Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaams verkiezingssysteem goed op orde

Geplaatst

op

Suriname heeft de zaken wat betreft het verkiezingssysteem goed in orde en voldoet daarmee aan internationale standaarden. Dit valt te lezen in het verslag van de waarnemerscommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Sinds 1987 houd deze organisatie de verkiezingen in Suriname in de gaten en zij hebben ook de verkiezingen van 25 mei 2015 bekeken en geëvalueerd.

Er zijn wel nog aanbevelingen ter verbetering gedaan. Deze aanbevelingen hebben onder andere betrekking op het gebruik van technologie en op de keuze die te maken valt omtrent disputen. Daarnaast zou er een instantie moeten komen die de financiële verslagen van politieke partijen onderzoekt.

De waarnemers die de verkiezingen van vorig jaar hebben geobserveerd stonden onder leiding van Irene Klinger. Het team bestond uit totaal 24 personen met verschillende nationaliteiten. Tijdens de verkiezingsdag werd 61 procent van alle stembureaus bezocht en beoordeeld. Nancy Robinson, vertegenwoordiger van de OAS, heeft het verslag van de missie overhandigd aan minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken.

Verder staat er in het rapport dat Suriname op de goede weg is wat betreft vrouwen participatie omdat zij steeds meer vrouwen in het parlement hebben. Wel word er op gewezen dat Suriname hier vooral mee door moet gaan en dat de zichtbaarheid en participatie van vrouwen nog niet volledig is.
Ook moet meer duidelijkheid komen over welke instanties aan te doen bij disputen. Bij elk dispuut moet de gang naar de rechter mogelijk zijn.

Tijdens de afgelopen verkiezingen heeft Suriname meerdere aanbevelingen opgenomen in het proces. Zo was er besloten om bij de verkiezingen van 25 mei 2015 gebruik te maken van twee aparte stembussen voor de stembiljetten van leden van De Nationale Assemblee en de Ressortraden. Ook is er meer rekening gehouden met het creëren van toegankelijkheid voor minder validen.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Ricardo Martodrono

    donderdag 15 september 2016 at 11:48

    alleen de bewoners moeten leren kiezen, want ze kiezen steeds de verkeerde regering bij elkaar….misschien in 3012 zal het beter gaan …zitten we allemaal op een ander planeet…

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Suriname

39-jarige man ingesloten vanwege verkrachting 13-jarig meisje

Geplaatst

op

By

Een 39-jarige man is op maandag 11 februari na verkregen informatie, door het Arrestatie Team ( AT) op het terrein van het politie bureau Santodorp aangehouden en overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

De man wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan verkrachting van een 13-jarig meisje onder bedreiging met een vuistvuurwapen in de maand januari van het afgelopen jaar. Het 13-jarig slachtoffer vertelde aan haar vader wat haar was overkomen waarna men aangifte deed op het politiebureau Jeugdzaken. Sedert de maand februari van het vorig jaar werd de man opgespoord door de politie zonder het gewenst resultaat.

De man ontkent het strafbaar feit te hebben gepleegd. Bij zijn aanhouding is geen wapen op hem aangetroffen. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de man, hangende het onderzoek, in verzekering gesteld. De politie van de afdeling Jeugdzaken is belast met dit onderzoek.

Lees verder

Meest gelezen