donderdag 18 juli 2024
23.7 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
0
(0)

Surinaamse Bankiersvereniging staat achter valutamarktmaatregelen

lees ook ...

Boekwerk behaalde doelen regering Santhoki-Brunswijk

Vier jaar geleden ontstond officieel de regering Santhoki-Brunswijk na de inauguratie. Om dit te gedenken heeft de president op zaterdag 13 juli jongstleden een boekwerk aan de samenleving gepresentee...

Al geruime tijd is de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) in overleg met de regering en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) over de stijging van de wisselkoers en maatregelen om deze af te remmen. Er wordt op initiatief van de regering in een gestructureerde vorm hierover regelmatig overleg gevoerd, tussen de regering, de CBvS, de SBV en de vereniging van cambio’s.

Het hiervoor opgerichte platform is op 4 augustus 2022 door president Chandrikapersad Santokhi geïnstalleerd en na deze datum al diverse malen samengekomen. Om de sterke stijging van de wisselkoers te bestrijden er al maatregelen afgesproken en ook al in verschillende stadia van uitvoering.

Het gaat onder andere om:
• Verkoop van vreemde valuta door deviezenbanken vanuit hun eigen reserves;
• Verruimde retentieregeling van exportopbrengsten te verkopen door de deviezenbanken;
• Verruiming van het omzetten contante naar girale USD’s door de Centrale Bank van Suriname;
• Verruiming van het aanbod aan vreemde valuta in de markt door interventie door de regering;
• Nadere ordening door de Centrale Bank van Suriname van de retentieregeling waardoor de deviezenbanken retentiemiddelen tegen vaste wisselkoersen moeten kopen.

De SBV onderschrijft volkomen het belang van een efficiënt werkende vreemde valutamarkt en een stabiele wisselkoers en heeft er vertrouwen in dat de getroffen maatregelen een positieve uitwerking zullen hebben op het beteugelen van de wisselkoers. De SBV wil wel benadrukken dat een stabiele en gezonde wisselkoers alleen te bereiken is in samenhang met evenwichtige fiscaal-budgettaire verhoudingen en een gunstige ontwikkeling van de reële economie, met name groei van export.

De bankiersvereniging doet een beroep op alle betrokken partners om naleving van de gemaakte afspraken te waarborgen, zodat alle betrokkenen binnen hun specifieke taakstelling hun rol effectief kunnen blijven vervullen. Ook doet SBV een dringend beroep op alle vragers en aanbieders van valuta om speculatief handelen achterwege te laten. Ook het kopen van Surinaamse producten wordt aanbevolen boven geïmporteerde producten. Zo maken we samen Suriname sterk, staat in een persbericht van de bankiersvereniging.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse Bankiersvereniging staat achter valutamarktmaatregelen