donderdag 28 september 2023
33.1 C
Paramaribo
18.9 C
Amsterdam
0
(0)

Surinaams profiel krijgt internationaal meer erkenning

lees ook ...

Suriname ontvangt onmiddellijke steun van US$53 miljoen na I...

Na meer dan een jaar van intense onderhandelingen en het nastreven van nieuwe doelen, heeft Suriname de goedkeuring van de bestuursraad van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verkregen. De raad h...

Suriname heeft internationaal aanzienlijk meer erkenning gekregen, volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Het land is steeds actiever op internationale podia en wordt als zodanig erkend. Tijdens een persconferentie op 30 juni 2023 benadrukte de minister de activiteiten die hebben bijgedragen aan de versterking van Suriname’s bilaterale betrekkingen en multilaterale aanwezigheid in verschillende conferenties sinds maart.

Een hoogtepunt was de deelname van president Chandrikapersad Santokhi aan de bijeenkomst van staatshoofden, bijeengeroepen door de Braziliaanse president Luis Ignacio Lula da Silva, waar gesproken werd over de heractivering van de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur).

President Santokhi heeft deze vergadering ook toegesproken en minister Ramdin meldt dat er consensus is dat Unasur geheractiveerd moet worden. De ministers van Buitenlandse Zaken hebben de opdracht gekregen om binnen honderd dagen met een praktisch uitvoeringsplan te komen. Minister Ramdin heeft recentelijk contact gehad met zijn Braziliaanse ambtgenoot Mauro Vieira, die de leiding heeft over de consultaties. Het rapport zal binnenkort besproken worden tussen de ministers van Buitenlandse Zaken.

Minister Ramdin benadrukt dat de erkenning van Suriname op verschillende manieren tot uiting komt. Zo heeft Saoedi-Arabië een schenking van 1 miljoen US-dollar gedaan voor de renovatie van openbare lagere scholen, wat ten goede zal komen aan meerdere onderwijsinstellingen. Daarnaast worden er gesprekken gevoerd met het Caribbean Development Fund (CDF) over een project van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) voor hernieuwbare energievoorziening in het binnenland.

Er is een lening van ongeveer 10 miljoen US-dollar onder voordelige voorwaarden beschikbaar gesteld, waarvan een klein deel een schenking betreft. Minister Ramdin benadrukt dat het ministerie van BIBIS ondersteunend en faciliterend optreedt in deze kwestie.

Andere hoogtepunten voor Suriname zijn onder meer het voorzitterschap van de Associatie van Caribische Staten (ACS) voor een jaar. Suriname is ook gekozen als vicevoorzitter van de 78e sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN), lid van de Economische en Sociale Raad van de VN (ECOSOC) en zal voor twee jaar de functie van voorzitter van het Caribbean Development Cooperation Committee (CDCC) bekleden.

Minister Ramdin is verheugd over de verkiezing van Gloria de Mees en Eric Rudge als respectievelijk commissaris van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR) en lid van het Inter-American Juridical Committee (IAJC). Hij benadrukt dat deze benoemingen belangrijke momenten van erkenning zijn voor Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameSurinaams profiel krijgt internationaal meer erkenning