Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Surinaams parlement wil relatie met Tweede Kamer herstellen

Geplaatst

op

Dna Voorzitter Bee En De Nederlandse Zaakgelastigde Van Der Zwan Begroeten Elkaar. Foto Dna

Henk van der Zwan, de zaakgelastigde van het Koninkrijk der Nederlanden in Suriname, heeft op 1 oktober  een kennismakingsbezoek gebracht aan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee. De assembleevoorzitter heeft tijdens dit bezoek aangegeven dat de focus is om de relatie met de Tweede Kamer te herstellen, ondanks de politieke verschillen. 

Beide landen willen de historische banden en culturele erfenis behouden, meldt de voorlichting van DNA. Er is een nieuwe regering, dus ook veranderde beleidsinzichten. Op politiek niveau zijn er al gesprekken gevoerd. De zaakgelastigde heeft verder aangegeven, dat er een Nederlandse ambtelijke missie is samengesteld die technische assistentie wil verlenen aan Suriname. Als het fysiek niet mogelijk is, zal dat voorlopig virtueel moeten gebeuren.

Bijdrage Nederland

De ambassade werkt nu aan het samenstellen van een nota, waarin de contouren worden uiteengezet voor een debat in de Tweede Kamer. Dit, gezien de grote belangstelling voor herstel van de relatie tussen beide landen van niet alleen de Surinamers in Nederland maar de totale Nederlandse gemeenschap.

Nederland heeft in het verleden een grote bijdrage geleverd om Suriname uit de crisis te helpen middels leningen. Het is daarom goed zaken in een andere sfeer te brengen en positief te belichten. Suriname wil zo snel als mogelijk de bilaterale samenwerking met Nederland oppakken. Met Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Guyana zijn er reeds bilaterale betrekkingen, schrijft de voorlichting van DNA.

Onafhankelijke positie

DNA hanteert de trias politica leer en moet vanwege de controlerende taak naar de regering toe een onafhankelijke positie innemen. Er is een duidelijke verandering te merken ten opzichte van de laatste tien jaar. De Surinaamse burger is kritischer. Politici houden ook degelijk rekening met de mening en reacties van de burgers. Er is een open parlement gecreëerd door de gewezen voorzitter.

Om DNA dichterbij het volk te brengen is er een DNA TV kanaal, een website en jeugdpagina. De huidige regering wil een pro-Nederlands beleid voeren. Het gaat om de toekomst van beide landen, waarbij de banden op basis van gelijkwaardigheid, wederzijds begrip en respect verder uitgebouwd zullen worden. Middels een parlementair debat zullen politieke meningsverschillen bespreekbaar gemaakt worden.

Culturu.com

3 Reacties
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Benny
zondag 4 oktober 2020 10:09

Het kan allemaal wel, maar niet met misdadigers .
Die worden door Nederland niet als samenwerkers gezien.
Die mensen met een strafblad en die nog gevangenis straf moeten uit zitten zijn voor Nederland geen partij.

Nico
zondag 4 oktober 2020 10:45

Iedereen steelt. Sommige zijn veroordeeld sommige doen het slim maar allemaal 1 pot nat

Michel
zondag 4 oktober 2020 18:34

Vergeet niet de vp Ronnie Brunswijk, die in 1986 te Commewijne 12 militairen van het Nationale Leger gegijzeld had en systematisch gemarteld heeft. Deze militairen zijn spoorloos verdwenen.
Ronnie Brunswijk is hoofd verantwoordelijk voor de 12 gegijzelde militairen.
Nederland moet Suriname vragen stellen over de 12 militairen.En wat heeft suriname hierover gedaan of gaat doen.

Laatst bewerkt op 16 dagen geleden door Michel


Advertentie

Suriname

STVS heeft vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting afgedragen

Geplaatst

op

Stvs

Dat er vanaf 2016 geen AOV en loonbelasting aan de staat zijn afgedragen door de leiding van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) is geen blij nieuws voor het station, dat gisteren zijn 55-jarig bestaan herdacht. In zijn toespraak heeft directeur Raoul Abisoina onder andere gezegd, dat hij van de belastingen een brief hierover heeft ontvangen.

Deze kwestie is een van de aandachtspunten die Abisoina heeft vervat in een document dat is overhandigd aan president Chan Santokhi en vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.  De STVS-directeur heeft aan de regering een nieuw gebouw gevraagd. Deze belofte zou tien jaar terug zijn gedaan. Echter is daar niets van terechtgekomen. Vp Brunswijk gelooft erin dat het gebouw komt. Zowel de regeringsleider als vp Brunswijk waren vol lof over de staatszender. Het staatshoofd memoreerde de vele programma’s die vroeger werden vertoond.

De vicepresident kan zich nog herinneren dat hij bij de buren met veel moeite door de drukte van andere kinderen, een glimp kon krijgen van de STVS. De staatszender kan volgens president Santokhi grote hoogtes bereiken door mee te gaan met de digitale tijd, waaronder sociale media.

Hij voegde eraan toe dat de STVS ook een platform kan bieden voor artiesten, die momenteel worden getroffen door Covid-19. Frits Pengel, grondlegger van de STVS, tevens de eerste directeur, heeft samen met Glenn Truideman en Shirley Lackin een award ontvangen voor hun bijdrage.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Personeel Greenheart roept hulp vp in

Geplaatst

op

Vicepresident Ronnie Brunswijk

Het personeel van de multinational Greenheart heeft vandaag middels het indienen van een petitie hulp ingeroepen van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk. Een groep van 22 werknemers werd ontslagen in mei dit jaar, maar de rechter draaide dit terug. Het ontslag werd als onrechtmatig bestempeld.

De werkgever moest de arbeiders uitbetalen, maar daar is niets van terechtgekomen. Dit is zeer onbegrijpelijk voor vakbondsleider Ricardo Karwofodi. Aan de vp heeft C-47-voorzitter Robby Berenstein, gezegd dat het bedrijf alle wettelijke bepalingen aan hun laars lapt. Het kan volgens hem niet zo zijn, dat een multinational naar Suriname komt en de regels vertrapt.

Lloyd Read van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (Osip) komt vooral op voor het mensenrechtenaspect in deze kwestie. Het gaat voornamelijk om inheemse werknemers die op deze manier worden behandeld.

“Wanneer deze multinationals naar Suriname komen, bedelen zij voor een plek. Maar als ze er eenmaal zijn, vertrappen ze mensenrechten. Het is ons woongebied waarin zij opereren. Er worden buitenlanders in dienst genomen, terwijl de lokale gemeenschap geen plaats meer krijgt. En daarom worden de werknemers ondersteund,” zegt Read.

Bij de ontvangst van de petitie heeft vp Brunswijk benadrukt dat ieder rechterlijk vonnis gerespecteerd moet worden. Hij beloofde de werknemers en de vakbond dat hij zich zal buigen over dit vraagstuk. “Het kan niet zo zijn dat zoveel mensen brodeloos gemaakt worden. Wij zullen hier werk van maken en ervoor zorgen dat het vonnis wordt uitgevoerd.”

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen