zaterdag 23 september 2023
28.3 C
Paramaribo
11.8 C
Amsterdam
0
(0)

Surinaamse ambassadeur prijst Caricom-solidariteit; pleit voor duurzame ontwikkeling

lees ook ...

Derde groep militaire tuchtrechters succesvol afgeleverd

Op vrijdag 15 september 2023 heeft het Instituut voor Defensie Opleidingen (IDO) de derde groep militaire tuchtrechters met succes afgeleverd. In totaal hebben 18 militairen deze cursus voltooid. Met ...

Ter ere van het vijftigjarig bestaan van Caricom vond een grootschalige feestweek plaats in Caracas, Venezuela, onder het motto ‘50 strong years: a solid foundation to build on.’ Van 26 juni tot en met 30 juni 2023 werden de festiviteiten bijgewoond door delegatieleden uit het gastland en vertegenwoordigers van Caricom-missies in Venezuela, waaronder Barbados, de Bahama’s, Grenada, Guyana, Haïti, Sint Kitts en Nevis, Sint Vincent en de Grenadines, Suriname en Trinidad en Tobago.

Tijdens de feestelijke opening werden belangrijke pijlers binnen de organisatie, zoals economische integratie, samenwerking in overheidsbeleid, buitenlands beleid en veiligheid, benadrukt door onder andere Ralp Gonsalves, de premier van Saint Vincent en de Grenadines.

De Venezolaanse overheid sprak haar steun uit voor voortzetting van het buitenlands beleid van Venezuela, gericht op betere samenwerking, solidariteit en nieuwe vormen van integratie, zoals vermeld in toespraken van de minister van Buitenlandse Zaken en Volksmacht, Yván Gil Pinto, en de viceminister van het Caribisch gebied van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Volksmacht, Raúl Li Cauzi.

Bovendien werd tijdens de festiviteiten aandacht besteed aan kennisuitwisseling tussen de Caraïbische landen en het belang van het opheffen van sancties tegen Venezuela, om te kunnen profiteren van het Petro Caribe-olie-initiatief.

De feestweek omvatte een digitale tentoonstelling over de ‘Achievements and Challenges of the Caribbean Union’, waarin de geschiedenis en het bestaan van Caricom in de afgelopen halve eeuw werden belicht. Daarnaast vonden discussies plaats over onderwijs, cultuur, geschiedenis, politiek en academische samenwerking, evenals bilaterale en multilaterale samenwerking met Caricom-landen op gebieden zoals regionale integratie, migratiebeleid, energie- en voedselzekerheid en klimaatverandering.

Bij de afsluiting van de feestweek prees de Surinaamse ambassadeur in Venezuela, Gustaaf Samijadi, de Caricom-solidariteit die tijdens de Covid-19-pandemie naar voren kwam. Hij riep op tot verdere inzet voor duurzame ontwikkeling, hernieuwbare energie en klimaatbestendigheid, en benadrukte de waarde van investeren in onderwijs en vaardigheidsontwikkeling om economische groei te stimuleren en een inclusievere samenleving te bevorderen.

De ambassadeur bedankte de regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela voor hun gastvrijheid en steun bij het organiseren van deze historische viering, en sprak ook zijn dank uit aan alle Caricom-lidstaten voor hun toewijding en gedeelde visie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse ambassadeur prijst Caricom-solidariteit; pleit voor duurzame ontwikkeling