Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaams verkiezingssysteem goed op orde

Geplaatst

op

Suriname heeft de zaken wat betreft het verkiezingssysteem goed in orde en voldoet daarmee aan internationale standaarden. Dit valt te lezen in het verslag van de waarnemerscommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Sinds 1987 houd deze organisatie de verkiezingen in Suriname in de gaten en zij hebben ook de verkiezingen van 25 mei 2015 bekeken en geëvalueerd.

Er zijn wel nog aanbevelingen ter verbetering gedaan. Deze aanbevelingen hebben onder andere betrekking op het gebruik van technologie en op de keuze die te maken valt omtrent disputen. Daarnaast zou er een instantie moeten komen die de financiële verslagen van politieke partijen onderzoekt.

De waarnemers die de verkiezingen van vorig jaar hebben geobserveerd stonden onder leiding van Irene Klinger. Het team bestond uit totaal 24 personen met verschillende nationaliteiten. Tijdens de verkiezingsdag werd 61 procent van alle stembureaus bezocht en beoordeeld. Nancy Robinson, vertegenwoordiger van de OAS, heeft het verslag van de missie overhandigd aan minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken.

Verder staat er in het rapport dat Suriname op de goede weg is wat betreft vrouwen participatie omdat zij steeds meer vrouwen in het parlement hebben. Wel word er op gewezen dat Suriname hier vooral mee door moet gaan en dat de zichtbaarheid en participatie van vrouwen nog niet volledig is.
Ook moet meer duidelijkheid komen over welke instanties aan te doen bij disputen. Bij elk dispuut moet de gang naar de rechter mogelijk zijn.

Tijdens de afgelopen verkiezingen heeft Suriname meerdere aanbevelingen opgenomen in het proces. Zo was er besloten om bij de verkiezingen van 25 mei 2015 gebruik te maken van twee aparte stembussen voor de stembiljetten van leden van De Nationale Assemblee en de Ressortraden. Ook is er meer rekening gehouden met het creëren van toegankelijkheid voor minder validen.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Ricardo Martodrono

    donderdag 15 september 2016 at 11:48

    alleen de bewoners moeten leren kiezen, want ze kiezen steeds de verkeerde regering bij elkaar….misschien in 3012 zal het beter gaan …zitten we allemaal op een ander planeet…

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen