Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaamse banken bouwen gebruik van cheques af

Geplaatst

op

Sbv1

Surinaamse banken zullen gefaseerd de cheque als betaalmiddel afschaffen. In het land wordt het betalingsverkeer gedomineerd door chartale betalingen, zoals betalingen met contant geld en cheques. Beiden manieren van betalen, brengen money laundering en frauderisico’s met zich mee. Het kost de banken enorm veel geld om deze risico’s te beheersen, zodat deze niet leiden tot verliezen. Banken hebben daarom besloten cheques uit te faseren.

De beslissing om cheques uit te faseren is genomen, nadat de banken sinds enkele jaren het pad ingezet hebben, om het betalingsverkeer in Suriname transparanter te maken. Samen met de Centrale Bank van Suriname, is onder andere in 2015, het Suriname National Payment System (SNEPS) geïntroduceerd, voor de girale verwerking van betalingen in de meest gebruikte valutasoorten in Suriname: de Surinaamse dollar (SRD) en sinds 2019, ook de Amerikaanse dollar (US$).

De afhandeling en verwerking van betalingen in SRD en US$, kunnen binnen 24 uur op werkdagen worden uitgevoerd. Tenslotte hebben banken massaal geïnvesteerd in digitale betaaloplossingen, zoals online en mobile banking en wallets. Deze gratis digitale betaaloplossingen zijn efficiënter en veiliger dan het gebruik van contanten en cheques.

Het streven van de banken is daarom, om de cheque als betaalmiddel gefaseerd af te schaffen:
-Per 1 juni 2020, afschaffing van de interbancaire cheques, wat inhoudt dat cheques alleen nog aangeboden kunnen worden bij de uitgevende bank voor verwerking;
-Per 1 augustus 2020, afschaffing van de cheque, wat inhoudt dat de cheque niet meer zal worden geaccepteerd voor werking en de banken geen cheques meer zullen uitgeven.

Om bewustwording te creëren over het gefaseerd afschaffen van de cheque, start de Surinaamse Bankiersvereniging morgen met een bewustwordings- en informatiecampagne die te volgen is via verschillende communicatiekanalen.

Culturu.com

4 Reacties

4
Reageer op dit artikel

1000
Maike

Bestaat het nog?Meen je dat nou? In geen jaren heb ik het woord cheque gehoord lastaan gezien. Dat was vroeger. Gelukkig stopt Suriname ermee. Nu gaat alles met de pin iDEAL of telebankier. Dus met he telefoon betalen storten snel makkelijk en goedkoop. Succes

Tea

Heel goed Suriname gaat vooruit

Jongoe Bala

Je kan iemand ee tikkie sturen via de app. Als iemand je moet betalen . Dan krijgt hij een tikkie . Dus hij hoeft geen cheque meer te schrijven., stuur hem een tikkie en hij betaald het en het bedrag staat op je bank.

Hans

Bouterse heeft ontwikkeling gebracht.eindelijk zien ze het in. Geen papier werk meer. Als ik adviseur van de staat zou zijn zou het eerste zijn dat iedereen tot 21 jaar gratis en voor niets naar school gaat maar wel verplicht naar school… Tot 21 jaar.daarna selecteren .. zei die talent hebben slim zijn een beurs geven. Die beroepen zoals itc hoogleraren economen die zich specialiseert enz die ontwikkeling zullen brengen promoten . Surinamers opleiden op hoog niveau . Iedereen kansen geven een groot iemand in de maatschappij te worden. Ondersteunen.. Scholing. Verplicht. Daar moet je in investeren. Verder studeren. Criminaliteit criminelen… Lees verder »Advertentie

Suriname

André Misiekaba naar de stembus in Suriname, “De regering heeft gewerkt”

Geplaatst

op

Img 22bbf0992b1f 1

Minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting André Misiekaba op weg naar de stembus.

“Ik denk dat het volk gezien heeft dat de regering gewerkt heeft , en dus de regering gelegenheid zal geven voort te gaan”

Misiekaba : ” ik zeg , Loading Bouterse drie”

Lees verder

Suriname

Stemdag in Suriname niet zonder fouten; verkeerde stembiljetten op vier stembureaus

Geplaatst

op

Verkiezingen Su

De stemlokalen zijn vanaf vanmorgen zeven uur geopend. Echter verloopt deze niet zonder fouten. Op vier stembureaus zijn er verkeerde stembiljetten geleverd, met als gevolg dat personen ook verkeerd hebben gestemd. Op de Openbare School Tammenga was de stemming geschorst. Daar hebben 187 personen op een verkeerd stembiljet hun stem uitgebracht. Deze personen worden opgeroepen om opnieuw te gaan stemmen. De juiste stembiljetten zijn naar het bureau gebracht.

Op de Openbare School te Pontbuiten hebben ook een aantal personen verkeerd gestemd. Het gaat om 66 personen. Deze personen zijn intussen achterhaald en konden van de juiste stembiljetten gebruikmaken. Ook in Para ging het mis. Vijftig personen hadden verkeerd gestemd. Gelukkig zijn deze personen gemakkelijk bereikbaar en mochten ze op de juiste biljetten kleuren. Het gaat namelijk om personen uit een dorp en dus gemakkelijk te achterhalen.

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), zegt dat de fout gelukkig op tijd is ontdekt en kon worden hersteld. Voor personen die verkeerd hebben gestemd kunnen op vertoon van hun identiteitskaart opnieuw stemmen, ook al is hun pink al gekleurd. Het OKB wil niet dat deze stemmen verloren gaan. De stemlocaties zijn tot vanavond zeven uur open

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen