Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaams verkiezingssysteem goed op orde

Geplaatst

op

Suriname heeft de zaken wat betreft het verkiezingssysteem goed in orde en voldoet daarmee aan internationale standaarden. Dit valt te lezen in het verslag van de waarnemerscommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Sinds 1987 houd deze organisatie de verkiezingen in Suriname in de gaten en zij hebben ook de verkiezingen van 25 mei 2015 bekeken en geëvalueerd.

Er zijn wel nog aanbevelingen ter verbetering gedaan. Deze aanbevelingen hebben onder andere betrekking op het gebruik van technologie en op de keuze die te maken valt omtrent disputen. Daarnaast zou er een instantie moeten komen die de financiële verslagen van politieke partijen onderzoekt.

De waarnemers die de verkiezingen van vorig jaar hebben geobserveerd stonden onder leiding van Irene Klinger. Het team bestond uit totaal 24 personen met verschillende nationaliteiten. Tijdens de verkiezingsdag werd 61 procent van alle stembureaus bezocht en beoordeeld. Nancy Robinson, vertegenwoordiger van de OAS, heeft het verslag van de missie overhandigd aan minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken.

Verder staat er in het rapport dat Suriname op de goede weg is wat betreft vrouwen participatie omdat zij steeds meer vrouwen in het parlement hebben. Wel word er op gewezen dat Suriname hier vooral mee door moet gaan en dat de zichtbaarheid en participatie van vrouwen nog niet volledig is.
Ook moet meer duidelijkheid komen over welke instanties aan te doen bij disputen. Bij elk dispuut moet de gang naar de rechter mogelijk zijn.

Tijdens de afgelopen verkiezingen heeft Suriname meerdere aanbevelingen opgenomen in het proces. Zo was er besloten om bij de verkiezingen van 25 mei 2015 gebruik te maken van twee aparte stembussen voor de stembiljetten van leden van De Nationale Assemblee en de Ressortraden. Ook is er meer rekening gehouden met het creëren van toegankelijkheid voor minder validen.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Ricardo Martodrono

    donderdag 15 september 2016 at 11:48

    alleen de bewoners moeten leren kiezen, want ze kiezen steeds de verkeerde regering bij elkaar….misschien in 3012 zal het beter gaan …zitten we allemaal op een ander planeet…

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Geen kinderbijslag in Suriname door diefstal bij Ministerie

Geplaatst

op

By

Inwoners van Suriname krijgen voorlopig geen kinderbijslag. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in Suriname is er afgelopen weekend ingebroken bij de dienst die verantwoordelijk is voor de uitbetaling. Bij de inbraak werd een groot geldbedrag gestolen.

Dat heeft het ministerie bekend gemaakt. Het is niet duidelijk hoeveel geld er precies is verdwenen. De politie doet daar op dit moment onderzoek naar.

Vanuit de oppositie is al woedend gereageerd. De kritiek richt zich vooral op het gegeven dat de regering van tevoren moest weten dat er geen geld over zou zijn om de kinderbijslag uit te keren.

Lees verder

Suriname

Nederland onderzoekt afschaffen visumplicht Surinamers

Geplaatst

op

By

Nederland is bereid te onderzoeken of de visumplicht voor Surinamers die naar Nederland willen reizen kan worden versoepeld of afgeschaft. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen het ANP.

Met deze toezegging komt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken tegemoet aan de wens van de Surinaamse regering. Die wil graag dat Surinamers vrij naar Nederland kunnen reizen. Op dit moment moeten zij voldoen aan een aantal specifieke eisen voordat ze mogen afreizen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een financiële garantstelling of een officiële uitnodiging van een familielid. De visumplicht heeft als doel een toestroom van economische vluchtelingen te voorkomen. Nederlanders die naar Suriname gaan hoeven alleen een toeristenkaart te kopen.

Nederland kan niet zelfstandig beslissen om het visum voor Surinamers af te schaffen of de eisen te versoepelen. Vanwege het Schengenakkoord is dit een zaak voor Europa. Het is aan de Europese Commissie om hierover met een voorstel te komen, aldus de woordvoerder. Minister Blok heeft de Surinaamse regering toegezegd haar wens voor het versoepelen van de visumplicht bij de Europese Commissie aan te kaarten. Dit is overigens eerder ook al gebeurd, aldus de woordvoerder.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |