maandag 30 januari 2023
23.3 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
0
(0)

Surinaamse banken winnen 19,5 miljoen euro zaak van Nederlandse Fiod

lees ook ...

Naresh Algoe nu ook substituut-griffier parlement

Naresh Algoe is dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) beedigd als substituut-griffier. De vicevoorzitter van het parlement, Dew Sharman, spreekt van een bijzondere dag. Algoe is jurist en bestuursku...

Eindelijk heeft de Nederlandse rechtbank, vandaag besloten dat de Surinaamse handelsbanken, in dit geval Finabank, Hakrinbank en De Surinaamsche meteen hun in beslag genomen 19,5 miljoen euro moeten terugontvangen. Op 17 april 2018 had de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst(Fiod) reden gevonden om 19,5 miljoen euro van deze banken in beslag te nemen op verdenking van witwassen. Het geld had niet Nederland als eindbestemming.

Dezaak werd al in september 2019 aangespannen tegen het Openbaar Ministerie in Noord-Holland, met Robert van Trikt als  governor van de Centrale Bank van Suriname. In eerste aanleg werd de zaak feilloos gewonnen. De toenmalige governor wees erop dat de immuniteit van de soevereine staat Suriname te allen tijde moet worden bewaakt. Het Surinaams belang moest worden gediend.

Het in beslag nemen van het geld op schiphol was tegen het  internationaal publiekrecht, waarin het handelen van staten vast is gesteld. Toch maakte de Hoge Raad der Nederlanden op 6 juli 2021 de uitspraak ongedaan. Het geld bleef in Nederland.

De banken hebben zich niet daarbij neergelegd en dienden opnieuw een beklag in. Suriname won vandaag opnieuw. Het beslag is opgeheven en er is bepaald dat het geld  moet worden teruggeven aan de Surinaamse banken.

Volgens De Ware Tijd zijn de Surinaamse banken zeer ingenomen met de laatste uitspraak van het gerechtshof van Amsterdam.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Nederland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeNederlandSurinaamse banken winnen 19,5 miljoen euro zaak van Nederlandse Fiod