe dc’s geïnstalleerd maar niemand heeft ervaring. Het is niet toevallig dat Nerkust uitverkoren is om het werk te stroomlijnen, na zijn inwerkingsperiode verdwijnt hij van het toneel. Dat is de opzet van de regering, ook zo met de RvC’s en directeuren. Alleen op die manier kom je tot een goed bestuur. Voordat je iemand met een topfunctie vervangt, waarom zou je geen gebruik maken van zijn know how, wat Suriname ten goede zal komen?

Lothar
dinsdag 18 augustus 2020 17:08

Iemand die goed is moet op zijn post zitten. Maar die rotte appels kan me niet meer vertrouwen. Ze werken niets in. Ze regelen hun eigen dingetjes. Weg met oud zodat nieuw snel kan werken.

Zwartje
dinsdag 18 augustus 2020 17:20

Weg met Nerkust

Dagga
dinsdag 18 augustus 2020 18:11

Evenredige vertegenwoordiging, dit is het eerlijkste verkiezingstelsel dat SU moet invoeren, dan zijn we van het gedonder af dat sommige dna leden gekozen worden door 200 of 500 personen, want zij moeten mede beslissen voor alle surinamers.

Zou dit stelsel komen dan zou abop er erg bekaaid vanaf komen evenals de ndp.

Vhp zou kunnen regeren zonder enige partij naast zich.

Laatst bewerkt op 2 maanden geleden door Dagga
Michel
dinsdag 18 augustus 2020 19:20

Helemaal met U eens meneer.
Wie is de President van Suriname???

Excellentie Santokhi of Excellentie Brunswijk.

Jammer, jammer, jammer.

Chin a tang
dinsdag 18 augustus 2020 21:29

Brunswijk. En deze regering gaat vroegtijdig vallen. Te rommelig

Johan rozenveld
woensdag 19 augustus 2020 09:41

Ik denk dat er helemaal niet naar Bouterse geluisterd wordt. Ik denk dat de nieuwe President niet zomaar dingen doet. Maar dat deze man weg moet is wel duidelijk. Er zitten toch wel erg veel verkeerde mensen op belangrijke posten. Maar ik zie toch bijna elke dag weer een een goede stap gemaakt door de nieuwe regering. Let maar op, deze regering leert natuurlijk ook bij, net zoals wij allemaal zouden moeten, maar het is in ieder geval geen corrupt zooitje. Laten we met zen alle de president steunen en helpen waar we kunnen. Dat er altijd tegen krachten zijn… Lees verder »

Mini
woensdag 19 augustus 2020 10:01

DC Nerkust is de Deken de Nestor van de DC. Hij is ook de enige dc met goede juridische (nationaal en ninernationaal) en pedagogische onderbouwing voor zijn functie. Het overdragen van de functie en taakomschrijving was aan hem. Er is geen geschikt geschoold kader om het van hem over te nemen. Als Boldewijn dat niet snapt en ziet is hij een flut van een deskundige. Slapen na 24 uur enerverend werk is essentieel. Laat het aan een neger over om een ander te breken (slavenmentaliteit). Hoe geschoold zijn de huidige dc’s??? DC Nerkust, laat die koloniale slavenmentaliteit voor wat het… Lees verder »Advertentie

Suriname

Oktober is borstkanker bewustwordingsmaand

Geplaatst

op

Borstkanker Maand

De Wereldgezondheidsorganisatie/Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (WHO/PAHO) hebben de maand oktober  uitgeroepen tot Borstkanker Bewustmakingsmaand. Deze maand is dit jaar in een periode, waarin ons dagelijks leven aanzienlijk is veranderd als gevolg van de COVID-19-pandemie. Deze bewustmakingsmaand helpt om de aandacht en steun voor bewustwording, vroege opsporing en behandeling alsook palliatieve zorg van borstkanker te vergroten.

Het thema voor dit jaar is “Together…”. Het jaar 2020 is tot nu toe een krachtige herinnering geweest dat we dit allemaal samen hebben gedaan, en dat onze keuzes en acties de kracht hebben om de meest kwetsbaren onder ons op een grote manier te beschermen. Hetzelfde geldt voor borstkanker.

In de Amerikas, ook in Suriname, is borstkanker de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Kanker is vanaf  2010  de tweede belangrijkste doodsoorzaak in Suriname, alleen voorafgegaan door hart- en vaatziekten. Bij vrouwen is het hoogste sterftecijfer geregistreerd voor borstkanker, op de voet gevolgd door baarmoederhalskanker.

Kwaadaardige cellen

Borstkanker houdt in dat de normale cellen in een of beide borsten zich tot kwaadaardige gezwellen ontwikkelen. Bij onderzoek voelt men knobbels of verhardingen in de borst, maar het kunnen ook zijn knobbels in de oksels, pijn in de borsten en/of bloederig vocht uit de tepels. Volgens de WHO/PAHO wordt borstkanker waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van hormonale factoren, genetische factoren (moeder of zus met borstkanker), andere niet-hormonale fysiologische factoren (bijvoorbeeld leeftijd) en omgevings- en leefstijlfactoren (bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, overgewicht). Beschermende factoren zijn het geven van borstvoeding en regelmatig lichamelijke oefeningen.

Bij borstkanker is het evenals bij baarmoederhalskanker mogelijk om dit in een vroeg stadium te ontdekken, zodat er behandeling kan plaatsvinden. Het is daarom zeer belangrijk dat een vrouw haar borsten regelmatig zelf onderzoekt, waardoor zij een eventuele knobbel of verharding in een vroeg stadium ontdekt. Daarnaast kunnen vrouwen ook aan hun huisarts vragen om doorverwezen te worden voor een borstonderzoek.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Geplande projecten Centrale Markt worden gecontinueerd

Geplaatst

op

Verkoop Centrale Markt. Beeld Youtube

Lopende projecten van de Centrale Markt in Suriname worden normaal voortgezet. Dit zegt de waarnemend marktmeester Gautham Danai. Hij is ondertussen gestart met het aanpakken van de parkeerplaats bij de Vreedzaammarkt. Deze projecten zijn onderdeel van de afspraken die zijn gemaakt bij de overname met oud-marktmeester John Lecton.

Intussen is er al een inventarisatie gemaakt van de actieve verkopers binnen de markt. Het is de bedoeling om personen die buiten de markt verkopen een plek binnen te geven. In de uitvoering wordt de waarnemend marktmeester ondersteund door het districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost. Zij voeren regelmatig controlewerkzaamheden uit op naleving van de COVID-19-regels.

Districtscommissaris Ricardo Bhola zegt dat het belangrijk is om de COVID-19-protocollen na te leven. Er wordt ook gekeken naar ordening binnen en buiten de markt. Met de ordening binnen de markt is er volgens Bhola al een aanvang gemaakt. Binnen niet al te lange tijd zal er ook ordening buiten plaatsvinden.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen