maandag 15 juli 2024
33 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

Surinaamse ambassadeur in China verkent mogelijkheden voor visexport en samenwerking

lees ook ...

Spoedoverleg over situatie Villa Brazil

Het Korps Politie Suriname (KPS) is momenteel in spoedoverleg over de situatie te Villa Brazil in het Matawaigebied. Veiligheidsfunctionarissen zijn samen met korpschef Bryan Isaacs in overleg hoe de ...

De ambassadeur van Suriname in China, Pick Fung-Ho Chong, heeft onlangs deelgenomen aan de China Fishery Industry Tour in de steden Fuzhou en Xiamen in de provincie Fujian. De Surinaamse delegatie maakte deel uit van een groep diplomaten onder leiding van de ambassadeur van het Sultanaat Oman en commerciële adviseurs van het Sultanaat Oman, Somalië, Angola, Peru, Papoea-Nieuw-Guinea, Suriname, Ecuador en Panama.

Het hoofddoel van deze missie was het verkrijgen van inzicht in de ervaringen en prestaties van China op het gebied van de ontwikkeling van de visserijsector, het versterken van de dialoog over visserij en samenwerking met de Volksrepubliek China. Het land is een belangrijke afzetmarkt voor hoogwaardige Surinaamse vis.

Suriname exporteert vis en visproducten naar China op basis van een overeenkomst die in november 2019 is ondertekend, waarbij het Vis Keuringsinstituut (VKI) betrokken is bij de export van vis naar China. De deelname van Suriname aan deze missie stond in het teken van de uitvoering van bilaterale samenwerking tussen Suriname en China, gericht op het vergroten van de visexport naar China, inclusief kennisoverdracht en technische bijstand.

Bezoek bedrijven
In de provincie Fujian heeft de ontwikkeling van de visserij-industrie in China opmerkelijke resultaten opgeleverd, waaronder het verminderen van armoede door werkgelegenheid te creëren en het waarborgen van voedselveiligheid en -zekerheid. Tijdens de tour werden diverse bedrijven bezocht, waaronder de Sandu’ao Fish Cage Aquaculture Site in Ningde City, Ningde Jinsheng Aquatic Products Company Ltd, Huangqi Fishing Port en Hong Dong Fishery Co. Ltd. Er werden ook gesprekken gevoerd met het lokale provinciale bestuur van de betreffende steden.

Ningde City diende als een voorbeeldstad waar verbeteringen werden aangebracht in de huisvesting van vissers en mogelijkheden werden gecreëerd voor productieverhoging in de visserijsector. Het concept van ‘Rural Revitalization’ wordt in Ningde City toegepast, met langetermijndoelen voor plattelandsvernieuwing in 2035 en het bevorderen van welvarende boeren in 2050. Kleinschalige boeren worden aangemoedigd om moderne landbouwpraktijken te omarmen, boereneigendommen worden verbeterd en milieuherstelmaatregelen worden toegepast om deze doelen te bereiken.

Tijdens het bezoek aan Hong Dong Fisheries Co. Ltd. werd aan ambassadeur Ho-Chong meegedeeld dat het bedrijf moderne visverwerkingsfaciliteiten heeft opgezet in onder andere Guyana en Mauritanië, wat heeft geleid tot schaalvergroting van de visserij-export naar China en een merkbare bijdrage aan het bruto nationaal product (BNP) van die landen. Het bedrijf heeft ook dergelijke plannen met betrekking tot Suriname besproken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaamse ambassadeur in China verkent mogelijkheden voor visexport en samenwerking